Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
13.12.2019, 07:54

Viši sud vratio i treću dopunu dopunjene optužnice

č: | fb:

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu, kojim predsedava predsednica Višeg suda Biljana Savić, po treći put je Višem javnom tužilaštvu u Valjevu vratilo na dopunu optužnicu protiv Aleksandra Vujića Subotića i još devet osoba, kojima se na teret stavlja primanje i davanje mita, zloupotrebe u vezi s javnim nabavkama i službenog položaja, saznaju Kolubarske.rs.

 

U naredbi o dopuni istrage, u koju su Kolubarske.rs imale uvid, pobrojano je nekoliko "nedostataka u optužnici i zatraženo razjašnjenje", pored ostalog u delu koji se odnosi na javnu nabavku protočnih bojlera sa ugradnjom i nabavke kopir aparata.

 

U optužnici se navodi da je "vrednost 16 bojlera sa baterijama i utičnicama iznosila 164.764,80 dinara, a da je okrivljeni Vujić Subotić svojim potpisom odobrio isplatu od 497.600 dinara". Kako navodi sudsko Veće "potrebno je da se pored vrednosti protočnih bojlera utvrdi koliko je iznosila i ugradnja kako bi se utvrdilo da li je nastala šteta javnim sredstvima“.  

 

Okrivljenom Aleksandru Đuriću u optužnici je stavljeno na teret da je prilikom nabavke kopir aparata izvršio zloupotrebu u delu da ugovorena cena ne sme da bude veća od uporedive tržišne cene predmeta javne nabavke. U opisu prouzrokovane štete budžetu navedena je nabavka polovnog kopir aparata umesto novog i da je plaćena cena kao da se radilo o novom kopir aparatu. Sudsko veće navodi da je “nejasno da li se radnja okrivljenog Đurića odnosi na nabavku polovnog kopir aparata po ceni novog ili se odnosi na to što je ugovorena cena kopir aparata bila veća od uporedive tržišne cene”.

 

"Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu nalazi da je neophodno da se otklone navedeni nedostaci u činjeničnom opisu predmetne optužnice i prikupe potrebni dokazi na koje je ukazano naredbom, a koji optužnicu čine nerazumljivom", piše u naredbi Višeg suda za dopunu optužnice koja je početkom decembra upućena Višem javnom tužilaštvu.

 

Podsećam, Više javno tužilaštvo je početkom juna prošle godine ili skoro godinu dana nakon hapšenja podiglo optužnicu protiv bivšeg načelnika Gradske uprave Aleksandra Vujića Subotića i još devet osoba kojima se na teret stavlja primanje i davanje mita, zloupotrebe u vezi s javnim nabavkama i službenog položaja. Tokom obimne i komplikovane istrage saslušano je 46 svedoka, veštačeno više od 50 računara, lap-topova i USB uređaja, kao i obimna dokumentacija. 

 

Prvu optužnicu, koja je imala 53 stranice, Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu vratilo je "ekspresno" Višem javnom tužilaštvu na dopunu. Tada je, prema saznanjima Kolubarskih.rs, Veće od Tužilaštva, između ostalog, tražilo da dostavi dokumentaciju za koju smatra da nedostaje u optužnici, a radi se, kako je naveo naš zvor o "dokumentima koja su fizički uništena".

 

Više javno tužilaštvo je novu dopunjenu optužnicu Višem sudu dostavilo sredinom februara ove godine. Međutim krajem aprila i ta dopunjena optužnica je vraćena na dopunu.

 

Više javno tužilaštvo je, nakon nekoliko meseci rada, dopunilo optužnicu i krajem oktobra je po treći put poslata u Krivično vanpretresno veće Višeg suda. Prema nezvaničnim saznanjima, ta treća verzija optužnice imala je 74 kucane strane i sadržala je sve ono što je u aprilu ove godine Krivično vanpretresno veće Višeg suda naložilo naredbom o dopuni istrage. Pored ostalog traženo je i saslušavanje još dva svedoka "za koje je Sud našao da je njihovo svedočenje neophodno radi boljeg razjašnjenja dela optužnice". 

 

Međutim početkom decembra i treća verzija optužnice je vraćena na dopunu. 

 

Kada je optužnica drugi put vraćena na dopunu, izvor Kolubarskih.rs je izjavio da Tužilaštvo neće odustati uprkos tome što se na "sve moguće načine pokušava da predmet ne uđe u sudnicu", naglašavajući da se vraćanjem optužnice "kupuje vreme".

  

Sudski proces protiv Aleksandra Vujića Subotića i još devet osoba, koji su uhapšeni u junu 2017. godine pa pušteni da se brane sa slobode, počeće kada Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu, kojim predsedava predsednica Višeg suda Biljana Savić, potvrdi optužnicu protiv njih, i tada će biti poznato ko će biti sudija.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 53 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 48 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...