Požar u hotelu Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
Požar u hotelu Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
05.12.2019, 08:27

Opominju požari u objektima koji su u vlasništvu države!

č: | fb:

Požar koji je izbio juče u bioskopskoj sali napuštenog hotela "Jablanica", čije je širenje sprečeno kao i veće posledice zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, ponovo je otvorio pitanje nemarnog odnosa države prema svojoj imovini, koja bez obzira na to u kakvom je stanju ima svoju vrednost i u nju su građani uložili svoj novac.

 

Napušteni objekti u Valjevu, a koji su u vlasništvu države, ne samo da predstavljaju ruglo i da propadaju, nego su i potencijalna opasnost upravo zbog toga što u tim objektima borave beskućnici, narkomani, koji pale vatru ili ostavljaju opuške, a često se u njima igraju i deca.

 

Početkom novembra izbio je požar u centru grada u prizemlju stambene zgrade u Ulici vojvode Mišića 10 u napuštenom lokalu, koji je u vlasništvu Ministarstva odbrane.  Nezvanično, požar su najverovatnije izazvala deca koja su zapalila novine igrajući se u napuštenom lokalu. Na sreću, požar je bio manji, tako da je brzo ugašen te se nije proširio na stanove iznad lokala, susednu zgradu i poslovne prostore.

 

Oba objekta, hotel "Jablanica" i bivša "Oficirska menza", su godinama napuštena, ruinirana sa razbijenim prozorima i razvaljenim vratima, o kojima se niko ne stara, a država nema ideju šta će da radi sa tim objektima. Hotel "Jablanica" je iz državne kase plaćen 1,5 miliona evra. Da se podsetimo.

  

Hotel "Jablanica"

 

Vlada Republike Srbije je od Vidoja Vujića kupila bivši hotel "Jablanica" za 182,4 miliona dinara ili za 1,5 milion evra. Odluku o kupovini ovog samačkog hotela Vlada je donela još krajem decembra 2017. godine, a u zaključku nisu navedeni razlozi zbog kojih je država odlučila da kupi objekat koji je napušten više od jedne decenije.

 

U zaključku Vlade Srbije, navodi se da je novac za kupovinu samačkog hotela Jablanica, površine od oko 2000 kvadrata, i nekoliko pomoćnih objekata, obezbeđen iz tekuće budžetske rezerve. Takođe je navedeno da se objekat kupuje za potrebe Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Pored toga što je država kupila napušteni samački hotel za 1,5 miliona evra i to novcem iz tekuće budžetske rezerve i bez jasno određene buduće namene tog objekta, samački hotel "Jablanica" je kupljen sa teretom izvršne sudske hipoteke od 125 miliona dinara.

 

Informaciju da je bivši hotel "Jablanica" u vlasništvu države Valjevcima je saopštio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prošle godine u junu prilikom posete Valjevu. Ministar je tada nagovestio da bi nekadašnji hotel mogao da postane učenički dom.

 

S obzirom na to da nije saopštio više detalja o budućoj nameni bivšeg hotela "Jablanica", Kolubarske.rs su u februaru ove godine uputile dopis ministru sa nekoliko pitanja, pored ostalog i kada će početi adaptacija i korišćenje tog objekta? Umesto odgovora, Šarčević je preporučio da "više informacija zatražimo od lokalne samouprave". U lokalnoj samoupravi nam je odgovoreno: "A kako mi to da znamo!?". Kolubarske.rs nezvanično saznaju da samački hotel neće postati učenički dom, kao i da država, tačnije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema ideju šta da radi sa tim objektom.

Nekadašnji hotel Jablanica

Nekadašnji hotel Jablanica (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nameće se pitanje ko je i zbog čega odlučio da kupi napušten samački hotel "Jablanica", s obzirom na to da ne postoji odluka ili neki drugi akt za kupovinu tog objekta. Takođe, ne postoji ni akt kojim se određuje buduća namena samačkog hotela koji je država platila 1,5 milion evra.

 

Podsećanja radi, upravnu zgradu "Jablanice" u centru grada u Ulici prote Mateje i samački hotel Jablanica, Vidoje Vujić je kupio 2007. godine za 90 miliona dinara ili za 750.000 evra. Kurs evra je tada bio približno jednak kao i danas.

 

Samački hotel Jablanica je četvrta kupovina imovine Vidoja Vujića za poslednjih godinu dana koja je plaćena novcem iz budžeta.

 

Prošle godine, takođe za namirenje poreskog duga, Grad je za 195 miliona dinara kupio 20 hektara njiva u Popučkama, kao za industrijsku zonu, zatim zgradu stare železničke stanice u Valjevu za 29,9 miliona dinara, građevinsko zemljište u Železničkoj ulici i parcele u Petnici za skoro 19,8 miliona dinara.

 

Ništa od ovoga što su Republika Srbija i Grad Valjevo kupili od Vujića i platili skoro 427 miliona dinara ili 3,6 miliona evra još uvek nije "privedena nameni"!

  

"Oficirska menza"

 

Lokal u prizemlju stambene zgrade u Ulici vojvode Mišića 10 je u vlasništvu Ministarstva odbrane. Nekada je tu bila Vojno ugostiteljska ustanova "Dedinje" poznatija kao "Oficirska menza", a jedno vreme i "Generalštab". Poslednje što je tu bilo jeste prvi valjevski internet kafe "Kaleidoskop". 

 

Prema dostupnim podacima, Ministarstvo odbrane je taj poslovni prostor ponudilo u zakup, međutim i treći pokušaj sa umanjenom početnom cenom zakupa za 20 posto bio je bezuspešan. Tada je, u septembru 2017. godine, lokal sa magacinom ukupne površine 115,2 metra kvadratna ponuđen po početnoj ceni od 69.120 dinara mesečnog zakupa.

  

Zainteresovanih kupaca nema, ali ni Ministasrstvo odbrane očigledno nije zainteresovano za taj objekat u strogom centru Valjeva. Nakon požara koji je u tom lokalu izbio početkom novembra jedina reakcija vlasnika ili države je bila da ulaz i razbijeni izlog zatvore šperpločama.

Šperploče na Oficirsku menzu

Šperploče na Oficirsku menzu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gerontološki centar, Štedionica, Dom vojske, Stara železnička...

 

Objekat Gerontološkog centra koji se gradi jednu deceniju, na kome su takođe razbijeni prozori i razvaljena vrata, je prepušten zubu vremena i "posetiocima", a u vlasništvu su Države. U izgradnju Geontološkog centra Vlada Japana je uložila 2,5 miliona evra. 

Polupani prozori na Gerontološkom centru

Polupani prozori na Gerontološkom centru (Foto: Đorđe Đoković)

Napušteni su, i za sada bez namene, i objekti koji imaju, ne samo materijalnu, nego i istorijsku vrednost.

 

Secesijsko zdanje prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj su se do pre nekoliko godina nalazili Radio Valjevo i nedeljnik "Napred" na Desankinom vencu, građeno je od 1903. do 1905. godine.

Nekadašnja Narodna štedionica

Nekadašnja Narodna štedionica (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dom vojske, koje ima status kulturnog dobra, građeno je u periodu od 1926. do 1930. godine isključivo od ličnih sredstava aktivnih, penzionisanih i rezervnih oficira Drinske divizije, kao i uz pomoć imućnih Valjevaca.

Dom Vojske

Dom Vojske (Foto: Đorđe Đoković)

 

Objekat stare železničke stanice izgrađen je 1908. godine i bio je najveći na staroj pruzi Valjevo-Beograd. Zgrada je 2005. godine proglašena za spomenik kulture.

Stara železnička stanica

Stara železnička stanica (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 36 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 31 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...