Registracija Prijava preko FB
Park prekoputa Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Park prekoputa Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
03.12.2019, 08:17

Gradska biblioteka u parku prekoputa Centra za kulturu

č: | fb:

Skupština grada je na sednici u petak usvojila zaključak da Gradsko veće pripremi inicijativu za početak gradnje nove biblioteke na lokaciji koja je određena Planom generalne regulacije centra Valjeva, a to je lokacija prekoputa Centra za kulturu gde se trenutno nalazi park.  

 

Odbornička grupa SPS sa koalicionim partnerima je predložila da Skupština grada usvoji ovaj zaključak, a predlog je obrazložio šef odborničke grupe socijalista dr Ljubomir Pavić.

 

On je naveo da je biblioteka ustanova od nacionalnog značaja, koja je nedavno proslavila 150 godina postojanja, ima oko 150 hiljada knjiga i koja je nekada bila treća čitaonica u Srbiji po značaju i veličini.

 

- Umesto sadašnjeg nefunkcionalnog prostora potrebno je izgraditi dovoljno veliki i savremeni objekat gde će knjige dobiti svoj dom, a ljubitelji knjiga prostor za čitanje, iznajmljivanje, druženje, i najvažnije gde će mladi u prijatnoj atmosferi upoznavati svet knjiga - rekao je Pavić.

 

Odbornici vladajuće koalicije SNS i SPS su prihvatili ovaj zaključak, dok je jedan odbornik opozicije bio protiv, a dva su bila uzdržana. Protiv je bila Snežana Spajić, odbornik Stranke moderne Srbije, ali, kako je naglasila, nije protiv toga da biblioteka dobije novu zgradu nego je protiv lokacije na kojoj će biti izgrađena.

 

- Ako vi mislite da gradite novi objekat biblioteke u jedinom parku koji imamo u gradu, onda je ova priča o aerozagađenju i merama za smanjenje aerozagađenja besmislena i licemerna. U Izveštaju Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja na teritoriji grada, koji je danas na dnevnom redu, naglašeno je da drveće ima značajnu ulogu i da u narednom periodu treba posvetiti veću pažnju na održavanju parkova i saditi novo drveće. A vi sada imate nameru da uništite park koji predstavlja pluća grada. Dovodite nas u situaciju da biramo između biblioteke i parka – rekla je Snežana Spajić.

Snežana Spajić

Snežana Spajić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ona se nije složila sa konstatacijom predsednika Skupštine grada Milorada Ilića koji je rekao "da to više nije park, da je to devastiran prostor". Ilić je objasnio da je lokacija, gde se trenutno nalazi park, opredeljena Urbanističkim planom Valjeva za zgradu biblioteke.

 

- Urbanistički plan je bio na javnoj raspravi i Skupština, u ranijem sazivu, je taj plan usvojila, a on je, kao i svi ostali, za ovu Skupštinu i Gradsko veće obavezujući. Mi možemo pokrenuti inicijativu za promenu urbanističkog plana, a da ga mi sada sami menjamo i da kažemo da nije dobro to što je neki urbanista smislio, to ne bismo smeli da radimo - zaključio je Ilić.

 

Odbornica Snežana Spajić je apelovala na lokalnu vlast da razmotri mogućnost da se opredeli druga lokacija za novu zgradu biblioteke.

 

Skupština ima mandat kada SPS i SNS predlažu 

 

Nakon što su odbornici Skupštine grada prihvatili zaključak, predsednik Skupštine grada Milorad Ilić je zatražio da se "konstatuje da je to zajednički predlog SPS, SNS i odbornice Radmile Novaković, koja je na prošloj sednici i iznela ovaj predlog".  

 

Podsećanja radi, na sednici lokalnog parlamenta početkom oktobra, kada je usvojena Odluka da ne važi odluka o ustupanju Doma Vojske biblioteci, odbornica LDP Radmila Novaković je pokušala da predloži upravo ovaj zaključak koji su odbornici usvojili na sednici prošlog petka.

 

Naime, Valjevska vlast se predomislila i odustala od odluke, koju su odbornici Skupštine grada usvojili u avgustu prošle godine, da objekat Doma Vojske ustupi na korišćenje biblioteci, jer je odlučila da se zdanje Doma Vojske proda jer je to "najcelishodnije".

 

S obzirom na to da vlast nije odlučila šta će biti sa bibliotekom koja nema "adekvatan" prostor i koja "zaslužuje bolji", odbornica Radmila Novaković je predložila Skupštini da donese zaključak da Gradsko veće otpočne aktivnosti za izgradnju nove zgrade biblioteke.

 

Zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović tada nije dozvolio da se o predlogu izjasne odbornici uz obrazloženje da, kako je rekao, "mi bez konsultacija taj zaključak ne možemo da prihvatimo, mi za to nemamo mandat".

 

Aktuelno

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 52 minuta

Bez vode deo Karađorđeve ulice

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka u Ulici Karađorđeva 32-34, u utorak, 29. septembra, od 8 do 13 časova bez vodosnabdevanja će ostati potrošači u Karađorđevoj, i to od Dušanove do Ulice...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 8 sati 43 minuta

Vladajuća zadruga

"Mi znamo da niko ne gradi vlast sa namerom da je napusti. Moć nije sredstvo, ona je cilj. Ljudi ne uspostavljaju diktature da bi štitili revolucije, oni podižu revolucije da bi uspostavili...

 (foto: )
Proglas Srpskog pokreta Dveri Pre 7 sati 14 minuta

Promena sistema - sigurnost za sve!

Promena vlasti više nije dovoljna. Potrebna nam je promena kompletnog korumpiranog političkog sistema. Mi smo garant da neće sve ostati isto posle smene aktuelne vlasti, navodi u proglasu Srpski...  · 3 komentara