Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
04.10.2019, 15:49

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

č: | fb:

Tradicionalno, prvog vikenda oktobra na Divčbarama biće održana turističko-obrazovna manifestacija "Dani gljiva Divčibare". Otvaranje manifestacije, koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo, biće u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred Hotela Heba na Divčibarama kada će biti nagrađeni najbolji dečji crteži i fotografije.

 

Pored izložbe gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova, biće orgnanizovana i šetnja "U potrazi za gljivama" uz pratnju stručnih vodiča uz stučna objašnjenja. Prema najavi organizatora šetači i berači gljiva biće podeljeni u nekoliko grupa: klinci, osnovci i matorci. Ko želi u branje gljiva "prevozom" do Kraljevog stola uz zanimljivu šumarsku priču, može to učiniti vozićem koji kreće od "Zmaja".

 

Pored Izložbe dečjih crteža, fotografija gljiva, biće prikazane i fotografije sa prve istraživačke ekspedicija "Durmitor 69" Društvo istraživača Valjevo.

 

Neće izistati najposećeniji deo manifestacije a to je takmičenje u pripremanju jela od gljiva. Za učešće u takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva kotizacija iznosi 10 eura po ekipi. Biće organizovano nadmetanje u presecanju trupčića – kladarke starom testerom, dok će za osnovce biti organizovano takmičenje u prepoznavanju vrsta drveća po listu-četini pod nazivom "dendro kviz".

 

U subotu uveče od 21 čas uslediće gljivarska rok žurka, nastupaju Ivan i Siniša.

Plakat Dani gljiva

Plakat Dani gljiva

 

Manifestaciju "Dani gljiva Divčibare", koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo prvog vikenda oktobra još od 1996. godine, koja okulja preko hiljadu turista na Divčibarama Grad je podržao sa 50.000 dinara.

 

Sličnu manifestaciju sa kraćim stažom i koja okuplja daleko manje gostiju, Grad je ove godine podržao sa četiri puta većom sumom. "Dani gljiva i lekovitog bilja na Divčibarama Ekološkog društva Medvednik iz gradske kase dobilo je 200.000 dinara.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 3 sati 37 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 26 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.