Sala Skupštine grada (foto: DjordjeDjokovic)
Sala Skupštine grada (foto: DjordjeDjokovic)
11.10.2019, 11:01

Skupština nema mandat, mandat imaju pojedinci

č: | fb:

Valjevska vlast se predomislila i odustala je od odluke, koju su odbornici Skupštine grada usvojili u avgustu prošle godine, da objekat Doma Vojske ustupi na korišćenje biblioteci. Iznenada su pali u vodu svi argumenti; da je to pravi prostor za biblioteku sa tradicijom dugom 150 godina, da je trenutno na dve lokacije koje nisu adekvatne, da će nakon sređivanja zgrade Doma Vojske biblioteka dobiti prostor kakav zavslužuje...

 

Gradska vlast je sada odlučila da zdanje Doma Vojske proda jer je to "najcelishodnije", ali nije odlučila šta će biti sa bibliotekom koja nema "adekvatan" prostor i koja "zaslužuje bolji".

 

Odluka da ne važi odluka o ustupanju Doma Vojske biblioteci bila je pred odbornicima skupštinskog zasedanja prošlog petka. Zamenik predsednika lokalnog parlamenta Mihailo Milutinović je pročitao da je na dnevnom redu pretres predloga Olduke o stavljanju van snage odluke Skupštine grada broj 361-20/2018-08. Ovaj put biblioteka je bila samo broj. Možda je odbornicima bilo jasno šta se krije iza broja, ali građanima Valjeva, koji su gledli prenos sednice, sigurno nije.

 

Možda je to bio pokušaj da se od javnosti sakrije da je gradsko rukovodstvo odustalo od odluke bez valjanog i jasnog razloga jer šta se dogodilo u međuvremenu a da to valjevskoj vlasti nije bilo poznato prošle godine kada su predložili da Dom Vojske ustupe biblioteci.

 

Milutinović je očekivao da odbornici "po dogovorenom toku sednice", brzo i jednostavno bez diskusije i "talasanja", usvoje odluku pod brojem 361-20/2018-08. Njegova očekivanja srušila je odbornica Radmila Novakovića koja je zamerila predsedavajućem zbog čega nije konkretno rekao o čemu se radi, nego je samo naveo da odbornici treba da "usvoje odluku o stavljanju van snage neke prethodno usvojene odluke".

 

Novaković je rekla da, ne ulazeći u razloge donošenja odluke da Dom vojske ne pripadne biblkioteci a "ta odluka ne mora da bude loša", koristi priliku da predloži jedan zaključak.

 

Iznenađen, a pomalo i ljutit, zbog toga što se odbornica drznula da, mimo scenarija koji je pripremila vladajuća koalicija negde u kabinetu ili u stranačkim prostorijama, izađe za govornicu i diskutuje o odluci o kojoj nije trebalo da se diskutuje. I to ne samo da diskutuje i da iznese mišljenje za koje nije dobila odobrenje vladajuće koalicije, nego još i da predlaže.

Radmila Novaković

Radmila Novaković (Foto: Đorđe Đoković)

Milutinović je svaki pokušaj odbornice Radmile Novaković grubo prekidao uz neka, samo njemu znana, objašnjenja.

 

Novaković: Grad ne sme da dozvoli da valjevska biblioteka ostane bez prostora, zato predlažem da Skupština usvoji zaključak kojim se obavezuje Gradsko veće da opredeli neku lokaciju u gradu za izgradnju nove zgrade biblioteke. Mislim da bi to bilo jeftinije, ali svakako bi bilo korisnije, i biblioteka bi dobila adekvata prostor po projektu. Ja vas molim kada budemo formulisali predlog ovog zaključka...

(prekida je Milutinović)

Milutinović: Ne može. Prvo, mi bez konsultacija taj zaključak ne možemo da prihvatimo. Znači, postoji neki red, postoji neka procedura. Vi možete da predložite da se mi do iduće sednice, recimo, izjasnimo o tom predlogu. A ne da donesemo obavezujući zaključak koji će obavezati Gradsko veće. Mi za to nemamo mandat. Mi moramo shvatiti, ipak mi smo delegirani svi od odeređenih političkih opcija, nikoga ovde ne vidim da je došao imenom i prezimenom pa da može ad hoc da odluči. Mi to ne možemo, mi nemamo kapacitet za to. Mi ćemo uzeti u razmatranje to što ste rekli i u nekom kratkom roku sigurno ćemo se izjasniti, ali u ovom trenutku tražiti to od nas, to zaista nije fer.

