Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
26.12.2019, 08:00

Krivična prijava protiv sudskih izvršitelja

č: | fb:

Protiv četvorice sudskih izvršitelja Osnovnog suda u Valjevu D. J. (59), S. V. (48), S. P. (48) i G. B. (48) podneta je krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

 

Nakon pregleda predmeta u kojima su postupali utvrđeno je da su napravili propuste koji imaju elemente teže povrede dužnosti iz radnog odnosa, kao i elemente krivičnog dela.

 

U saopštenju Osnovnog suda u Valjevu, navodi se da je 21. novembra ove godine izvršni sudija obavestila sudsku upravu da je u dva izvršna predmeta utvrdila nezakonito postupanje sudskog izvršitelja D. J. Uvidom u dostavljene spise predmeta utvrđeno je da postoje propusti u radu, koji predstavljaju težu povredu radne obaveze, te da postoje osnovi sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

 

Nakon toga naredbom predsednika Osnovnog suda naložena je kontrola svih izvršnih predmeta u kojima je prema evidenciji računovodstva suda evidentirana uplata predujma za zakazane službene radnje popisa i plenidbe pokretnih stvari izvršnih dužnika.

 

Pregledom 56 predmeta u kojima su postupali sudski izvršitelji D. J, S. V, S. P. i G. B. utvrđeno je da postoje propusti u svim predmetima.

 

Kako je saopšteno, 11. decembra Disciplinska komisija Osnovnog suda u Valjevu pokrenula je disciplinski postupak protiv četvorice sudskih izvršitelja i donela rešenje o njihovom udaljenju sa rada do okončanja disciplinskog postupka. Istog dana protiv njih je podneta i krivična prijava nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

U saopštenju se takođe navodi da je Komisija suda nastavila kontrolu preostalih predmeta radi eventualnog proširenja disciplinske prijave, dok će radi utvrđivanja činjeničnog stanja koje se odnosi na krivični postupak pregled obavljati nadležno tužilaštvo.

 

Prema nezvaničnim informacijama, sudski izvršitelji osumnjičeni su da su prisvajali novac od predujma za zakazane službene radnje.

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 6 sati 39 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 9 sati 16 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara