Registracija Prijava preko FB
Kancelarija za javne nabavke (foto: Kolubarske.rs)
Kancelarija za javne nabavke (foto: Kolubarske.rs)
04.10.2019, 06:53

Jedan ugovor Aleksandra Đurića sa Gradom vredan pola miliona dinara

č: | fb:

Grad Valjevo je za pola miliona dinara po jednom ugovoru angažovao, kao konsultanta za javne nabavke, Aleksandra Đurića, i pored toga što je u Gradskoj upravi zaposleno troje službenika za javne nabavke. Od tih sertifikovanih službenika samo je jedan u Komisiji za javne nabavke, pored "obaveznog" Đurića.

 

Aleksandar Đurić je široj javnosti poznat po tome što je kao službenik Gradske uprave zadužen za javne nabavke bio uhapšen u junu 2017. godine sa još devet osoba koje tužilaštvo tereti za korupciju i nameštanje tendera.

 

Nakon nekoliko pokušaja, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i obmane Grada da ugovor ne postoji, Kolubarske.rs su uspele da dobiju ugovor o pružanju konsultantskih usluga u oblasti javnih nabavki, koji su potpisali gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i Aleksandar Đurić u januaru 2019. godine.

 

U tom ugovoru "za pružanje konsultantskih usluga", pak, piše da će Đurić biti više od "konsultanta", tačnije da će, pored savetodavnih usluga, "sprovoditi postupak javnih nabavki i da će raditi analizu plana javnih nabavki". Mesečna naknada za ove usluge iznosi 50.000 dinara, a ugovor je sklopljen na period od 1. februara do 31. novembra 2019. godine.

 

Nezvanično saznajemo da je mesečna naknada za Đurićeve usluge mnogo veća i da iznosi 90.000 dinara. Da bismo proverili tačnost te informacije zatražili smo, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, sve isplate za Aleksandar Đurić PR Agencija za konsalting A TENDER Valjevo, međutim naš zahtev je odbijen kao "neosnovan" uz objašnjenje da tražena dokumenta "nemaju svojstva informacija od javnog značaja". 

 

Ovakav odgvor Grada navodi na zaključak da neko pokušava da od javnosti sakrije koliko novca iz kase Grada svakog meseca dobija Aleksandar Đurić za usluge u oblasti javnih nabavki. 

 

Obmana Grada i nepoštovanje zakona!

 

U ovom slučaju angažovanja osobe za poslove javnih nabavki koja je osumnjičena za nameštanje javnih nabavki, dodatno zabrinjava i to što zakon ne poštuju i obmanjuju oni koji pre svih treba da budu primer zakonitosti i poštenja. I sve to rade bez ikakvih posledica, s obzirom na to da ne reaguje nijedna nadležna institucija.

 

Naime, Kolubarske.rs su 24. jula u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja zatražile sve isplate na ime Aleksandar Đurić, za period od 1.07. 2018. do 30.06.2019, kao i ugovor, rešenje ili neki drugi akt na osnovu koga je Đurić zaposlen ili angažovan u organima Grada. U zahtevu smo precizirali da ukoliko nije bilo isplata na ime Aleksandar Đurić, nego su uplate za njegove usluge vezane za javne nabavke plaćene preko agencije, preduzeća..., da nam se dostave i te isplate.

 

U zakonskom roku od 15 dana Grad ne dostavlja traženu informaciju, niti nas obaveštava o razlozima kašnjenja. Tek 9. septembra ili nakon 47 dana stiže kratko obaveštenje u kome piše da je "proverom u nadležnom odeljenju Gradske uprve utvrđeno da ne postoje isplate na ime Aleksandar Đurić, kao i da nije zaposlen ni angažovan u organima Grada".

 

U obaveštenju još piše da je "nejasan" drugi deo zahteva koji se odnosi na isplate preko agencija i preduzeća "obzirom da grad Valjevo nema zaključen ugovor ni sa jednom agencijom i preduzećem u kome se obavezuje da će uplatiti za usluge Aleksandra Đurića".

Odgovor 09.09. - Ne postoji ugovor

Odgovor 09.09. - Ne postoji ugovor

Novi pojašnjen zahtev poslali smo 13. septembra. Tražili smo ugovor potpisan između grada Valjeva i Aleksandar Đurić PR Agencija za konsalting A TENDER Valjevo, kao i isplate na račun te agencije za period od 1.07.2018. do 30.06.2019. godine.

 

Grad je odbio da nam dostavi isplate jer "nemaju svojstva informacija od javnog značaja", za koje je tvrdio da ne postoje, ali nam je dao ugovor između Grada Valjeva i "Agencije za konsalting A TENDER" iz Valjeva, koju zastupa preduzetnik Aleksandar Đurić. Dakle, 27. septembra Grad nam dostavlja ugovor za koji je samo 18 dana ranije tvrdio da ne postoji!? 

Odgovor 27.09. - Ipak postoji ugovor

Odgovor 27.09. - Ipak postoji ugovor

Pored tih obmana, dobili smo samo jedan ugovor koji je potpisan 23. januara 2019. godine na iznos od pola miliona dinara, ali ne i ugovore iz prošle godine, s obzirom na to da je u skoro svim javnim nabavkama raspisanim 2018. godine, predsednik Komisije i lice za kontakt bio Aleksandar Đurić. Nameće se zaključak da ili Grad krije prošlogodišnji ugovor, ili je Đurić radio na crno, ili su njegve ulsuge bile gratis?!

 

Aktuelno

Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Demokratske stranke Pre 13 sati 58 minuta

Laza ili Đole – lažna dilema valjevskih izbora

Dve bratske i još uvek vladajuće stranke građanima nude lažnu dilemu da biraju između dvojice kandidata njihovih stranaka, a sve glumeći tobožnji sukob ideja, koncepata..., kažu demokrate i...  · 10 komentara

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka Pre 15 sati 47 minuta

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja Pre 1 dan 16 sati

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...

Podela paketa (foto: www.mionica.rs)
U okviru projekta Švajcarska agencija za razvoj i saradnju Pre 1 dan 12 sati

Podela humanitarnih paketa u Mionici

Predstavnici Asocijacije "Duga" i opštine Mionica su počeli sa podelom humanitarnih paketa za 65 socijalno najugroženijih porodica. U okviru projekta "Odgovor na KOVID-19 pandemiju na teritoriji...