Mamograf (foto: Đorđe Đoković)
Mamograf (foto: Đorđe Đoković)
13.11.2019, 08:54

Sve više mladih žena oboli od karcinoma dojke

č: | fb:

Karcinom dojke je jedan od najčešćih oblika karcinoma kod ženske populacije. U Srbiji, pa i u Kolubarskom okrugu, i dalje je visok procenat smrtnosti zbog zapuštenih ili neprepoznatih karcinoma dojke koji, ukoliko se otkrije na vreme, može biti izlečen u 90 posto slučajeva.

 

Zbog toga se na prevenciji mora raditi više, poručuju iz radiološke službe Opšte bolnice Valjevo koja je značajna karika u otkrivanju i lečenju ove bolesti.

Dušan Mijatović

Dušan Mijatović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Radiolog dr Dušan Mijatović je rekao da od karcinoma dojke najčešće obole žene od 45 do 69 godina, mada u zadnje vreme sve je više i mlađe populacije.

 

- Na žalost više nema pravila da je bolest rezervisana za starije životno doba jer imamo dosta mladih, tako da prva mamografija može po potrebi da se radi i pre 40 godine. Od faktora koji mogu uticati na razvoj karcinoma dojke su stres, genetski faktor, način života. Primećeno je da je veća incidenca kod žena koje su u menopauzu ušle nakon 50 godine života, koje nisu rađale – rekao je dr Mijatović.

 

Godišnje se registruje oko 5000 novoobolelih na teritoriji  Srbije.

 

Radiološki tim za godinu dana uradi oko 1400 ultrazvučnih pregleda, preko 50 biopsija, a za prvih devet meseci ove godine evidentirano je 66 novotkrivenih karcinoma dojke.

 

Prošle godine bilo je 89 novootkrivenih karcinoma dojke; među njima su bile dve pacijentkinje između 29 i 39 godina, a najbrojnije su žene starosti od 59 do 69 godina, njih 33. I ove godine najviše obolelih je starosti od 59 do 69 godina. Za razliku od prošle godine kada je bilo sedam obolelih pacijentkinja starosti od 39 do 49 godina, u prvih devet meseci ove godine je registrovano devet obolelih žena.

 

- Vrlo je važno da se žene jave na preventivne i skrining preglede zato što mamografijom možemo otkriti čak dve godine rak dojke pre pojave bilo kakvog simptoma. Tada je mogućnost izlečenja čak 90 posto. Mi apelujemo da se žene jave. Mamografija je jedna neinvazivna metoda, komforna, nema nikakve neprijatnosti što se tiče pacijenta i trebalo bi da se žene jave u što većem broju - rekao je radiolog dr Dušan Mijatović, koji je pojasnio proceduru zakazivanja termina za mamografiju.

 

Preko Doma zdravlja se žene pozivaju ili zakazuju snimanje mamografom. Ukoliko ima sumnje u pozitivan nalaz radi se dalje ultrazvučni pregled i magnet dojki. Radiolozi ostvaruju i odličnu saradnju sa onkolozima, hirurzima i patolozima ukoliko je potrebna biopsija.

Aleksandra Milutinović

Aleksandra Milutinović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef Odseka onkologije sa palijativnom negom onkolog dr Aleksandara Milutinović je objasnila da u određenom periodu ciklusa, od desetog do dvanaestog dana najidealnije vreme i za klinički i za sve ostale preglede, kao što su ultrazvuk, mamografija ili magnet.

 

Dodala je da u periodu ciklusa, dvanaesti dan, žena treba da uradi sama pregled dojke i ukoliko uoči bilo kakvu promenu, mora da se  javi svom izabranom lekaru koji je prosleđuje na dalje dijagnostičke procedure.

 

- Nama je cilj da se svaka promena uoči na vreme i u dimenziji koja je mala, i kao takva podrazumeva potpuno izlečenje. Naravno ni tu ne možemo sa sto posto sigurnošću da kažemo izlečenje jer nijedan tumor nije isti kod svakoga. Histologija tumora opredeljuje i način lečenja. Ništa nije tragično ni ako se ta promena napipa u većim dimenzijama, bitno je samo imati svest da svaka izmena u dojci u smislu uvećanja dojki, pojave iscetka u dojci ili bilo šta što je drugačije nego uobičajeno napravi signal ženi da se ona obavezno javi na dalje preglede – rekla je dr Milutinović.

 

Dalje je objasnila da nakon dijagnostike sledi lečenje, a prvi korak je izlazak na konzilijum. Učesnici konzilijarnog tima su hirurg, radiolog i onkolog. U Opštoj bolnici Valjevo interni konzilijumi se organizuju jednom mesečno, a nakon njih sledi po proceni i potrebi hirurško lečenje ili upućivanje dalje.

 

Dr Milutinović je rekla da se u našoj ustanovi timski radi CORE biopsija koja je izuzetna dijagnostička metoda, a ukoliko se nakon toga potvrdi pozitivan nalaz, pacijentkinja se direktno upućuje na konzilijum Instituta za onkologiju i radiologiju koji se takođe održava jednom mesečno u Opštoj bolnici Valjevo, nakon koga se nastavlja sa terapijom i lečenjem pacijentkinje.

 

Ona je istakla da je u svakodnevnom kliničkom radu primetila da se u poslednje vreme žene javljaju sa značajno uvećanim tumorskim promenama u dojci i apelovala, da nikako ne čekaju da se tumor toliko razvije.

 

- Ne samo da su to velike tumorske promene, nego je sama dojka značajno izmenjena. To govori da svest žene nije bila dovoljno dobra i da se ona nije javila na vreme kada je mogućnosti za lečenje i izlečenje bilo više. Sve to pripisujemo i strahu jer nam je svima strah od nepoznanice velika. Ne treba kriviti nikoga jer bismo svi tako reagovali u nekim situacijama. Ipak, u zadnje vreme, se pojavljuju žene sa izmenjenim dojkama koje je teže lečiti, i samo izlečenje zavisi od toga kako će se tumor ponašati s obzirom na to da niko od nas ne zna kako će odreagovati na primenjenu terapiju. Kategorije tumora su različite pa je i način lečenja različit. Stekla sam utisak da svaka izjava u javnosti pozitivno utiče na žene jer ih podstiče da se jave i urade neke preglede – zaključuila je dr Milutinović.

 

Šef Odseka onkologije sa palijativnom negom onkolog dr Aleksandara Milutinović je apelovala i pozvala sugrađanke da češće rade preglede i odmah po uočavanju problema da se jave lekaru.

Dušan Mijatović i žene koje rade u policiji, vojsci i medijima

Dušan Mijatović i žene koje rade u policiji, vojsci i medijima (Foto: Đorđe Đoković)

Opšta bolnica Valјevo aktivno radi na svim preventivnim merama kao i merama lečenja zahvalјujući dijagnostici i kadru koji poseduje, jer je rak izlečiv u velikom procentu ukoliko se otkrije na vreme.

 

Tako su krajem prošle nedelje na preventivne preglede pozvane dame koje rade u policiji, vojsci i lokalnim medijima. One su prihvatanjem poziva iskoristile priliku da obave manuelni i ultrazvučni pregled, ali su dale i doprinos u širenju svesti o značaju prevencije, i poslale zajedniču poruku o važnosti pregleda na vreme.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara