Registracija Prijava preko FB
Temelji dečjeg odmarališta na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Temelji dečjeg odmarališta na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
21.11.2019, 08:01

Iz temelja će umesto breza izrasti hotel

č: | fb:

Na napuštenoj parceli na Divčibarama, na kojoj su pre više od dve i po decenije postavljeni temelji budućeg dečjeg odmarališta, biće izgrađen hotel.

 

Sudeći prema Protokolu koji će potpisati gradovi Valjevo i Zrenjanin, a koji je prihvatilo Gradsko veće, hotel će graditi privatni investitor, a Valjevu će pripasti deo izgrađenog objekta.

 

Parcela površine od oko 50 ari u ulici koja vodi prema odmaralištu "Stevan Filipović", ko zna koliko dugo bi još bila napuštena sa temeljima koji su obrasili u korov i drveće da se nije pojavio privatni investitor.

 

Od izgradnje dečjeg odmarališta, prvobotno zamišljenog kao zajednička investicija Zrenjanina i Valjeva, već na početku su obe opštine digle ruke i više od dve decenije nisu marile zbog toga što su iz temelja izgrađenih na atraktivnoj lokaciji počeli da "rastu" drveće i korov.

 

Turistički savez Valjevo i opština Zrenjanin zaključili su 1992. godine ugovor o zajedničkom ulaganju kojim je Turistički savez, kao korisnik parcele na Divčibarama, ustupio opštini Zrenjanin deo na kojoj će sopstvenim sredstvima izgraditi dečje odmaralište.

 

Tim ugovorom se opština Zrenjanin obavezala da Turističkom savezu prenese u svojinu–na korišćenje deo izgrađenog objekta srazmerno vrednosti ustupljenog zemljišta utvrđenoj prema tržišnoj vrednosti.

 

Ugovor potpisan pre 27 godina ostao je mrtvo slovo na papiru s obzirom na to da dečje odmaralište nije izgrađeno. Grad Zrenjanin se sredinom avgusta ove godine obratio Turistiškoj organizaciji Valjevo i gradonačelniku Valjeva sa predlogom za zaključenje novog aneksa ugovora kako bi se izmenila namenu objekta za gradnju.

 

Predloženo je da "umesto dečjeg odmarališta to bude apartmanski kompleksni hotel, što podrazumeva ustupanje prava gradnje drugom investitoru u skladu sa zakonom budući da usled promenjenih okolnosti i protoka vremena ugovoreni objekat nije izgrađen".

 

Iz ovog predloga proistekao je Protokol koji će zaključiti grad Valjevo i Turistička organizacija, s jedne strane, i grad Zrenjanin, s druge strane.

 

Potpisnici Protokola su se sporazumeli da je grad Valjevo saglasan da grad Zrenjanin na parceli površine od 58 ari, na koju je upisan kao nosilac prava javne svojine, izgradi objekat, odnosno ustupi pravo gradnje drugom investitoru u skladu sa zakonom.

 

Takođe su saglasni da se nakon izgradnje hotela, grad Zrenjanin obavezuje da Valjevu prenese u svojinu deo izgrađenog objekta srazmerno vrednosti ustupljenog zemljišta.

 

O Protokolu, koji je prihvatilo Gradsko veće, treba da se izjasne i odbornici Skupštine grada.

 

Na pomolu je još jedna privatna investicija koja će na neki način popraviti sliku Divčibara, jer, očigledno, da su se pitali Zrenjanin i Valjevo bilo bi to još uvek dečje odmaralište u pokušaju.

Aktuelno

Uroš Milošević (foto: Dragan Belajac Džagi)
Uroš Miloševć bez prijemnog upisao Filološki fakultet Pre 7 sati 12 minuta

"Znanje je ono što nam niko ne može oduzeti"

Uroš Milošević, maturant ubske Gimnazije jedini je bio oslobođen prijemnog ispita za upis na Filološki fakultet u Beogradu. "Vremenom sam shvatio da neću da učim ni zbog profesora, ni zbog ocene,...  · 2 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Zavod za javno zdravlje Pre 10 sati 1 minuta

U Valjevu još 31 osoba pozitivna

U Valjevu je još 31 osoba pozitivna na COVID-19, tako da je ukupno od početka pandemije zaraženo 408, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 10. jula. Na prisustvo koronavirusa u...

Kafe (foto: Đorđe Đoković)
Dogovor "čelnika" i ugostitelja Pre 23 sati 40 minuta

Bašte kafića i restorana mogu da rade do 23 časa?

Bašte kafića i restorana mogu da rade do 23 časa, dok je radno vreme ugostiteljskih objekata u zatvorenom delu do 22 časa, dogovorili su se predstavnici ugostitelja i "čelnici Grada". Međutim taj...  · 12 komentara