16.12.2019, 14:07

Tribina o padu Berlinskog zida nepodobna za Valjevsku gimnaziju

č: | fb:

Otkazana je tribina povodom 30 godina od pada Berlinskog zida, koja je u okviru "Decembra otvorenog uma", trebalo da bude održana večeras u Valjevskoj gimnaziji.

 

"Događaj je otkazan isključivo iz političkih razloga i zbog jakih pritisaka na direktora Valjevske gimnazije", saopštio je organizator Udruženje "Open Minded", dok direktor Predrag Jevtić tvrdi da "nikakvih pritisaka nije bilo".

 

Na tribini sa istorijskom i aktuelnom temom, trebalo je da se čuje isključivo glas struke, naglašava organizator, a govorili bi dr Miloš Jovanović i dr Miloš Ković uz moderatora Mila Perića.

 

Udruženje građana "Open Minded" u obaveštenju o otkazivanju tribine navodi da se iz programa "Decembar otvorenog uma" jasno može videti da svoje goste ne bira po stranačkim osnovama već da se trudi da održi kvalitativni kontinuitet okupljajući najumnije ljude iz svih sfera društevnog života.

 

"Na žalost tribina o padu Berlinskog zida otkazana je isključivo iz političkih razloga i zbog jakih pritisaka na direktora Valjevske gimnazije gospodina Predraga Jevtića, koji je odabrao da Valjevsku gimnaziju podredi stranačkim interesima, ali i novcu koji će možda izgubiti za budžet škole ukoliko se u njegovoj školi pojave persone non grate, dr Miloš Jovanović i dr Miloš Ković. Iz naše programske šeme u kojoj isti prostor dele od strane međunarodne kritike priznati strip autor Željko Obrenović i izvanredno talentovani mladi valjevski pisac Luka Tripković, uz uvek provokativnog dr Nela Karajlića, javnost može da vidi da mi goste ne biramo na osnovu stranačke pripadnosti, već isključivo na osnovu njihove stručnosti i nastojanja da se društvo unapredi. Svima je jasno da su gosti jedni od drugih udaljeni ni manje ni više nego nekoliko svetlosnih godina po političkoj opredeljenosti, ali su po svojoj intelektualnoj raznovrsnosti i britkosti uma preko potrebni faktori za progresivni razvoj našeg društva", saopštilo je Udruženje građana "Open Minded".

 

Pored gostiju na tribini, koja je trebalo da bude održana večeras u Valjevskoj gimnaziji, "zasmetao" je i Mile Perić, urednik emisije "Govornica" TV Marš, koji je trebalo da bude moderator.

 

- Direktor Jevtić mi je telefonirao u sredu i od mene tražio da mu, kao moderator tribine posvećene jednom konkretnom istorijskom događaju, pomognem tako što neću dozvoliti razgovor o dnevno-političkim temama, što sam mu i obećao. Bivši sam profesor gimnazije i dobro znam da u školi ne treba biti političkih i drugih pristrasnosti. I gosti tribine i ja već imamo više nego dovoljno prilika da u medijima kažemo šta mislimo o srpskoj politici, ne treba nam Gimnazija za to. A onda se ispostavilo da me je direktor Jevtić prevario tako što je od mene tražio nešto čemu on sam nije mogao da odoli: on je taj koji je uvukao dnevnu politiku u Gimnaziju time što je lako podlegao zakulisnim pritiscima da ne dozvoli održavanje već dogovorene i oglašene tribine – rekao je Mile Perić.

 

Direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić demantuje navode organizatora da je tribinu tri dana pred održavanje otkazao "iz političkih razloga i pritisaka". Tvrdi da nije bilo telefonskih poziva ni pritisaka, a da je tribinu otkazao zbog toga što "ni organizatori, a ni moderator nisu bili ubedljivi kada su rekli da na tribini neće biti politike". S druge strane organizatori i moderator kažu da su direktoru "čvrsto obećali da na tribini neće biti politike, da neće zloupotrebiti školu i njegovo poverenje".

