Desankin venac (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Desankin venac (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
14.08.2014, 17:55

Početak privatizacije 13. septembra

č: | fb:

Mediji koje je osnovala država, pokrajina ili lokalna samouprava treba u narednih mesec dana da podnesu inicijativu za pokretanje postupka privatizacije, proističe iz Zakona o javnom informisanju i medijima, koji je danas stupio na snagu. Prema Zakonu, javila je agencija Beta, ti mediji bi do 13. septembra Agenciji za privatizaciju trebalo da podnesu inicijativu za pokretanje postupka privatizacije, a odluku o metodu privatizacije Agencija će doneti u roku od 90 dana od dana podnošenja inicijative.

Precizira se da je rok za privatizaciju u vlasništvu državnih medija 1. jul 2015, a od tog dana biće zabranjeno finansiranje medija iz javnih prihoda. Umesto toga, bićhe uveden princip projektnog finansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. Ukoliko mediji ne budu privatizovani do 1. jula 2015. godine, njihov kapital će biti prenet zaposlenima i to bez naknade, pedviđeno je Zakonom. Ako zaposleni, međutim, ne budu prihvatili besplatne akcije svojih medija, to glasilo će prestati da postoji i biće brisano iz Registra medija.

Državni mediji u Kolubarskom okrugu

U Kolubarskom okrugu, trenutno su u državnom vlasništvu Radio Valjevo, RTV Pruga iz Lajkovca, TV Ljig, Mionički zapis... Radio Valjevo je tri puta bilo na aukciji bez zainteresovanih kupaca, potom je socijalnim programom lokalne samouprave broj zaposlenih sa 26 sveden na deset (11. je novoizabrani direktor i glodur Predrag Obućina). Grad Valjevo je za uzvrat podržavio i “Valiju” prodao plac u Beloševcu na kojem je bio ST predajnik, a u posed je vratio i jednosoban stan u Naselju Sretena Dudića.

Finansiranje RTV Pruga dodatno je prihvatila lokalna samouprava u Lajkovcu posle upita iz jednog od prethodnih saziva Vlade Srbije da se izjasni šta će i kako će sa svojim opštinskim glasilom. U sličnoj poziciji moguće je da je i TV Ljig, koja ima dozvolu za kablovsko emitovanje programa. Ta stanica je, doduše, svojevremeno bila zatvorena nalogom RRA jer u tom trenutku nije imala ni jedan neophodan papir, a potom je sve krenulo kako propisi nalažu – od osnivačkog akta, do izbora direktora i upravnog odbora. Obnovljeni Mionički zapis, koji je nekoliko puta pokreta i gašen, utisak je, teško da imam ikakve papire.

Privatizovani mediji

Valjevski nedeljnik Napred je, smatra se, uspešno privatizovan 2007. godine. Zadržao je pristojan tiraž, zaposlenima, kako se čuje, zarade nisu smanjivane ali ni povećavane. Novi radnici nisu primani ni umesto onih koji su otišli u penziju, honorarci su angažovani za nepristojno niske plate (moguće je da vredan kolporter zaradi više od školovanog novinara – honorarca). Tamnavske novine sa Uba ugašene su u prvom zakonskom roku, iako sa 30-to godišnjom tradicijom, posle procene vlasti i zaposlenih da neće biti zainteresovanih kupaca, te da one ne bi preživele na tržištu. Radnici su preraspoređeni na druge poslove u okviru tadašnjeg Kulturnog centra. TV VA Plus je najpre neuspešno privatizovana da bi je potom iz stečaja kupio novi vlasnik ali taj elektronski medij još boluje porođajne muke.

Sudbina medija

Konačno, pitanje sudbine svih lokalnih i regionalnih medija u Srbiji s obzirom na to da je nepoznanica koliko će novca za njihovo projektno finansiranje izdvajati lokalne samouprave. Ne bi bilo iznenađenje da mediji, u tom kontekstu uzev, budu “13. rupa na svirali” zbog čega su se novinarska udruženja, podnošenjem amandmana na nova zakonska rešenja, zalagala da se država obaveže na izdvajanje pristojnog dela budžeta kako bi lokalne novine, RTV stanice, web novine i internet portali, zavisno od kvaliteta projekata koji nude, imali šansu da prežive. Ti amandmani nisu usvojeni... Da nije pritiska EU i nastojanja Srbije da postane njena članica ne bi bilo iznenađenje da se priča o privatizaciji ponovo odloži. Ovako...

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 51 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara