Registracija Prijava preko FB
Kancelarija za javne nabavke (foto: Kolubarske.rs)
Kancelarija za javne nabavke (foto: Kolubarske.rs)
04.10.2019, 06:53

Jedan ugovor Aleksandra Đurića sa Gradom vredan pola miliona dinara

č: | fb:

Grad Valjevo je za pola miliona dinara po jednom ugovoru angažovao, kao konsultanta za javne nabavke, Aleksandra Đurića, i pored toga što je u Gradskoj upravi zaposleno troje službenika za javne nabavke. Od tih sertifikovanih službenika samo je jedan u Komisiji za javne nabavke, pored "obaveznog" Đurića.

 

Aleksandar Đurić je široj javnosti poznat po tome što je kao službenik Gradske uprave zadužen za javne nabavke bio uhapšen u junu 2017. godine sa još devet osoba koje tužilaštvo tereti za korupciju i nameštanje tendera.

 

Nakon nekoliko pokušaja, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i obmane Grada da ugovor ne postoji, Kolubarske.rs su uspele da dobiju ugovor o pružanju konsultantskih usluga u oblasti javnih nabavki, koji su potpisali gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i Aleksandar Đurić u januaru 2019. godine.

 

U tom ugovoru "za pružanje konsultantskih usluga", pak, piše da će Đurić biti više od "konsultanta", tačnije da će, pored savetodavnih usluga, "sprovoditi postupak javnih nabavki i da će raditi analizu plana javnih nabavki". Mesečna naknada za ove usluge iznosi 50.000 dinara, a ugovor je sklopljen na period od 1. februara do 31. novembra 2019. godine.

 

Nezvanično saznajemo da je mesečna naknada za Đurićeve usluge mnogo veća i da iznosi 90.000 dinara. Da bismo proverili tačnost te informacije zatražili smo, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, sve isplate za Aleksandar Đurić PR Agencija za konsalting A TENDER Valjevo, međutim naš zahtev je odbijen kao "neosnovan" uz objašnjenje da tražena dokumenta "nemaju svojstva informacija od javnog značaja". 

 

Ovakav odgvor Grada navodi na zaključak da neko pokušava da od javnosti sakrije koliko novca iz kase Grada svakog meseca dobija Aleksandar Đurić za usluge u oblasti javnih nabavki. 

 

Obmana Grada i nepoštovanje zakona!

 

U ovom slučaju angažovanja osobe za poslove javnih nabavki koja je osumnjičena za nameštanje javnih nabavki, dodatno zabrinjava i to što zakon ne poštuju i obmanjuju oni koji pre svih treba da budu primer zakonitosti i poštenja. I sve to rade bez ikakvih posledica, s obzirom na to da ne reaguje nijedna nadležna institucija.

 

Naime, Kolubarske.rs su 24. jula u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja zatražile sve isplate na ime Aleksandar Đurić, za period od 1.07. 2018. do 30.06.2019, kao i ugovor, rešenje ili neki drugi akt na osnovu koga je Đurić zaposlen ili angažovan u organima Grada. U zahtevu smo precizirali da ukoliko nije bilo isplata na ime Aleksandar Đurić, nego su uplate za njegove usluge vezane za javne nabavke plaćene preko agencije, preduzeća..., da nam se dostave i te isplate.

 

U zakonskom roku od 15 dana Grad ne dostavlja traženu informaciju, niti nas obaveštava o razlozima kašnjenja. Tek 9. septembra ili nakon 47 dana stiže kratko obaveštenje u kome piše da je "proverom u nadležnom odeljenju Gradske uprve utvrđeno da ne postoje isplate na ime Aleksandar Đurić, kao i da nije zaposlen ni angažovan u organima Grada".

 

U obaveštenju još piše da je "nejasan" drugi deo zahteva koji se odnosi na isplate preko agencija i preduzeća "obzirom da grad Valjevo nema zaključen ugovor ni sa jednom agencijom i preduzećem u kome se obavezuje da će uplatiti za usluge Aleksandra Đurića".

Odgovor 09.09. - Ne postoji ugovor

Odgovor 09.09. - Ne postoji ugovor

Novi pojašnjen zahtev poslali smo 13. septembra. Tražili smo ugovor potpisan između grada Valjeva i Aleksandar Đurić PR Agencija za konsalting A TENDER Valjevo, kao i isplate na račun te agencije za period od 1.07.2018. do 30.06.2019. godine.

 

Grad je odbio da nam dostavi isplate jer "nemaju svojstva informacija od javnog značaja", za koje je tvrdio da ne postoje, ali nam je dao ugovor između Grada Valjeva i "Agencije za konsalting A TENDER" iz Valjeva, koju zastupa preduzetnik Aleksandar Đurić. Dakle, 27. septembra Grad nam dostavlja ugovor za koji je samo 18 dana ranije tvrdio da ne postoji!? 

Odgovor 27.09. - Ipak postoji ugovor

Odgovor 27.09. - Ipak postoji ugovor

Pored tih obmana, dobili smo samo jedan ugovor koji je potpisan 23. januara 2019. godine na iznos od pola miliona dinara, ali ne i ugovore iz prošle godine, s obzirom na to da je u skoro svim javnim nabavkama raspisanim 2018. godine, predsednik Komisije i lice za kontakt bio Aleksandar Đurić. Nameće se zaključak da ili Grad krije prošlogodišnji ugovor, ili je Đurić radio na crno, ili su njegve ulsuge bile gratis?!

 

Aktuelno

Ispred Doma zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Zbog nesigurne epidemiološke situacije Pre 8 sati 39 minuta

Štab usvojio 14 obavezujućih mera

Ocenjujući aktuelnu epidemiološku situaciju kao nesigurnu, a u cilju održavanja radne aktivnosti i ekonomske sigurnosti, Štab za vanredne situacije je predložio 14 obavezujućih mera, koje će se...  · 6 komentara

Kovod ambulanta u Novom Naselju (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo Pre 14 sati 50 minuta

Još 14 osoba pozitivno na koronavirus

U Valjevu raste broj zaraženih virusom korona. Od 17. juna je potvrđen nov 71 slučaj zaraze, od toga 54 za samo četiri dana. Zavod za javno zdravlje predložio pre sedam dana odlaganje skupova i...  · 2 komentara

SRC Petnica (foto: Đorđe Đoković)
Počela sezona kupanja Pre 10 sati 29 minuta

Na petničkim bazenima prvog dana preko 850 kupača

Bazeni u SRC "Petnica" otvoreni su od juče uz striktno poštovanje propisanih mera zaštite. Prvog dana na petničkim bazenima bilo je oko 850 kupača. Direktor UFK "Valis", koja gazduje bazenima,...  · 4 komentara