Novaković: Skupština nema mandat da usvaja zaključke?

Milutinović:  Vi ste tražili da se usvoji zaključak da se Gradsko veće obaveže da će naći odgovarajuću lokaciju.

Novaković: Dobro, nećemo obavezati Gradsko veće, nego ćemo zaključkom predložiti Gradskom veću da donese odluku o opredeljenju...

(ponovo je prikida Milutinović, ovaj put strogo)

Milutinović: Ne može zaključak.

Novaković: Hoćete li da mi pojasnite šta zaključak radi.

Milutinović: Vidite ovako, zaključak može i ne mora. Zavisi kako se formuliše i kako se definiše.

Novaković: Hajde da ga definišemo i formulišemo na korist biblioteke.

Milutinović: Imali ste mogućnost. Dobili ste materijal, mogli ste u pisanoj formi, što bi bilo apsolutno korektno, da se izjansite. Mi, (odbornici SNS, prim.aut.) smo juče imali odbornički klub, a ne da nas dovedete pred svršen čin da se izjašnjavamo o nečemu što nije bio predmet rada ni odborničkog kluba ni stranačkih organa. Znači, možete u pisanoj formi da dostavaite predsedniku Skupštine i mi ćemo se do sledeće Skupštine o Vašem predlogu izjasniti. I mi stojimo na pozicijama na kojima i Vi stojite, ali nećemo da preduzimamo ništa što izlazi iz našeg mandata.

 

Zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović nije objasnio zbog čega to "izlazi iz našeg mandata", ali je u pomoć priskočio šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić da pojasni odbornici Radmili Novaković da se za skupštinskom govornicom ne može diskutovati o nečemu za šta vladajuća koalicija nije dala zeleno svetlo.

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Rstić: Šefovi odborničkih grupa su imali sastanak sa predsednikom Skupštine i ovakve teme uopšte nisu bile teme tog sastanka. Ne mogu ništa da kažem za taj predlog, možda je i dobar, ali da Skupština donese neku obavezujuću odluku za dva minuta na Vaš predlog, to nije fer. Jste li Vi član odborničke grupe SPS? Niste. Znači, samostalni odbornik. E onda ubuduće kao samostalni dostavite Vaše predloge predsedniku Skupštine pre svake sednice. Pošto nemate odborničku grupu, nemate predstavnika odborničke grupe na sastancima sa predsednikom Skupštine za utvrđivanje toka sednice, onda molim Vas da predlog dostavite predsedniku pisanim putem, a mi ćemo na sastanku odborničke grupe, pre Skupštine, to razmotriti. Nije fer da nas dovodite u situaciju da odlučujemo o nekom zaključku koji ima težinu i koji zaslužuje da se na nekom političkom nivou i na nivou koalicije razgovara.

 

Dekor demokratske predstave

 

Ovaj događaj sa sednice Skupštine grada na najbolji način oslikava trenutne društvene okolnosti i karakter vladajuće većine. Skupština je, po zakonu, odgovorna da obezbedi uslove rada bibloteke i činilo se da je to i bila namera sudeći po ranijoj odluci. Međutim, sada pod šifrom, tajno, da bi što manje ljudi znalo o čemu se radi, Skupština ukida tu odluku.

 

Ovaj događaj je pokazao stanje demokratije i zakonitosti, dokazao je da živimo u partkoratskoj državi i da odbornici nisu nikakva vlast, nego dekor "demokratske predstave", a odluke pre njih donosi samoproglašena, u ovom trenutku stvarna i jedina, vlast. Otuda se i najveći broj odluka donosi u korist te grupe ljudi, a ne u korist grada i građana Valjeva. Njihovi različiti interesi diktiraju i različite odluke.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 59 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...