Registracija Prijava preko FB
Intervencija vatrogasaca u napuštenom lokalu (foto: Đorđe Đoković)
Intervencija vatrogasaca u napuštenom lokalu (foto: Đorđe Đoković)
01.11.2019, 07:51

Ministarstvo odbrane ne brani svoj lokal

č: | fb:

U prizemlju stambene zgrade u Ulici vojvode Mišića 10 u napuštenom lokalu, koji je u vlasništvu Ministarstva odbrane, juče popodne izbio je požar. Na sreću, požar je bio manji, tako da je brzo ugašen te se nije proširio na susedne stambene i poslovne objekte.

 

Nezvanično saznajemo da su požar najverovatnije izazvala deca koja su zapalila novine igrajući se u napuštenom lokalu. Prema rečima stanara, deca svakodnevno kroz razbijeni izlog ulaze u lokal i tu se igraju, i pored toga što to mesto niti je bezbedno niti je za dečju igru. Takođe, kažu da se noću tu skupljaju "sumnjivi tipovi".

 

Vatrogasci koji su intervenisali kažu da je prizemni, ali i podrumski deo objekta, prepun raznog otpada, da se tu nalze kartoni, kese, razbijene flaše, drvene letve, stare stvari među kojima i tepih, koje na sreću vatra nije zahvatila.

 

Intervencija vatrogasaca u napuštenom lokalu

Intervencija vatrogasaca u napuštenom lokalu (Foto: Đorđe Đoković)

Ovaj put požar je bio manji pa su izbegnute teže posledice, ali može da posluži kao upozorenje, ali i apel Ministarstvu odbrane, u čijem je vlasništvu lokal, da obezbedi i uredi prostor, koji, osim što predstavlja opasnost, je i ruglo u centru grada. 

 

Nekada je tu bila Vojno ugostiteljska ustanova "Dedinje" poznatija kao "Oficirska menza", a jedno vreme i "Generalštab". Poslednje što je tu bilo jeste prvi valjevski internet kafe "Kaleidoskop". 

 

Prema dostupnim podacima, Ministarstvo odbrane je taj poslovni prostor ponudilo u zakup, međutim i treći pokušaj sa umanjenom početnom cenom zakupa za 20 posto bio je bezuspešan. Tada je, u septembru 2017. godine, lokal sa magacinom ukupne površine 115,2 metra kvadratna ponuđen po početnoj ceni od 69.120 dinara mesečnog zakupa.

 

Valjevska gimnazija je pre dve godine, o čemu su Kolubarske.rs pisale, Ministarstvu odbrane uputila dopis u kome predlaže da se prostor, koji je trenutno napušten, pretvori u galeriju u kojoj bi stvarali i izlagali gimnazijalci bivši, sadašnji i budući, ali i svi valjevski umetnici koji nemaju svoj galerijski prostor. 

Aktuelno

Dejan Bogojević (foto: Đorđe Đoković)
U jubileju 150 godina Biblioteke Pre 3 sati 4 minuta

Prostakluk protiv znanja i pameti

U danu obeležavanja značajnog datuma za valjevsku biblioteku i kulturu ovog grada, nekulturu i prostakluk promovisao je čovek koji je u gradskoj vlasti zadužen upravo za kulturu. Ostaće zabeleženo...  · 4 komentara

Aleksandar Obradović u kućnom pritvoru (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu podela info materijala o valjevskom uzbunjivaču Pre 42 minuta

Lokani front Va: Pre dva meseca uhapšen je Aleksandar Obradović

Danas u 14.40 minuta, obeležavajući tačno dva meseca otkako je uhapšen Aleksandar Obradović, aktivisti Lokalnog fronta Va organizovaće na Gradskom trgu podelu informativnog materijala o valjevskom...

Jubilej 150 godina Biblioteke - Svečana akademija (foto: Đorđe Đoković)
Sto pedeset godina valjevske Biblioteke 16.11.2019

Dugo putovanje u budućnost

Najstarija ustanova kuture u Valjevu, biblioteka "Ljubomir Nenadović" obeležila je 150 godina. Da li su osnivači Čitaonice valjevske verovali da će ih potomci slaviti? Možda su se nadali da će...  · 1 komentar