Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
31.12.2019, 12:28

Gvozdenović: „Informacije uvek možete kreirati onako kako vama odgovaraju“

č: | fb:

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je svoj govor o budžet Valjeva za sledeću godinu otpočeo citatom "nekog pametnog", koji je rekao da ne zna koji je siguran put ka uspehu, ali zna da je siguran put ka neuspehu težnja da se svima dopadneš. "Tako je i sa budžetom i sa svim važnim stvarima u životu, ne može se svima dopasti", rekao je Gvozdenović.

 

On je i na sednici Skupštine grada, na kojoj je usvojen budžet Valjeva za 2020. godinu, ponovio da je prema "Mudisu ovaj budžet jedan među tri najbolja u Srbiji" i dodao da možda za nekoga to nije dovoljan argument, ali u životu uvek vidite stvari onako kako vi hoćete.

 

Međutim, Gvozdenović nije rekao da u Srbiji postoje samo tri grada koja imaju međunarodni kreditni rejting dodeljen od agencije Mudis, a to su Novi Sad, Kraljevo i Valjevo, što naravno ne znači da su njihovi budžeti najbolji. Ali, kako reče gradonačelnik, "u životu uvek vidite stvari onako kako vi hoćete".

 

- Ovo je vreme informacija, a ne vreme znanja. Čini mi se da informacije uvek možete kreirati onako kako vama odgovaraju, a onaj ko ih koristi i prihvata zna zašto to radi. Možda je ovo vreme elektronskih poluintelektualaca, nekompetentnih i agresivnih, čini mi se manjine, da nametnu svoje mišljenje većini. To je njihovo pravo. Ja zaista ne želim da ga osporim jer ovo je demokratsko društvo, nije Severna Koreja i svako može da kaže ono što misli – rekao je Gvozdenović.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik je naglasio da je suština to da je budžet za sledeću godinu održiv i nominalno veći u odnosu na prethodne godine, što govori u prilog tome da je "dobro planiran".

 

- Kada govorimo o poljoprivredi, istakao bih par tačaka. Uvećane su subvencije, ali to nije samo ulaganje u poljoprivredu kroz subvencije, nego sve one radove infrastrukturne koje smo radili, a isto tako izdvojeno je za protivgradnu zaštitu pet miliona dinara u prošloj godini, a i uverili ste se kada je u poseti bila premijerka Ana Brnabić, da je Valjevo jedan od retkih centara koji ima automatizovanu protivgradnu zaštitu i štete od grada ove godine nije bilo – naveo je Gvozdenović.

 

Prema njegovim rečima značajno je i to što je Kancelarija za javna ulaganja raspisala tender za preprojektovanje Gerontološkog centra, koji je problem više od deset godina, i to nam govori da su sredstva obezbeđena.

 

Kada je reč o biblioteci, o kojoj se u poslednje vreme dosta priča, Gvozdenović je rekao da će biti organizovana javna rasprava kako bi se građani izjasnili gde bi trebalo da bude biblioteka, a poslednju reč daće struka. On je zamerio svima koji sada "prigovaraju novoj biblioteci", što se nisu ranije pobunili protiv lokacije s obzirom na to da je taj predlog star više od deset godina.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Što se tiče industrijske zone, gradonačelnik kaže da "možda nije išlo sve glatko sa dovođenjem investitora ove i prethodne dve godine", ali sada kada je autoput "Miloš Veliki" otvoren i približio Valjevo Beogradu, industrijska zona će dobiti na značaju. Gvozdenović je i ovaj put govorio o nekim NN investitorima, opet su u pitanju nemački.

 

- Izdvojili smo sredstva za izgradnju ulice kroz industrijsku zonu očekujući pomoć države koja sigurno neće izostati. I sam sam razgovarao sa dve velike nemačke firme, što nije tajna, ali znate u ozbiljnom poslovnom svetu detalji i sam sadržaj razgovora se ne otkrivaju pre nego se dogovor postigne. Nije i ne može biti normalno da neko stalno osporava značaj te industrijske zone i ulice, jer to nije dobra namera, ali još jednom naglašavam da država vrlo ozbiljno razmatra i vrlo ozbiljno će uložiti u tu industrijsku zonu u šta su me uverili kontakti koje sam imao u poslednje vreme sa predstavnicima srpske vlade – naveo je Gvozdenović.

 

Gradonačelnik odbornicima i građanima Valjeva na kraju 2019. godine, nije objansio zbog čega tri godine nije završena industrijska zona, zbog čega nije došao nijedan investitor, kao i zbog čega država tri godine nije "ozbiljno uložila u industrijsku zonu". On se nije izvinio građanima zbog tri godine praznih obećanja o investitorima u industrijskoj zoni i otvaranju novih radnih mesta.

 

Slobodan Gvozdenović je naglasio da su "ispoštovali apsolutno sve zakonske procedure koje su nove i za nas, što se tiče usvajanja budžeta". Nije komentarisao to što je budžet usvojen pretposlednjeg dana ove godine i što nije ispoštovan rok po kome je do 20 decembra Skupština grada trebalo da donese Odluku o budžetu.

 

Naveo je da je održana javna rasprava o nacrtu budžeta, kao i da je "pružena mogućnost svima da svojim amandmanima poprave ili da bar pokušaju da poprave budžet". 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 9 sati 14 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 39 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...