Registracija Prijava preko FB
Miting SNS i SPS u Valjevu (predsednički izbori 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Miting SNS i SPS u Valjevu (predsednički izbori 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
20.11.2019, 07:48

Stranke finansiraju članovi, ali ne i predsednici

č: | fb:

Sudeći prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, novac za izbornu kampanju i redovan rad vladajućih partija uplaćuju članovi stranaka, ali ne i njihovi predsednici. Izuzetak su ministar vojni Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, i ministar bez portfelja Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije.

 

Vulin je od 2013. do 2018. godine za redovan rad svoje partije uplatio 470 hiljada dinara, dok je Nenad Popović za izbornu kampanju i redovan rad svoje partije od 2012. do 2018. godine uplatio preko 4,5 miliona dinara.

 

Poput predsednika naprednjaka i socijalista, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, ni ministri iz te dve vladajuće partije ne uplaćuju novac na račun svojih stranaka, bar ne od kada su na ministarskoj funkciji. Jedino su aktuelni ministri zaštite životne sredine Goran Trivan, sa 200 hiljada dinara, i rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sa 150 hiljada dinara, finansirali izbornu kampanju socijalista 2014. godine. 

 

Prošle i pretprošle godine je na hiljade pojedinačnih donatora SNS uplaćivalo identičan iznos od po 40.000 dinara, dok su pojedine donacije za SPS prelazile cifru od 100 hiljada dinara. Među donatorima su i valjevski naprednjaci i socijalisti, pretežno oni na javnim funkcijama.

 

Pretragom evidencije priloga SNS, na spisku donatora iz Valjeva je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, koji je izbornu kampanju 2014. finansirao sa 40.000 dinara, a identičan iznos je uplatio i za redovan rad stranke 2018. godine.

 

Na spisku SNS donatora su pretežno direktori, načelnici, čalnovi Gradskog veća... Mihailo Milutinović, direktor NSZ – filijala Valjevo; Katarina Milićević, direktor Centra za socijalni rad; Zoran Mitrović, direktor Stubo-Rovni; Jelena Nikolić Lekić, direktor Muzeja; Bojana Savčić, direktor Arhiva; Jelena Kalat, direktor JKP Vidrak; Goran Milivojević, načelnik Kolubarskog okruga; bivši zamenici gradonačelnika Saša Simić i Miroslav Pimić; rukovodioci odljenja u Gradskoj upravi Željko Tabašević, Zoran Trifunović, Slađana Marković, Aleksandar Purić, član Gradskog veća Dejan Bogojević...

Oni su donirali, u najvećem broju slučajeva, dva puta po 40.000 dinara u periodu od 2014. do 2018. godine.

 

Na spisku SPS donatora iz Valjeva sa donacijama od preko stotinu hiljada dinara u periodu od 2012. do 2018. godine su Milorad Ilić, predsednik Skupštine grada; Đorđe Milanović, direktor JKP Vodovod; Đorđe Pavlović, sekretar Skupštine grada. Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika uplatio je 2018. godine 47.000 dinara za redovan rad partije.

 

Na spisku donatora nisu predsednik valjevskih socijalista Đorđe Milićević, potpredsednik Skupštine Srbije i Dragan Jeremić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine.

 

BIRN i Insajder su svojevremeno pisali o sumnjivim donacijama

 

Tokom kampanje za predsedničke izbore 2017. godine, 98 odsto individualnih donatora SNS-a uplatilo je identičan iznos: 40.000 dinara. Agenciji za borbu protiv korupcije je trebalo nedelju dana da u bazu unese 6.789 imena, objavio je BIRN.

 

Nekoliko donatora tvrdi da su tokom izbora 2017. pomogli Srpskoj naprednoj stranci da sakrije poreklo novca, tako što su novac dobijen od SNS-a uplaćivali stranci pod svojim imenom. Oni su BIRN-u ispričali istu šemu – partijski funkcioneri dali su im 40.000 dinara pitajući ih da novac uplate nazad stranci pod svojim imenom, što su oni učinili.

 

Na pitanje novinara Insajdera kako je moguće da više hiljada građana uplati stranci identičan iznos od 40.000 dinara, a da su neki od njih istovremeno i korisnici socijalne pomoći, Aleksandar Vučić je odgovorio da "pretpostavlja da je to zato što je dozvoljeno da fizička lica izdvoje do tog nivoa, a ne više od toga".

 

"Sad ću da Vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al' pretpostavljam - ja kažem: "A ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku", rekao je Vučić. 

 

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti zabranjeno je davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica, a kažnjiva je i namera prikrivanja izvora finansiranja, pisao je Insajder.

Aktuelno

Protesti ispred Skupštine Srbije (foto: skrinšot)
Trupni portret Pre 7 sati 10 minuta

Čiji su huligani na protestima

Sve je počelo utorak, nakon direktnog obraćanja Predsednika gospodina preko Javnog servisa. Predsednik gospodin je za vikend najavio policijski čas, jerbo građani nisu bili dobri. O ličnoj...  · 8 komentara