Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2019, 07:10

Gvozdenović: Ima li iko normalan da dozvoli da zgrada postane ruglo i stecište narkomana?

č: | fb:

Zdanje na Desankinom vencu biće napuštena ruina još najmanje godinu dana, a Muzej fantastike, i pored odluke Grada i finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja, neće se skoro useliti u taj prostor.

 

"Sve dok ne bude okončan sudski spor između Grada i izvođača radova ne može se ništa raditi u zdanju na Desankinom vencu. Skupštinskom odlukom u februaru ove godine objekat jeste dat Modernoj galeriji na upravljanje i korišćenje, ali još uvek niti upravljamo niti ga koristimo zbog sudskog spora koji je u toku", rekao je za Kolubarske.rs Vojislav Jovanović direktor Moderne galerije odgovarajući na pitanje da li se odustalo od Muzeja fantastike i da li je "izmakao" novac iz državne kase za rekonstrukciju tog objekta?

  

Dolaskom na vlast u leto 2016. godine gradsko rukovodstvo je odlučilo da zdanje na Desankinom vencu, iz koga su se iselili Radio Valjevo i nedeljnik Napred, bude Gradska kuća, u kojoj bi bili kabineti gradonačelnika i njegovog zamenika.

 

Tako je rekonstrukcija jedne od najlepših građevina u Valjevu, koja je po prvobitnom projektu trebalo da košta oko 25,4 miliona dinara bez PDV-a, počela 16. maja 2017. godine, sa rokom završetka avgust iste godine. Međutim radovi su ubrzo prekinuti jer se pojavila potreba za dodatnim, neplaniranim, radovima za koje je trebalo izdvojiti oko 2,4 miliona dinara. U međuvremenu je gradsko rukovodstvo odustalo od Gradske kuće, samim tim i od daljih radova i rekonstrujcije objekta.

 

Zbog jednostranog raskida ugovora, koji je potpisan u aprilu 2017. godine, firma "Procesor Elektronika", jedna od članova grupe za izvođenje radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade na Desankinom vencu, tražila je od Grada da nadoknadi troškove od 2,2 miliona dinara s obzirom na to da je kupljena namenska elektro oprema i materijal. Grad je to odbio, tako da je pre godinu dana firma "Procesor Elektronika" tužila Grad za naknadu štete. I mada svesni činjenice da će sudski spor, najverovatnije, izgubiti i da će sudski troškovi, prema navodima pravnika, prevazići cifru od 2,2 miliona dinara, gradsko rukovodstvo uporno istrajava u pokušaju da izbegne svoju obavezu.

 

I pored toga što je objekat pod sudskim sporom, odbornici Skupštine grada su u februaru ove godine usvojili Odluku da zdanje bude dato na upravljanje i korišćenje Modernoj galeriji, koja je zadužbina Ljube Popovića i Doma slikara Mediale, sa idejom da tu bude Muzej fantastike.

 

Na brojna pitanja odbornika opozicije - kada će biti završena rekonstrukcija, da li postoji sudski spor, da li je zgrada u procesu restitucije, ko će finansirati nastavak radova, šta je sa imovinom i opremom koja je odneta iz zgrade u kojoj je bilo Radio Valjevo, a koja je u vlasništvu Grada..., čelnici Valjeva nisu imali odgovor.

 

Jedino je zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović kratko rekao da je "Odluka o davanju objekta na upravljanje i korišćenje Modernoj galeriji samo prvi korak, da bi moglo da se ide dalje".

 

"Dalje se otišlo" ubrzo, tačnije u martu ove godine kada je Valjevo posetio ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, ali ni tada gradsko rukovodstvo nije obelodanilo da je u toku sudski spor jer Grad nije hteo da nadoknadi troškove izvođaču radova na rekonstrukciji objekta.

Ministar Vukosavljević u Modernoj galeriji

Ministar Vukosavljević u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ministar Vukosavljević je tada obećao da će Ministarstvo podržati projekat da se u zdanju na Desankinom vencu otvori Muzej fantastike gde bi bile izložene slike iz postojeće zbirke Moderne galerije, kao i druga sakupljena umetnička dela koja imaju status nacionalnog umetničkog blaga.

 

On je potvrdio da je o tome bilo reči na sastanku predstavnika Ministarstva sa rukovodstvom grada i Moderne galerije, i da je dogovoreno da se uradi precizna tehnička i projektna dokumentacija, a da se po okončanju tog posla pristupi i realizaciji, "verovatno početkom sledeće godine, što se tiče Ministarstva kulture i informisanja", najavio je ministar.   

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs Ministarstvo kulture i informisanja je obezbedilo deo novca za nastavak radova na rekonstrukciji objekta u ovoj godini, ali novac neće biti iskorišćen zbog toga što Moderna galerija ne može da uđe u taj prostor niti bilo šta da radi dok se ne okonča sudski spor s obzirom na to da će objekat biti predemt sudskog veštačenja.

 

Takođe nezvanično saznajemo da će otvaranje Muzeja fantastike u Valjevu, što je bila želja slikara Ljube Popovića, biti prioritet za sledeću godinu, te je planirano da u državnoj kasi za nastavak radova bude obezbeđeno oko 25 miliona dinara, koliko je potrebno da se okonča rekonstrukcija započeta pre dve godine. U slučaju da sudski spor ne bude okončan sledeće godine, ponovo neće biti iskorišćena sredstva koja će obezbediti država.

Zdanje na Desankinom vencu (2018.)

Zdanje na Desankinom vencu (2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Slučaj secesijskog zdanja prve Valjevske banke kasnije Narodne štedionice, u kome su se do pre nekoliko godina nalazili Radio Valjevo i nedeljnik Napred, građeno od 1903. do 1905. godine, najbolje pokazuje odnos gradske vlasti prema imovini Grada. Takođe pokazuje da gradsko rukovodstvo radi bez ideje i plana, da odluke, koje često menja, donosi na brzinu, a pri tom ne prihavta odgovronst za svoje propuste i greške.

 

Na sednici Skupštine grada 30. decembra 2016, na kojoj je usvojen budžet za 2017. godinu u kome su planirana sredstva za rekonstrukciju zgrade na Desankinom vencu u Gradsku kuću, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da je "zgrada u lošem stanju, da propada i da odražava naš odnos prema prošlosti i prema imovini grada".

 

"Pogledajte kako se svet odnosi prema svojoj prošlosti. Sa dužnim poštovanjem. Čuva i štiti svoju istoriju. Ta zgrada je istorija ovog grada. Pa ima li iko normalan ko bi dozvolio da ta zgrada na Desankinom trgu postane ruglo, stecište narkomana i da propada?", upitao je u decembru 2016. godine Slobodan Gvozdenović. 

 

Da li gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdneović tako misli i danas?

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 11 sati 57 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 53 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara