Temelji dečjeg odmarališta na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Temelji dečjeg odmarališta na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
21.11.2019, 08:01

Iz temelja će umesto breza izrasti hotel

č: | fb:

Na napuštenoj parceli na Divčibarama, na kojoj su pre više od dve i po decenije postavljeni temelji budućeg dečjeg odmarališta, biće izgrađen hotel.

 

Sudeći prema Protokolu koji će potpisati gradovi Valjevo i Zrenjanin, a koji je prihvatilo Gradsko veće, hotel će graditi privatni investitor, a Valjevu će pripasti deo izgrađenog objekta.

 

Parcela površine od oko 50 ari u ulici koja vodi prema odmaralištu "Stevan Filipović", ko zna koliko dugo bi još bila napuštena sa temeljima koji su obrasili u korov i drveće da se nije pojavio privatni investitor.

 

Od izgradnje dečjeg odmarališta, prvobotno zamišljenog kao zajednička investicija Zrenjanina i Valjeva, već na početku su obe opštine digle ruke i više od dve decenije nisu marile zbog toga što su iz temelja izgrađenih na atraktivnoj lokaciji počeli da "rastu" drveće i korov.

 

Turistički savez Valjevo i opština Zrenjanin zaključili su 1992. godine ugovor o zajedničkom ulaganju kojim je Turistički savez, kao korisnik parcele na Divčibarama, ustupio opštini Zrenjanin deo na kojoj će sopstvenim sredstvima izgraditi dečje odmaralište.

 

Tim ugovorom se opština Zrenjanin obavezala da Turističkom savezu prenese u svojinu–na korišćenje deo izgrađenog objekta srazmerno vrednosti ustupljenog zemljišta utvrđenoj prema tržišnoj vrednosti.

 

Ugovor potpisan pre 27 godina ostao je mrtvo slovo na papiru s obzirom na to da dečje odmaralište nije izgrađeno. Grad Zrenjanin se sredinom avgusta ove godine obratio Turistiškoj organizaciji Valjevo i gradonačelniku Valjeva sa predlogom za zaključenje novog aneksa ugovora kako bi se izmenila namenu objekta za gradnju.

 

Predloženo je da "umesto dečjeg odmarališta to bude apartmanski kompleksni hotel, što podrazumeva ustupanje prava gradnje drugom investitoru u skladu sa zakonom budući da usled promenjenih okolnosti i protoka vremena ugovoreni objekat nije izgrađen".

 

Iz ovog predloga proistekao je Protokol koji će zaključiti grad Valjevo i Turistička organizacija, s jedne strane, i grad Zrenjanin, s druge strane.

 

Potpisnici Protokola su se sporazumeli da je grad Valjevo saglasan da grad Zrenjanin na parceli površine od 58 ari, na koju je upisan kao nosilac prava javne svojine, izgradi objekat, odnosno ustupi pravo gradnje drugom investitoru u skladu sa zakonom.

 

Takođe su saglasni da se nakon izgradnje hotela, grad Zrenjanin obavezuje da Valjevu prenese u svojinu deo izgrađenog objekta srazmerno vrednosti ustupljenog zemljišta.

 

O Protokolu, koji je prihvatilo Gradsko veće, treba da se izjasne i odbornici Skupštine grada.

 

Na pomolu je još jedna privatna investicija koja će na neki način popraviti sliku Divčibara, jer, očigledno, da su se pitali Zrenjanin i Valjevo bilo bi to još uvek dečje odmaralište u pokušaju.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 7 sati 7 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 3 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 14 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara