Zgrada socijalnog stanovanja (foto: Kolubarske.rs)
Zgrada socijalnog stanovanja (foto: Kolubarske.rs)
15.11.2019, 10:25

Zloupotreba i javašluk kada su u pitanju socijalni stanovi

č: | fb:

U Gradskoj upravi vlada opšti nerad, javašluk, pa i zloupotreba, kada su u pitanju socijalni stanovi iz "Programa stanovanja i trajne integracije izbeglica u Srbiji-SIRP", koji su u vlasništvu Grada, ukazala je na konferenciji za novinare odbornica u Skupštini grada Snežana Đekić Spajić iz Stranke moderne Srbije.

 

Ona je navela i to da, sudeći prema odgovoru dobijenom po zahtevu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, direktorka JKP "Vidrak" Jelena Kalat još uvek nije vratila stan socijalnog stanovanja i pored toga što više ne ispunjava uslove za korišćenje tog stana.

 

Đekić Spajić je podsetila da su gašenjem Opštinske stambene agencije (OSA), koja je bila nadležna za socijalne stanove, praktično pestale sve aktivnosti, kao i obaveze između zakupodavca i zakupaca tih stanova.

 

"Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove nije adekvatno preuzela poslove oko zakupa i brigu o stanovima socijalnog stanovanja. Tako dolazimo do situacije da ljudi koji traže da produže ugovor nemaju adekvatne formulare, šalju se sa četvrtog sprata da ručno popunjeni zahtev predaju na pisarnicu bez propratne dokumentacije, što ništa ne znači", rekla je Đekić Spajić.

 

Ona navodi da neki zakupci nisu platili nijednu zakupninu, pojedini su prestali da je plaćaju tako da je Grad podneo tužbe pozivajući se na Zakon o obligacionim odnosima o prećutnom obnavljanju zakupa, prema kome kada istekne rok na koji je ugovor o zakupu zaključen, zakupac produži da upotrebljava stan, a zakupodavac se tome ne protivi, smatra se da je zaključen novi ugovor o zakupu neodređenog trajanja, pod istim uslovima kao i prethodni.

 

"Koristeći ovaj propust, direktorka JKP Vidrak Jelena Kalat, iako je imala promenjenu finansijsku situaciju, rešenje stambenog pitanja na drugi način i nije mogla biti više korisnik ovog stana, nastavila je sa korišćenjem. Ne ulazim u to da li je to moralno ili ne, i da li postoji empatija direktorke prema licima kojima je stan potreban", rekla je odbornica.

Snežana Đekić Spajić

Snežana Đekić Spajić (Foto: Kolubarske.rs)

O tome koliki je nered u odeljenju Gradske uprave, koje treba da vodi brigu o stanovima socijalnog stanovanja, najbolje svedoči odgovor ovlašćenog lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

 

"Na naše pitanje da li je Jelena Kalat vratila ključeve od socijalnog stana, dobili smo odgovor da nije, ali smo u nedoumici jer piše da stanove koriste dve osobe pod istim imenom Jelena Kalat ali različitog JMBG. Od prethodnog lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja nismo imali takvu informaciju, nego nam je odgovoreno da jedan stan koristi svekrva Jelene Kalat, Nevenka Kalat. Da li je u međuvremenu još jedna osoba sa istim imenom i prezimenom dobila stan, s obzirom na to da smo na odgovor čekali par meseci, ili vlada totalni nemar i nebriga u nadležnom odeljenju Gradske uprave, pa ne znaju ko su zakupci stanova", navela je Snežana Đekić Spajić.

 

Govoreći o nemaru i odnosu Grada prema stanovima socijalnog stanovanja, Snežana Đekić Spajić je skrenula pažnju na to da Grad zanemaruje svoju obaveza održavanja zgrade, te navodi da su popravku krova, sanaciju nakon požara i zamenu kanalizacione cevi, platili stanari, odnosno zakupci stanova.

 

Prema rečima odbornice nejasan je, i u najmanju ruku je čudan, odgovor na njen zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, da joj se dostavi informacija o sastancima i zaključci sa sastanaka Komisije za odabir korisnika-zakupaca stanova izgrađenih u okviru SIRP programa, koja je formirana 2016. godine rešenjem gradonačelnika.

 

"U odgovoru piše da je Komisija prilikom zasedanja odlučivala o pravima budućih korisnika stanova i da nam ne mogu priložiti zapisnike s obzirom na to da se radi o fizičkim licima, i da oni nisu dali saglasnost za dostavljanje njihovih podataka. Ovakav odgovor nam nije jasan jer smo tražili dokument koji se odnosi na stanove socijalnog stanovanja, koji su u vlansištvu Grada", kazala je Snežana Đekić Spajić.

 

Stranka moderne Srbije traži od Gradske uprave da uradi anekse ugovora sa zakupcima, da proveri stanje na terenu i da Grad ispunjava svoju obavezu oko investicionog održavanja zgrada koje je definisano ugovorom.

 

"Tražimo i od direktorke JKP Vidrak Jelene Kalat da, ukoliko još nije vratila stan, to uradi jer sigurno postoje sugrađana koji imaju potrebu i ispunjavaju uslove za korišćenje stana iz socijalnog programa", poručila je Snežana Đekić Spajić.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 3 sati 4 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...