Kapija Krušika (foto: Đorđe Đoković)
Kapija Krušika (foto: Đorđe Đoković)
08.11.2019, 08:09

Građani Valjeva su vlasnici četvrtine akcijskog kapitala "Krušika", a lokalna vlast ćuti

č: | fb:

Aktivisti lokalnog fronta Va pitaju rukovodstvo Valjeva zbog čega skoro dva meseca ćuti o onome o čemu ceo svet zna i govori, a to je da je režim u Srbiji uhapsio uzbunjivača, Valjevca, Aleksandra Obradovića, koji je otkrio ko je sve umešan u korupciju, i o zloupotrebi prilikom trgovine naoružanjem.

 

Aktivistkinja Lokalnog fronta Va Vera Marković podseća da je Aleksandar Obradović, radnik "Krušika", uzbunio javnost saopštavajući da rukovodstvo ove fabrike omogućava firmi Branka Stefanovića, oca ministra policije, Nebojše Stefanovića, da nabavlja oružje po povlašćenim cenama. Stvorena je opravdana sumnja da je oštećen "Krušik", ali i država Srbija. Do dana današnjeg, ni Ministarstvo odbrane ni rukovodstvo fabrike nisu demantovali ove sumnje, a valjevska vlast ćuti.

 

- Vlast u Valjevu, na čelu sa Vučićevim Gvozdenovićem, nijednom rečju se ne oglašava povodom ove međunarodne afere šverca oružjem. Ovdašnji naprednjaci i socijalisti udruženo ćute. Ono što takođe ne iznenađuje, ali je i dalje poražavajuće, je ćutanje zaposlenih "Krušika" koji su bili, ne samo u moralnoj obavezi da zaštite i podrže svog kolegu, nego i sebe jer će se zloupotrebe kojima je oštećen "Krušik" odraziti i na njihov položaj – kaže Marković.

 

Ona skreće pažnju na činjenicu da su građani Valjeva vlasnici gotovo četvrtine akcijskog kapitala "Krušika" čija je vrednost 825 miliona 510 hiljada dinara.

 

- Ova činjenica nama, Udruženju građana Lokalni front Va, daje pravo da pitamo kako se našom imovinom upravlja. Ova činjenica vas obavezuje da na pitanja građana odgovorite - poručuje Vera Marković gradskom rukovodstvu.

Ljubomir Radović i Vera Marković

Ljubomir Radović i Vera Marković (Foto: Kolubarske.rs)

Nezavisni odbornik i aktivista Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović podseća da je Grad tih 825,5 miliona kapitala "Krušika" stekao time što je valjevskoj fabrici oprostio dugove nastale tokom proteklih decenija.

 

- Na isti način kao što je država u svoj akcijski kapital pretvorila preko milijardu duga "Krušika" od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, doprinosa koji radnicima "Krušika" godinama nisu uplaćivani u Fond PIO! Uz ovo, država je oprostila 201 milion neuplaćenih doprinosa za nezaposlene i 107,5 miliona duga vojne fabrike prema Fondu zdravstvenog osiguranja! Zakon o privrednim društvima akcionarima daje upravljačka prava. Akcijama građana Valjeva, našim akcijama, raspolažete vi, gospodo sa prvog sprata. Vi morate znati šta se događa sa našom imovinom! Vi ste u obavezi da i nas o tome obaveštavate – poručuje Radović.

 

Naglašava da je rukovodstvo grada moralo znati da je u 2017. godini najveći kupac "Krušikovih" proizvoda bio državni Jugoimport SDPR sa 852 miliona 444 hiljade dinara. Prošle godine Jugoimport SDPR je od valjevske vojne fabrike kupio robe za svega 316 miliona 590 hiljada dinara, što je 535 miliona manje.

 

- Da li ste nekoga u Skupštini HK "Krušik" pitali zašto se to dogodilo? Odgovor je lak: pojavili su se odnekud neki novokomponovani kupci, kupci kojih pre nije bilo. Upravo to, kao i mahinacije sa cenama "Krušikove" robe, na svetlo dana izneo je Aleksandar Obradović! Najveći kupac u 2018. godini bio je "Partizan TCH" sa 428 miliona 545 hiljade dinara. O vezi  Slobodana Tešića sa ovom firmom postoje i u javnost su izneti brojni dokazi. Kao i dokazi o vezi Branka Stefanovića sa firmom GIM, koja je bila kupac sa 294 miliona 850 hiljada dinara – navodi Radović.

 

Prema njegovim rečima dodatno zabrinjava to što "u sve ovo policija, tužilaštva i sudovi ne ulaze". Ne čudi, dodaje, jer je i njih zaplašila demonstracija sile čiji je cilj bio da zaplaši sve druge radnike "Krušika", ljude koji iz dana u dan ćutke gledaju kako se čerupa imovina njihove fabrike.

 

Odgovarajući na pitanje da li je Aleksandar Obradović imao pravo da učini ono što je učinio i da li je zaista povredio nekakve propise koji govore o čuvanju poslovne tajne privrednih društava, Radović govori o izuzecima od dužnosti čuvanja poslovne tajne u članu 73 Zakona o privrednim društvima.

 

"Ne smatra se povredom dužnosti čuvanja poslovne tajne saopštavanje podataka iz člana 72. ovog zakona ako je to saopštavanje učinjeno nadležnim organima ILI JAVNOSTI isključivo u cilju ukazivanja na postojanje dela kažnjivog zakonom".

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović odgovarajući na pitanje šta to Slobodan Gvozdenović još duguje građanima Valjeva i javnosti, kaže da "najpre duguje da hitno zbrine uzbunjivača, Aleksandra Obradovića, kome je ugrožena egzistencija, sa svim članovima porodice".

 

- Čovek koji hrabro ukaže na pljačku javne imovine, uzbunjivač koji ima dokaze da su interesi fabrike "Krušik", Grada Valjeva i svih građana ugroženi, zaslužuje solidarnost i pomoć. Umesto što udvorički ćuti, lokalna vlast, Vučićev Gvozdenović i ostali su dužni informacije i objašnjenja. Lokalni front Va zahteva da se rasvetle sumnje u vezi poslovanja Krušika" – poručuje Ljubomir Radović.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 31 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...