Registracija Prijava preko FB
Valjevska bolnica (foto: Kolubarske.rs)
Valjevska bolnica (foto: Kolubarske.rs)
14.01.2020, 10:38

"Gredina" donacija za Valjevsku bolnicu

č: | fb:

Valjevsko građevinsko preduzeće "Greda" je doniralo Službi urologije Opšte bolnice Valjevo medicinski instrument uretrorenoskop. Vrednost donacije je oko 850.000 dinara. Stari isntrument je prestao sa radom u junu prošle godine, saopšteno je iz valjevske zdravstvene ustanove.

 

Instrument, uretrorenoskop, se koristi u sklopu aparata Swiss Lithoclast i služiće za pregled bubrežnih kanala, po potrebi uzimanje tkivnih isečka iz njih, kao i za litotripsiju - "razbijanje" kamena u bubrežnom kanalu i kamena u mokraćnoj bešici. Takve intervencije obavlja tim urologa specijalista Opšte bolnice Valjevo.

 

U pitanju je minimalno invazivna endoskopska metoda koja se fleksibilnim uređajem primenjuje u čestim stanjima formiranja kamenja u mokraćnom sistemu i drugim oboljenjima. Prema nekim procenama čak kod 15 posto odraslih osoba tokom života se stvara kamenje u mokraćnom sistemu, i to je čest vid oboljevanja urinarnog trakta.

 

Kako se navodi u saopštenju, Opšta bolnica Valjevo se zahvaljuje građevinskom preduzeće "Greda" na donaciji, a instrument će odmah biti u funkciji i na raspolaganju svim pacijentima sa tegobama koji se obrate urolozima valjevske bolnice.

Aktuelno

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 6 sati 59 minuta

Narode moj

"Kao što od nesposobnog i neiskusnog sudije ne možemo očekivati pravedne presude, tako se ne može očekivati da narod koji je pun zabluda  i neznanja bude, osim u retkim slučajevima, razborit i...

Aleksandar Kovačević, Gala, Nkika i Milorad Ratković (foto: Đorđe Đoković)
Bogojevljensko plivanje za Časni krst Pre 1 dan 2 sati

Pobednik Aleksandar Kovačević

Šesnaestogodišnji Aleksandar Kovačević, učenik valjevske Tehničke škole, osvojio je Časni krst na tradicionalnom "Bogojavljenskom plivanju za Časni krst", koje je održano po deseti put na brani...  · 2 komentara