 

Na pitanje zbog čega je pre dve nedelje pristao i dozvolio da se tribina o 30 godina pada Berlinskog zida organizuje u Valjevskoj gimnaziji, da bi samo tri dana pred održavanje obavestio organizatore da neće moći da koriste salu Valjevske gimnazije, Jevtić kaže da se u međuvremenu raspitao o gostima, organizatorima i moderatoru.

  

- Nas često mnogi zovu i traže salu za organizaciju nekih događaja. Mi u principu odmah odobrimo, jer verujemo organizatorima, ali se dešava i da odustanemo kada saznamo više detalja o događaju, učesnicima, organizatorima... Tako je bilo i ovaj put. Ja sam se raspitao o svima njima i zaključio sam da ne mogu biti siguran da na toj tribini neće biti priče i o politici. Tribina na koju ja, kao direktor ne mogu da pozovem svoje učenike, mislim da nije za Valjevsku gimnaziju – rekao je Jevtić.

  

Na pitanje zbog čega se, kada mu je organizator poslao mejl u kome je sve pisalo, prvo nije raspitao, pa onda odlučio, ako uopšte ima nešto sporno, da li će dozvoliti održavanje tribine u Valjevskoj gimnaziji, Jevtić kaže da je "možda doneo ishitrenu odluku i odobrio održavanje a da se pre toga nije detaljnije o svemu obavestio". 

 

Čupić, Marjanović, Mićunović, Ognjenović i Božović

Čupić, Marjanović, Mićunović, Ognjenović i Božović (Foto: Đorđe Đoković)

Organizatori su obećali da politike neće biti, ali istorija nam pokazuje da su, ne tako davno, političke teme bile dozvoljene u sali Valjevske gimnazije.

  

Podsećam, u martu 2015. godine kada je direktor Valjevske gimnazije bio Vojislav Andrić održana je promocija knjige "Život u nevremenu", dvotomi memoarski zapis, prof. dr Dragoljuba Mićunovića koji su svedočenje o savremenoj srpskoj politici i njenim posledicama. Na promociji u prepunoj sali Valjevske gimanazije govorili su i književnica Vida Ognjenović, prof. dr Čedomir Čupić i izdavač Gojko Božović.

 

Knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića, koja je bez problema predstavljena u Valjevskoj gimnaziji, govori o periodu od osnivanja Demokratske stranke 1990. do početka 2001. godine, kada je formirana Vlada Zorana Đinđića.  Opisuje vreme krize i raspada Jugoslavije, borbu protiv Miloševića, bombardovanje, dešavanja oko Kosova. Čitaocima nudi i novu sliku 9. marta, kao i razgovore sa Zoranom Đinđićem.

 

Direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić nije mi rekao šta je saznao nakon što se raspitao, i kod koga se raspitao, o tome ko su dr Miloš Ković, dr Miloš Jovanović i Mile Perić, kao i o tome ko su "momci" koji organizuju tribinu. 

 

Ukratko: dr Miloš Ković je srpski istoričar, doktor istorijskih nauka i docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Dr Miloš Jovanović je pravnik, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Politički su srodini, dr Ković podržava DSS, stranku čiji je predsednik Jovanović. Međutim, oni su pre svega naučnici, a tema tribine je oblast njihovog rada.

 

Mile Perić je autor i urednik emisije "Govornica" TV Marš, dostigla je cifru od 105, u kojoj su svoj stav i delo prenele brojne poznate i manje poznate ličnosti, apolitične i politične, iz sveta kulture, umetnosti, obrazovanja, medija, politike...

 

Udruženje "Open Minded" su "momci" koji samo žele da malo "prodrmaju" grad koji vole i ljude u njemu, da se čuju glas struke, pametnih i kreativnih ljudi. Inicijatori i organizatori su "Doctrina fair", sajma knjiga i obrazovanja.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 7 sati 4 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 9 sati 41 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara