Registracija Prijava preko FB
UNS (foto: UNS)
UNS (foto: UNS)
14.10.2019, 06:57

UNS protiv pritvora za uzbunjivača iz Krušika

č: | fb:

Udruženje novinara Srbije (UNS) protivi se određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Krušik, A. O, koji je po pisanju NIN-a bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

 

UNS traži da uzbunjivač A. O. bude hitno oslobođen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka.

 

U novom NIN-u objavljena je informacija da je do tajne akcije vlasti došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na portalu Arms voč (Arms watch), kako bi pronašli ko je medijima dostavio dokument o povezanosti oca ministra policije sa izvozom oružja proizvedenog u valjevskom Krušiku.

 

UNS ističe da javnost o hapšenju i određivanju pritvora u trajanju od 30 dana za A. O. nije obaveštena, suprotno uobičajenoj praksi MUP-a i tužilaštva i zato traži da javnosti budu saopšteni detalji ovog krivičnog postupka.

 

UNS smatra da je hapšenje i pritvaranje čoveka koji je novinarima dao informacije u kojima se otkriva moguća koruptivna veza rukovodstva Krušika i oca ministra unutrašnjih poslova osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare u Srbiji.

 

Ukoliko tužilaštvo tereti A. O. za odavanje državne ili druge tajne branilac pritvorenog A. O. treba da se pozove na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji propisuje da nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se njime prikriva neko krivično delo.

 

Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije traži od Republičkog javnog tužilaštva da hitno saopšti javnosti koje krivično delo stavlja na teret uhapšenom, ali da odgovori i na druga pitanja – zašto je insistiralo na određivanju pritvora i zašto se postupak vodi u Beogradu, a ne u Valjevu, gde je sedište Krušika, i gde je navodno počinjeno neko krivično delo.

 

"Kada je BIRN pre godinu dana prvi objavio ove podatke, tužilaštvo nije reagovalo, ni otvaranjem istrage o zloupotrebama u Krušiku ni traženjem izvora informacija", podseća predsednik UNS-a.

 

"Postavlja se pitanje zašto je sada postupilo naizgled vrlo nervozno. Odgovor, čini mi se, možemo tražiti u člancima koje je objavila bugarska novinarka Diljana Gajtandžijeva na portalu Arms voč. Među dokumentima za koja je Gajtandžijeva navela da su stigla iz Krušika bile su i kopije pasoša američkih državnih službenika koji su navodno koordinirali izvoz srpskog oružja u zemlje Bliskog istoka. U svetlu tog podatka, ne znam šta bi bila gora opcija po naše društvo: da tužilaštvo hapšenjem izvora pokušava da zaštiti ministra i lukrativne poslove njegovog oca ili da umesto za građane ove zemlje radi u interesu jedne strane države", Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

Aktuelno

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 1 dan

Obećavam po kućama

"Nije u prirodi politike da najbolji čovek bude izabran. Najbolji čovek ionako ne želi da upravlja svojim sugrađanima", Džordž Mekdonald.   U zemlji osrednjih najbolji nikada neće dobiti...

Nenad Jezdić i Tihomir Stanić (foto: Dragan Belajac Džagi)
Snimljeni prvi kadrovi 31.05.2020

Ub srce serije "Kamiondžije 3"

U Ubu su snimljeni prvi kadrovi igrane serije "Kamiondžije 3", a tamo gde su stali Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja, nastavili su Nenad Jezdić i Tihomir Stanić. Reditelj Čolović kaže da nova...  · 12 komentara