Uručenje nagrade Vlajku Jovanoviću (foto: Jovanović)
Uručenje nagrade Vlajku Jovanoviću (foto: Jovanović)
12.11.2019, 12:54

Uspeh Alekse Mirkovića i Vlajka Jovanovića u Portugalu

č: | fb:

Nekadašnji i sadašnji učenici valjevske muzičke škole Aleksa Mirković i Vlajko Jovanović ostvarili su izuzetan rezultat na 69. svetskom trofeju harmonike koji se ove godine održavao u gradiću Loule u Portugalu.

 

U godini kada MŠ "Živorad Grbić" obeležava 65 godina uspešnog trajanja, finale prethodne nedelje obeležio je veličanstven uspeh dva mladića. Vlajko Jovanović, učenik 6. razreda OMŠ u klasi prof. Dušice Timotić ostvario je pobedu u svojoj kategoriji na ovom  prestižnom svetskom takmičenju, a Aleksa Mirković, nekadašnji učenik valjevske muzičke škole a sadašnji student Muzičke Akademije u Istočnom Sarajevu, ostvario je pobedu u kategoriji kompozicija.

 

Aleksa Mirković

Aleksa Mirković (Foto: Iz arhive Muzičke škole)

Svetski Trofej je po svim karakteristikama najjače takmičenje na svetu u oblasti akademske harmonike. Svake godine se održava u drugoj zemlji a ovo 69. po redu, ostaće zapamćeno po učešću mladih izvođača na harmonici iz čak 26 svetskih država.

 

U žiriju, koji je uvek sačinjen od najeminentnijih svetskih pedagoga, ove godine je učestvovala i prof. Danijela Rakić, jedna od najistaknutijih pedagoga naše zemlje na svetskom nivou, koja smatra da je uspeh naših virtuoza istorijski. I za Valjevo i za Srbiju.

Vlajko Jovanović

Vlajko Jovanović (Foto: Dragan Krunić)

 

Prema rečima Danijele Rakić, plasman Vlajka Jovanovića, višestrukog 14 - godišnjeg Laureata mnogih svetskih takmičenja, jeste trijumf njegove višegodišnje saradnje sa jednom od najistaknutijih muzičkih pedagoga zemlje, profesorkom Dušicom Timotić. Virtuozan, efektan ali i vrlo rafiniran i izgrađen stil muziciranja jesu produkt dobre komunikacije i iskusnog profesorskog vođenja retkog talenta, što Vlajko bez ikakve sumnje i jeste.

 

"Mirkovićeva pobeda ostvarena u  kategoriji kompozicija govori o ozbiljnoj posvećenosti akademskoj harmonici u svim segmentima, kako izvođačkoj tako i kompozitorskoj", rekla je Rakić.

 

Ovaj rezultat je svakako jedan od najvećih uspeha MŠ "Živorad Grbić" u njenoj istoriji i dodatan razlog da ova institucija bude još priznatija i podržana od strane Grada čije ime, njeni učenici, i bivši i sadašnji, trijumfalno predstavljaju na koncertnom podijumu sveta.

Aktuelno

Ljubomir Radović (foto: Kolubarske.rs)
Još uvek ima mesta da se dopuni i poboljša PGR Pre 1 dan 4 sati

Lokalni front: Ko i kako odlučuje o sudbini Divčibara

Lokalni front Va podseća javnost, posebno zaljubljenike u Divčibare, da samo još do petka 24. juna postoji mogućnost dostavljanja primedbi i predloga na treću izmenu Plana generalne regulacije za...  · 5 komentara