Park prekoputa Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Park prekoputa Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
25.12.2019, 08:02

Nova biblioteka, stvarnost ili obećanje?

č: | fb:

U budžetu Valjeva za narednu godinu, koji odbornici tek treba da usvoje, nisu planirana sredstva za novu biblioteku. Novca nema čak ni za projektovanje, a kamoli za izgradnju, što navodi na zaključak da, i pored najava gradske vlasti, nova biblioteka nije u planu za sledeću godinu.

 

Na javnoj raspravi o nacrtu budžeta, koja je održana početkom decembra, na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega u budžetu nisu planirana sredstva za novu biblioteku, a poznato je da je Skupština grada usvojila zaključak da Gradsko veće pripremi inicijativu za početak gradnje nove biblioteke u delu parka na desnoj obali Kolubare, rukovodilac Odeljenja za finansije Željko Tabašević je rekao da će "sredstva za biblioteku biti naknadno ubačena u budžet", ne precizirajući kada, kao ni koliko para i za koje poslove.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić kaže da je u prvom nacrtu budžeta, koji su koalicioni partneri naprednjaci i socijalisti zajednički dogovorili, bilo upisano da se u sledećoj godini opredeli 2,5 miliona dinara za projektovanje biblioteke.

 

- I ja sam Tabaševića pitao zašto u nacrtu budžeta nema te pozicije i da li je novac uopšte planiran, a on mi je neodređeno odgovorio. Zato ću insistirati da se u budžetu za narednu godinu otvori posebna pozicija za projektovanje biblioteke sa cifrom od 2,5 miliona dinara, a ne da ta sredstva budu u masi, koja kasnije može da opredeljuje ko kako hoće. Skupština je zadužila Gradsko veće i novac namenjen za biblioteku mora da bude jasno opredeljen jer ako nije to je bezvredna stvar – naglasio je Ilić.

 

Međutim ni u predlogu Odluke o budžetu Valjeva za 2020. godinu, koji je usvojilo Gradsko veće pre dva dana, nisu planirana sredstva za novu biblioteku.

 

Na pitanje da li je, možda, gradsko rukovodstvo odustalo od izgradnje nove biblioteke, Ilić kaže da nije i ponavlja da on neće odustati od toga da se otvori posebna pozicija u budžetu za projektovanje biblioteke.

 

Prema njegovim rečima, u budžetu će biti obezbeđen novac samo za izradu projekta, ali ne i za izgradnju. Dodaje da lokalna vlast računa i na pomoć države, s obzirom na to da su na proslavi 150 godina bibloteke državni funkcioneri obećali finansijsku pomoć za izgradnju objekta.

 

Prema Planu generalne regulacija "Centar" zgrada nove biblioteke bila bi u parku na desnoj obali Kolubare, prekoputa Centra za kulturu. Plan obuhvata uređenje celog tog prostora, a ne samo izgradnju biblioteke o čemu su Kolubarske.rs detaljno pisale. Na pitanje da li Grad planira da realizuje sve ono što je definisano Planom ili će biti samo izgrađena biblioteka, a sve ostalo će biti isto, Ilić kaže da cilj jeste da se sredi ceo taj prostor.

 

- Nova biblioteka podrazumeva uređenje celog prostora koji zauzima 130 ari, i tu bi bili trg, zgrada biblioteke i park. Priča da se seče drveće, nije tačno. Možda će biti posečeno četiri stabla u delu prema objektu "Partizan". Suština Plana jeste da tu bude "centar duhovnosti", kako su ga nazvali urbanisti i arhitekte, da u trouglu bude Centar za kulturu, hram i biblioteka – rekao je Ilić.

 

Na pitanje šta će biti sa pijacom i privremenim trgovinskim objektima koji se ne uklapaju u "centar duhovnosti", a nisu ni planirani na tom prostoru, Ilić kaže da će "kućice" i tezge, koje su postavljene pored staze prema pijaci, biti uklonjene, dok će pijaca ostati, ali će biti organizovana na drugi način. Dodaje da je "problem" zidani objekat koji se nalazi u samoj pijaci sa desne strane, koji jeste privremeni, ali njegovo uklanjanje će biti "ozbiljniji i teži zahvat".

 

Privremeni objekat na pijaci

Privremeni objekat na pijaci (Foto: Đorđe Đoković)

Milorad Ilić naglašava da je struka predložila da u parku bude biblioteka, ali ako građani Valjeva smatraju da joj tu nije mesto i ukoliko su protiv izgradnje u parku, biće organizovana javna rasprava.

 

- Pozvaćemo arhitekte profesore iz Beograda i naše urbaniste da objasne građanima ideju i plan, ukoliko građani budu imali drugi predlog mogu ga izneti na javnoj raspravi, pa ćemo zajednički pronaći najbolje rešenje – istakao je predsednik Skupštine.

 

Na pitanje da li je gradsko rukovodstvo definitivno odustalo od namere da zdanje Doma vojske ustupi biblioteci, Ilić kaže da je postojala dobra volja i čvrsta namera da se Dom vojske rekonstruiše u biblioteku, ali je ipak odlučeno da se gradi novi, namenski objekat. Podseća da Grad već godinama pokušava da proda Dom vojske i da se čak pojavio "ozbiljan kupac iz Austrije". Ispostvavilo se da kupac i nije tako "ozbiljan".

 

"Možda će javna rasprava pokazati da je najbolje rešenja da biblioteka bude u zdanju Domu vojske", rekao je Ilić, a na pitanje da li će gradsko rukovodstvo to prihvatiti, odgovorio je: "Zašto da ne!".  

 

- Moje mišljenje je da nema pravo ni Skupština, ni Gradsko veće, ni gradonačelnik, da donese odluku o biblioteci bez mišljenja građana. Ako građani kažu da je to Dom vojske, mi tu odluku treba da prihvatimo – zaključio je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić.

 

Podsećam, odluka gradske vlasti o izgradnji nove biblioteke u parku na desnoj obali Kolubare prekoputa Centra za kulturu izazvala je nezadovoljstvo građana koji su protiv seče drveća i uništavanja jedinog parka u centru grada. Preko dve hiljade građana je potpisalo peticiju da se sačuva park, a da se biblioteka gradi na nekoj drugoj lokaciji.

 

Mlađi sugrađani su uz poruku da treba saditi, a ne seći, zasadili još jedno stablo, tako da, uz 29 lipa, sada ima i deset platana u parku u centru grada koji žele da sačuvaju.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 33 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 10 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara