Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2019, 07:39

Dom za stare biće završen sledeće godine

č: | fb:

Gerontološki centar u Valjevu ili Dom za stare, čija je izgradnja počela pre deset godina donacijom Vlade Japana, biće završen sledeće godine, a novac za završetak radova obezbediće država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

 

O tome da će konačno biti nastavljeni radovi na Domu za stare, koji su prekinuti pre osam godina i isto toliko objekat propada prepušten vremenu i huliganima, saznalo se juče na javnoj raspravi o nacrtu budžeta Valjeva za 2020. godinu.

 

Nekoliko građana je postavilo pitanje kakava je sudbina Gerontološkog centra ili Doma za stare, da li će, i pored toga što nije u vlasništvu i nadležnosti Grada, lokalna vlast nešto preduzeti da se taj Dom konačno zavši?

Javna rasprava o nacrtu budžeta Valjeva

Javna rasprava o nacrtu budžeta Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odgovarajući na pitanje građana, rukovodilac Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović je rekla da je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović prošlog petka bio na sastanku u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gde je razgovarao sa državnim sekretarom Nenadom Nedićem o nastavku radova na Gerontološkom centru u Valjevu, a koji je u vlasništvu Države.

 

- Rečeno je da će novac za završetak radova biti obezbeđen iz budžeta Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Početkom godine biće raspisan tender za preprojektovanje objekta, a u Ministarstvu očekuju, kako je rečeno na sastanku, da će radovi biti nastavljeni u septembru sledeće godine – rekla je Todorović.

 

Preprojektovanje podrazumeva, između ostalog, da se sagleda postojeće stanje objekta, biće neophodna sanacija, kao i da se uskladi sa aktuelnim zakonskim propisima. Procena je da će za završetak i opremanje Gerontološkog centra biti potrebno oko 500 miliona dinara, ali će, kako je nagalsila Todorović, to biti precizno utvrđeno tek kada bude završeno preporojektovanje postojećeg objekta na kome su godine i nebriga ostavili trag.

 

Na Domu za stare, koji je otključan, polupana su stakla, uništena je stolarija, unutrašnjost prokišnjava, tragovi vlage su vidljivi na fasadi, dvorište je u korovu... 

 

Polupani prozori na Gerontološkom centru

Polupani prozori na Gerontološkom centru (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećam, Dom za stare u Valjevu, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana započet je u junu 2009. godine. Kada je izabrana lokalcija na Majdanu za objekat Gerontološkog centra mnogi su smatrali da nije dobra zbog toga što gleda na groblje, ali im je odgovoreno kako se, po toj logici, sa Majdana vide osnovna škola i obdanište. Niko tada, a ni docnije, nije shvatao koliko će radovi biti skuplji zbog tvrde kamenite podloge jer je tu nekada bio majdan kamena.

  

Nakon dve godine radovi su prekinuti, jer je novac potrošen. Pravi razlozi do danas nisu utvrđeni; govorilo se da je loše budžetiran projekat, zatim da su se u toku realizacije projekta pojavili dodatni radovi, dok su pojedini tvrdili da je u pitanju zloupotreba.

 

Kada je 2017. godine u Valjevu bio tadašnji ministar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da "postoji neki sudski spor vezan za Gerontološki centar i da je podneta krivična prijava", ali nije želeo da saopšti detalje rekavši da "o tome ne može da se izjašnjava". O sudskom sporu i krivičnoj prijavi ni do danas ni reči.

  

Dom za stare u Valjevu na oko 5.500 kvadrata projektovan je sa stacionarom od 184 mesta, dnevnim boravkom, ambulantom i prihvatilištem za beskućnike i bio bi jedini takav objekat u Kolubarskom okrugu.

 

Kada je valjevski Centar za socijalni rad "Kolubara" konkurisao za japansku donaciju projektom Doma za stare, 164 osobe iz Valjeva i okoline nalazilo se u državnim staračkim domovima u drugim gradovima - od Krupnja, Šapca i Obrenovca, do Aleksinca.

 

U svim dosadašnjim istupima državni i gradski funkcioneri su govorili o donaciji, o objektu, čak i o promeni namene, ali nikada niko nije mislio niti govorio o građanima i njihovim potrebama za ovim Domom.

 

Na inicijativu odbornika u Skupštini grada i člana šireg Predsedništva Stranke moderne Srbije Snežane Đekić-Spajić prikupljeno je 2822 potpisa građana za peticiju kojom se traži da se završi objekat Gerontološkog centra.

  

Krajem marta Spajić je najavila da će tražiti od Grada da zaštiti objekat i da zajedno sa Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pronađe način i sredstva da se Gerontološki centar završi i privede nameni.

 

Tada je najavila da će, ukoliko gradska vlast i resorno ministarstvo ne preduzmu ništa, građani peticijom tražiti da se konačno reši to pitanje.

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 57 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 19 sati 3 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 18 sati 11 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara