Registracija Prijava preko FB
Paljenje badnjaka (foto: Đorđe Đoković)
Paljenje badnjaka (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2020, 07:54

Badnji dan

č: | fb:

Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan. Božić, dan kada se veruje da je rođen Hrist, 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže julijanskog kalendara. 

 

Na Badnji dan u sva tri valjevska hrama, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Hristovog i Svetog Velikomučenika Georgija u Novom Valjevu, večernje bogosluženje od 17 časova. Potom će biti paljeni badnjaci u sva tri hrama, a nakon toga će uslediti vatromet.

 

Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo - badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

 

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić. 

 

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

 

Raspored bogosluženja u valjevskim hramovima

 

U hramu Vaskrsenja Hristovog večernjem bogosluženju od 17 časova. Božićno jutrenje je od 23.30 časova, druga sveta liturgija je od 05 časova, treća od 8 časova i bdenije od 17 časova na Božić.

 

U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u 17 časova je bdenije i paljenje badanjaka, a u 23 časa jutrenje. Prva sveta liturgija je u ponoć, u 9 časova je druga sveta liturgija, u 17 časova praznično bdenije.

 

U hramu Svetog velikomučenika Georgija u Novom Valjevu večernje je u 17 časova na Badnji dan, potom đačka priredba i paljenje badnjaka. Jutrenje je u ponoć, prva sveta liturgija je pola časa posle ponoći, u 8 časova je druga sveta liturgija.

 

 

 

Aktuelno

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 7 sati 37 minuta

Narode moj

"Kao što od nesposobnog i neiskusnog sudije ne možemo očekivati pravedne presude, tako se ne može očekivati da narod koji je pun zabluda  i neznanja bude, osim u retkim slučajevima, razborit i...

Aleksandar Kovačević, Gala, Nkika i Milorad Ratković (foto: Đorđe Đoković)
Bogojevljensko plivanje za Časni krst Pre 1 dan 3 sati

Pobednik Aleksandar Kovačević

Šesnaestogodišnji Aleksandar Kovačević, učenik valjevske Tehničke škole, osvojio je Časni krst na tradicionalnom "Bogojavljenskom plivanju za Časni krst", koje je održano po deseti put na brani...  · 2 komentara