Registracija Prijava preko FB
Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Gradac (foto: Đorđe Đoković)
12.12.2019, 14:00

Da li će na Gradcu biti izgrađena mini hidroelektrana?

č: | fb:

Povodom nezvaničnih informacija da bi se moglo dogoditi da mini hidroelektrana bude izgrađena u zaštićenom prirodnom dobru reke Gradac, oglasila se Stranka moderne Srbije sa ciljem da se, ukoliko su informacije tačne, na vreme reaguje i da se spreči tako nešto.

 

Snežana Spajić, odbornik Stranke modern Srbije u Skupštini grada, je na konferenciji za novinare saopštila da su se u javnosti pojavile informacije o prodaji parcela za gradnju objekata, a među njima se pominje i gradnja mini hidroelektrane i to u katastarskoj opštini Degurić a koja je vlasništvo HT AD "Sloga".

Snežana Đekić Spajić

Snežana Đekić Spajić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ona je najavila da će, kako bi proverili ove priče, upititi pitanja povereniku za informacije od javnog značaja, službi Katastra i Odeljenju Gradske uprave za urbanizam.

 

Da li je "Sloga" podnosila zahtev nadležnom organu grada Valjeva, imovinsko pravnoj službi za konverziju prava korišćenja u pravo svojine katastarskih parcela 613/1,2,3,4 , 614/1 i 2 i 615/1,2 i 3? Da li je doneto rešenje o konverziji prava korišćenja u pravo svojine sa naknadom ili bez nakanade i koji je iznos "Sloga" tim povodom uplatila Gradu, pitanja su za poverenika.

 

Za službu Katastra pitanje na osnovu kog rešenja o konverziji je izvršen upis prava svojine na parcelama 613,614 i 615 u korist preduzeća "Sloga", dok će Odeljenju za urbanizam proslediti pitanje da li je podnet zahtev za lokacijske uslove i građevisnku dozvolu za izgradnju mii hidroelektrane? 

 

- Imajući u vidu da je Gradac zaštićeno prirodno dobro i da smo skoro prvi grad u Srbiji posle Beograda koji je dobio osvetljenje, da imamo nekoliko hidrocentrala koje su starije od sto godina, i da bi mogli razviti i neku vrstu industrijskog turizma, i najavljenu izmenu zakona o zaštiti kojim će biti regulisano da se ne grade mini hidroelektrane u zaštićenim dobrima, tražimo od Grada da ne izda građevinsku dozvolu ukoliko je neki investitor bude tražio za gradnju mini hidroelektrane - rekla je Snežana Spajić.

 

Odbornik u Skupštini grada Snežana Spajić naglašava da su o ovoj nezvaničnoj informaciji javno progovorili zbog toga što su svima dobro poznata iskustva meštana na Staroj planini koji su reku jedva odbranili od investitora.

Aktuelno

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Naredba Štaba za vanredne situacije Pre 1 sati 19 minuta

Skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata u Mionici

Štab za vanredne situacije opštine Mionica doneo je naredbu o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata za vreme trajanja vanredne situacije, koja je proglašena zbog pogoršane epidemiološke...

Milomir Mile Jevtić (foto: Dragan Todorović)
Životopis: Vajar Milomir Jevtić Pre 22 sati 14 minuta

Mile na točkiće

Sedamdesetih je, iz umetničkih razloga, mesec dana jeo samo spanać, a tek nedavno je, radom na spaljivanju drveta, došao do "filozofskog stava", da je gore isto što i dole, da je levo isto desnom,...  · 2 komentara