Lokcija buduće biblioteke u parku (crni pravougaonik)
Lokcija buduće biblioteke u parku (crni pravougaonik)
13.12.2019, 13:45

Sudbinu parka odrediće arhitektonsko-urbanistički konkurs

č: | fb:

Najava da će nova biblioteka biti izgrađena u parku na desnoj obali Kolubare, prekoputa Centra za kulturu, i da će zbog toga biti posečeno drveće, izazvala je brojne reakcije i negodovanje građana. Poruka onih koji su pokrenuli peticiju protiv seče drveća jeste da su "za gradnju biblioteka, ali su protiv rušenja parka".

 

Da li će drveće biti posečeno, a park, kako mnogi misle, uništen, pitanje je na koje smo odgovor potražili od urbanista i arhitekata.

 

U jednoj rečenici odgovor bi glasio: Planom generalne regulacije "Centar" (PGR) u delu parka jeste predviđena izgradnja objekta nove biblioteke, Planom nije određeno da li se zadržava postojeći park jer to treba da bude definisano arhitektonsko-urbanističkim konkursom, koji treba da raspiše Grad.

 

Potrebno je da napravimo građanski iskorak ka novoj biblioteci, koji je veoma važan. Naravno i gubitak nekoliko stabala moramo nadoknaditi.

 

Vlastimir Čarnojević odgovorni urbanista u Planu generalne regulacije "Centar" podseća da je Grad 2003. godine raspisao konkurs za arhitektonsko-urbanističku razradu "Priobalje kao centar", kojim je trebalo urediti prostor od Tešnjara do Hrama Vaskrsenja Hristovog.

 

- Tim konkursom je na neki način definisana i lokacija biblioteke. Najbolje je ocenjen, a u žiriju su bili pored ostalih i arhitekte Darko Marušić i dr Vladimir Milić, rad Miroslave Petrović Balubčić i Mihaila Timotijevića. Deo njihovog arhitektonsko-urbanističkog rešenja smo koristili prilikom izrade Plana generalne regulacije "Centar", koji je usvojen 2014. godine. Planirana je izgradnja novog gradskog trga, koji obuhvata benzinsku pumpu, park, zelenu pijacu do novog hrama – navodi Čarnojević i naglašava da je tema uređenje novog gradskog trga tretirana veoma stručno i temeljno. 

 

Vlastimir Čarnojević kaže da je u Planu generalne regulacije "Centar" biblioteka viđena kao "nova biblioteka", a to znači da tu ne bi bio klasičan bibliotečki sadržaj, nego bi to bila "gradska dnevna soba". Opisuje da bi bila po uzoru ne neke svetske, poput onih u Finskoj, dakle prostor u kome bi, pored klasičnog sadržaja, tu bile kafeterija, igraonica za decu, mesto za čitanje, okupljenje i druženje.

Lokacija za novu biblioteku prema PGR Centar

Lokacija za novu biblioteku prema PGR Centar (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema Planu generalne regulacije "Centar" objekat nove biblioteke bi se prostirao na 12, od 50 ari parkovske površine, i to u delu bliže sportskokm objektu "Partizan", a površina nove biblioteke, podrum, prizemlje i dva sprata, je oko 3600 kvadrata.

 

Pored zgrade nove biblioteke, prema PGR "Centar", predviđena je izgradnja hotela na mestu benzinske pumpe, i izgradnja gradske lođe, smeštena uz hotel bliže Tešnjaru, koja bi bila natkrivena i korišćena za razna kulturna i komercijalna dešavanja.  

 

Vlastimir Čarnojević naglašava da je u Planu generalne regulacije "Centar" precizirano da će arhitektonsko-urbanističkim konkursom biti definisana arhitektura tih nekoliko objekata čija je izgradnja predviđena.

 

Takođe Planom generalne regulacije "Centar" predviđena je i zgradnja podzemne garaže koja bi obuhvatala deo parka, otuda pitanje da li to znači da će na tom mestu biti posečeno drveće?

 

Čarnojević objašnjava da je reč o podzemnoj garaži, dok će se iznad nje prostirati trg, i naglašava da u urbanističkom smislu tu jeste planirana garaža sa stotinak parking mesta, ali i to treba da razreši urbanističko-arhitektonski konkurs. Dodaje da iznad garaže može da bude zelenilo i drvored, jer zelenilo i park jesu deo ambijenta biblioteke i tog novog gradsko trga.

Plan generalne regulacije centar (4 biblioteka, 5 i 11 podzemna garaža)

Plan generalne regulacije centar (4 biblioteka, 5 i 11 podzemna garaža)

 

Dakle arhitektonsko-urbanistički konkurs treba precizno da oblikuje taj prostor. Drugim rečima, onog trenutka kada gradsko rukovodstvo odluči da će u parku na desnoj obali Kolubare biti izgrađena nova biblioteka važno je da pre gradnje raspiše arhitektonsko-urbanistički konkurs. Na to ukazuje i Društvo arhitekata Valjeva.

 

Predsednik Društva Andrijana Maksimović naglašava da je, kada je u pitanju planom predviđena lokacija za novi objekat biblioteke, obavezno raspisivanje konkursa.

 

- U kontekstu razgovora o objektu nove biblioteke, o čijoj potrebi verujem da postoji konsenzus, ali ne i kontinuitet ideje u pogledu lokacije, potrebno je apostrofirati važnost raspisivanja arhitektonsko-urbanstičkog konkursa. Bilo da je u pitanju dogradnja nekog postojećeg objekta ili izgradnja nove zgrade, konkursi daju prostor za temeljno promišljanje i preispitivanje mogućnosti i potreba, što je neophodno za ovako kapitalan zahvat. Kada je u pitanju planom predviđena lokacija za novi objekat, obavezno je raspisivanje konkursa, koji bi obuhvatio i urbanističku razradu šire lokacije i preispitao sam položaj objekta – rekla je Maksimović.

 

Ona naglašava da je pri sprovođenju konkursa neophodno angažovati stručni tim koji bi na kvalitetan i sveobuhvatan način postavio projektni zadatak, u kojem bi očuvanje postojećeg parka morao biti imperativ.  

 

Objašnjava da je Plan generalne regulacije "Centar" dao samo okvir, koji savesnim i stručnim sprovođenjem svakako može doprineti dodatnoj vrednosti ovog javnog prostora, bez narušavanja parkovskog prostora.

 

- Društvo arhitekata Valjeva smatra ovo pitanje izizetno važnim i planira u januaru organizaciju javne tribine na ovu temu o kojoj će javnost biti svakako obaveštena – najavila je Andrijana Maksimović, predsednik Društva arhitekata Valjeva.

 

Moglo je i drugačije

 

Skupština grada je na poslednjoj sednici, a na predlog odbornika vladajuće koalicije, usvojila zaključak da Gradsko veće pripremi inicijativu za početak gradnje nove biblioteke na lokaciji koja je određena Planom generalne regulacije "Centar", a to je u delu parka na desnoj obali Kolubare, prekoputa Centra za kulturu.

 

Ovaj predlog i zaključak su usledili nakon što je gradsko rukovodstvo u oktobru povuklo odluku da se gradskoj biblioteci da na korišćenje objekat Doma vojske jer je odlučeno da se to zdanje proda, te je potraženo neko drugo rešenje za novu biblioteku. 

 

Možda lokacija ne bi bila "sporna", niti bi se podigla "prašina", da je na sednici Skupštine grada, na kojoj je usvojen zaključak da Gradsko veće pripremi inicijativu za početak gradnje nove biblioteke, odbornicima i građanima, uz predlog, objašnjeno sve u vezi lokacije i onoga što je obuhvaćeno Planom generalne regulacija "Centar", ali i da je naglašeno da od odluke gradske vlasti zavisi da li će i u kojoj meri biti posečeno drveće u parku.

Lokalcija za novu biblioteku

Lokalcija za novu biblioteku (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 25 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 22 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara