Registracija Prijava preko FB
Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Gradac (foto: Đorđe Đoković)
12.12.2019, 14:00

Da li će na Gradcu biti izgrađena mini hidroelektrana?

č: | fb:

Povodom nezvaničnih informacija da bi se moglo dogoditi da mini hidroelektrana bude izgrađena u zaštićenom prirodnom dobru reke Gradac, oglasila se Stranka moderne Srbije sa ciljem da se, ukoliko su informacije tačne, na vreme reaguje i da se spreči tako nešto.

 

Snežana Spajić, odbornik Stranke modern Srbije u Skupštini grada, je na konferenciji za novinare saopštila da su se u javnosti pojavile informacije o prodaji parcela za gradnju objekata, a među njima se pominje i gradnja mini hidroelektrane i to u katastarskoj opštini Degurić a koja je vlasništvo HT AD "Sloga".

Snežana Đekić Spajić

Snežana Đekić Spajić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ona je najavila da će, kako bi proverili ove priče, upititi pitanja povereniku za informacije od javnog značaja, službi Katastra i Odeljenju Gradske uprave za urbanizam.

 

Da li je "Sloga" podnosila zahtev nadležnom organu grada Valjeva, imovinsko pravnoj službi za konverziju prava korišćenja u pravo svojine katastarskih parcela 613/1,2,3,4 , 614/1 i 2 i 615/1,2 i 3? Da li je doneto rešenje o konverziji prava korišćenja u pravo svojine sa naknadom ili bez nakanade i koji je iznos "Sloga" tim povodom uplatila Gradu, pitanja su za poverenika.

 

Za službu Katastra pitanje na osnovu kog rešenja o konverziji je izvršen upis prava svojine na parcelama 613,614 i 615 u korist preduzeća "Sloga", dok će Odeljenju za urbanizam proslediti pitanje da li je podnet zahtev za lokacijske uslove i građevisnku dozvolu za izgradnju mii hidroelektrane? 

 

- Imajući u vidu da je Gradac zaštićeno prirodno dobro i da smo skoro prvi grad u Srbiji posle Beograda koji je dobio osvetljenje, da imamo nekoliko hidrocentrala koje su starije od sto godina, i da bi mogli razviti i neku vrstu industrijskog turizma, i najavljenu izmenu zakona o zaštiti kojim će biti regulisano da se ne grade mini hidroelektrane u zaštićenim dobrima, tražimo od Grada da ne izda građevinsku dozvolu ukoliko je neki investitor bude tražio za gradnju mini hidroelektrane - rekla je Snežana Spajić.

 

Odbornik u Skupštini grada Snežana Spajić naglašava da su o ovoj nezvaničnoj informaciji javno progovorili zbog toga što su svima dobro poznata iskustva meštana na Staroj planini koji su reku jedva odbranili od investitora.

Aktuelno

Industrijski sneg (foto: Kolubarske.rs)
Noćas padao Pre 5 sati 5 minuta

"Industrijski" sneg i u Valjevu

Noćas je i u Valjevu padao takozvani "industrijski" sneg. Predstavlja specifičnu meteorološku pojavu koju možemo primetiti kada je vazduh veoma zagađen i nastaje na poseban način. Da je reeč o...  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije Pre 1 sati 8 minuta

Uhapšen sa 52 grama marihuane

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je M. B. (23) iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...

Iverak (foto: Đorđe Đoković)
U ovoj godini Pre 2 sati 26 minuta

Iz republičkog budžeta za Valjevo 411 miliona dinara

Iz budžeta Republike Srbije za 2020. godinu za Valjevo će biti izdvojeno oko 411 miliona dinara. Za izgradnju deonice Iverak-Lajkovac opredeljeno je dva miliona dinara. Pretpostavljamo da će...