Registracija Prijava preko FB
Valjevska bolnica (foto: Kolubarske.rs)
Valjevska bolnica (foto: Kolubarske.rs)
14.01.2020, 10:38

"Gredina" donacija za Valjevsku bolnicu

č: | fb:

Valjevsko građevinsko preduzeće "Greda" je doniralo Službi urologije Opšte bolnice Valjevo medicinski instrument uretrorenoskop. Vrednost donacije je oko 850.000 dinara. Stari isntrument je prestao sa radom u junu prošle godine, saopšteno je iz valjevske zdravstvene ustanove.

 

Instrument, uretrorenoskop, se koristi u sklopu aparata Swiss Lithoclast i služiće za pregled bubrežnih kanala, po potrebi uzimanje tkivnih isečka iz njih, kao i za litotripsiju - "razbijanje" kamena u bubrežnom kanalu i kamena u mokraćnoj bešici. Takve intervencije obavlja tim urologa specijalista Opšte bolnice Valjevo.

 

U pitanju je minimalno invazivna endoskopska metoda koja se fleksibilnim uređajem primenjuje u čestim stanjima formiranja kamenja u mokraćnom sistemu i drugim oboljenjima. Prema nekim procenama čak kod 15 posto odraslih osoba tokom života se stvara kamenje u mokraćnom sistemu, i to je čest vid oboljevanja urinarnog trakta.

 

Kako se navodi u saopštenju, Opšta bolnica Valjevo se zahvaljuje građevinskom preduzeće "Greda" na donaciji, a instrument će odmah biti u funkciji i na raspolaganju svim pacijentima sa tegobama koji se obrate urolozima valjevske bolnice.

Aktuelno

Saobraćajka u Popučkama (foto: Kolubarske.rs)
U selu Popučke Pre 19 sati 4 minuta

Dve osobe poginule u direktnom sudaru vozila

Dve osobe su poginule, a jedna je povređena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 9 časova na magistralnom putu Valjevo – Beograd u selu Popučke.

Zdravstveni radnici kovid ambulante (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 52 minuta

Heroji imaju ime, ako su heroji...

Danima slušamo kako su medicinski radnici koji su se borili sa epidemijom, "naši heroji". Što je sasvim u redu, pod uslovom da su više heroji, nego naši. Ili da bi ih herojima smatrali i drugde,...  · 5 komentara

Zgrada u Novom naselju  (foto: Đorđe Đoković)
Ministar Ivica Dačić uručio danas u Valjevu 24.05.2020

Ključevi stanova za 20 izbegličkih porodica

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas je svečano uručio ključeve stanova za 20 izbegličkih porodica u zgradi u Novom naselju. "Dugo smo čekali ovaj stan. Ovo je za moju, ali i ostale...  · 6 komentara