Dejan Bogojević (foto: Đorđe Đoković)
Dejan Bogojević (foto: Đorđe Đoković)
18.11.2019, 07:51

Prostakluk protiv znanja i pameti

č: | fb:

Najstarija ustanova kulture u Valjevu, koja je osnovana na inicijativu vodeće petorke Кluba dvanaestorice, gradska biblioteka obeležila je jubilej vredan pažnje i divljenja 150 godina postojanja.

 

Ostaće zabeleženo da je jubilej dočekan bez novog objekta za biblioteku, i pored višegodišnjih obećanja, ostaće zabeleženo da na proslavu jubileja nisu došli oni koji su morali doći i ostaće zabeleženo da je u danu obeležavanja značajnog datuma za valjevsku biblioteku i kulturu ovog grada, nekulturu i prostakluk promovisao čovek koji je u gradskoj vlasti zadužen upravo za kulturu.

  

Za jubilej su upriličena brojna dešavanja, pored ostalih i svečana akademija na kojoj je govorio i prof. dr Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i profesor književnosti 20. veka na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

"Dvoumio sam se da li da ponesem na ovu pozornicu jednu ciglu, pa da kažem onima koji ovde nisu, a treba da čuju, da tu ciglu ili ugrade u novi objekat valjevske biblioteke ili da ih gađamo", rekao je dr Jerkov i dobio jak i dug aplauz prisutnih u sali Centra za kulturu.

 

Bilo je i onih kojima se priča o cigli nije svidela ili je nisu baš najbolje razumeli. Nakon svečane akademije u holu Centra za kulturu, dok je trajao koktel, član Gradskog veća Dejan Bogojević koga je gradonačelnik Valjeva svojevremneo predstavio kao gradskog sekretara za kulturu, prema rečima prisutnih, verbalno je napao profesora dr Aleksandra Jerkova.

 

"Bila je to bespotrebna, nerazumna i žestoka rasprava sa profesorom koji je bio gost biblioteke i našeg grada. Bilo je vrlo neprijatno i ružno. Bogojević je povišenim i ljutitim tonom napao dr Jerkova rekavši mu da nije lepo to što je došao u Valjevo da vređa njega i valjevsko rukovodstvo i da loše priča o onima koji vode državu", opisuje događaj sagovornik Kolubarskih.rs koji je bio prisutan.

  

Ne želeći da prepričava šta je sve Bogojević rekao, naš sagovornik kaže da se dr Aeksandar Jerkov vrlo brzo povukao ne želeći da polemiše sa vidno uznemirenim Bogojevićem, koji je u jednom trenutku počeo da drhti. "Samo je rekao: Vi ste prost čovek i udaljio se od stola".

 

Oni koji su bili prisutni, kojima je bilo neprijatno i koji su postiđeno stajali nemoćni da učine bilo šta, kažu da nije jasno Bogojevićevo ponašanje, niti znaju zbog čega je tako reagovao. Možda, kažu, zbog toga što mu se nije svideo govor dr Aleksandra Jerkova.

 

Na žalost Bogojevića i još ponekih, ono o čemu je govorio dr Jerkov većini se svidelo. A govorio je o tome da se nikada nije čitalo više nego danas ali se čita koješta, i da je to problem našeg vremena!

  

"A čita se koješta zato što, između ostalog, nismo u stanju da kao društvo simbolički prenesemo poruku ljudima zašto se čita, šta se čita i šta treba čitati. Nismo u stanju da im objasnimo kako to da ljudi koji čitaju nisu danas u središtu interesovanja ove istorije ili ovoga trenutka, da nisu oni ti koji vode ovo društvo i ovu državu, nego se muče sa sobom i sa drugima da objasne sebi zašto treba biti bolji čovek, a ne gori čovek. Čita se puno, ali se čita pogrešno i koješta, sve ono što nastaje u društvu spektakla i skandala, u društvu, a to su nazivi knjiga koje citiram, koje ne vodi dovoljno računa o tome da onoga časa kada ih nekultura drži na okupu više nema šta da spase ni od sebe samog ni od drugih", rekao je Jerkov.

Aleksandar Jerkov

Aleksandar Jerkov (Foto: Đorđe Đoković)

On je čestitao Valjevu jubilej biblioteke i "zamolio Valjevo da sačuva svoj lep, starinski, srpski izgled i svoju dušu, da pribere sve svoje snage i da krene u narednih 150 godina sa nekom vrstom vedrine, otvorenosti i poverenja u srpsku kulturu i književnost".

 

"Ja to poverenje imam, uprkos svemu, i nadam se da sam ga sa ovo nekoliko reči podelio sa vama", rekao je univerzitetski profesor dr Aleksandar Jerkov na svečanoj akademiji povodom 150 godina postojanja biblioteke u Valjevu.

 

Nisu došli oni koji su morali doći!

 

Na proslavu jubuleja, značajnog ne samo za Valjevo nego i za Srbiju, nije došao počasni predsednik Odbora za obeležavanje jubileja Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije. On nije bio prisutan, njegovi izaslanici jesu, među njima državni sekretar Aleksandar Gajović.

 

Na proslavi 150 godina biblioteke, koju su sa svojim novcem osnovali viđeni i znameniti Valjevci i poklonili je svom gradu i narodu, nisu bili gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, niti njegov zamenik Zoran Živković. Bio je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić.

 

Gradonačelnik Gvozdenović je redovan gost na "Čvarkijadi", otvarao je "kupinijade", "sremušijade", "Malini u čast"..., pozdravljao goste "Festivala ženskih tajni", a "Jagnjećijadu" je otvorio prikladnom besedom sa željom da "postane tradicija". Pre dve nedelje sa bine Centra za kulturu pozdravio je učesnike i goste Festivala "Igraj, igraj"...

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 4 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 21 sati

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...