Apoteka 7. jul (foto: Đorđe Đoković)
Apoteka 7. jul (foto: Đorđe Đoković)
20.01.2020, 09:44

Grad, umesto da izmiri svoje obaveze, "pušta niz vodu" Apoteku i zaposlene

č: | fb:

Zdravstvena ustanova Apoteka "Valjevo", do juče jedna od najboljih i najuglednijih apoteka u Srbiji, koja pod upravom Opštine a danas Grada postoji više od sedam decenija, nebrigom gradske vlasti dovedena je na rub propasti.

 

Kada je Skupština opštine Valjevo svojom odlukom pre 14 godina preuzela osnivačka prava nad Apotekom "Valjevo", obavezala se da unapredi i održi rad apoteka, a ne da ih "pusti niz vodu".

 

Dobavljači već duže vreme ne isporučuju lekove jer je dug Apoteke dostigao milionski iznos, rafovi su poluprazni, veliki broj zaposlenih je napustio ustanovu bežeći od neizvesnosti u sigurnost privatnog sektora, direktor Apoteka je Upravnom odboru podneo ostavku krajem decembra, zarade zaposlenih kasne..., a gradsko rukovodstvo zatvara oči i ćuti, i pored toga što kao osnivač ima zakonske obaveze prema toj ustanovi, kao i njenim zaposlenima.

 

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, grad Valjevo je trebalo još pre sedam meseci da započene plaćanje dugovanja Apoteke, da ih u potpunosti izmiri do kraja 2021. godine, i da tu zdravstvenu ustanovu "preda" državi. Međutim, prema nezvaničnim informacijama to do danas nije učinjeno.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i načelnica Gradske uprave Jelica Panjković Tešić odbili su da odgovore na pitanja Kolubarskih.rs o tome da li je Grad ispoštovao zakonsku obavezu i kakva je sudbina Apoteke.

 

S obzirom na to da je grad Valjevo osnivač Zdravstvene ustanove Apoteka "Valjevo" i da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je je stupio na snagu 11. aprila prošle godine, ima zakonom propisane obaveze, pitali smo da li su u skladu sa Članom 262. stav 4. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, sproveli postupak kontrole nad radom i poslovanjem Apoteka "Valjevo" i utvrdili da li je kod zdravstvene ustanove nastupila trajnija ili preteća nesposobnost plaćanja, kao i da li su o utvrđenim činjenicama podneli izveštaj Ministarstvu zdravlja u roku od pet radnih dana od dana sačinjavanja tog izveštaja, kako je precizirano u Zakonu?

 

Takođe, pitali smo da li su u budžetu Grada, kao solidarnog dužnika, obezbeđena sredstva za izvršavanje obaveza zdravstvene ustanove prema poveriocima koje su preuzete i koje nisu plaćene do dana stupanja na snagu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, i da li je grad Valjevo kao osnivač započeo sa plaćanjem obaveza prema poveriocima, kako je to precizirano u Zakonu, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

 

Direktor Apoteka "Valjevo" Vojkan Stepanović je potvrdio za Kolubarske.rs da je "ustanova u teškoj situaciji", ali nije želeo da govori o dugovanjima, rekavši da "nema odobrenje za davanje izjava".

 

Zaposleni u valjevskoj Apoteci tvrde da ustanova duguje preko milion evra i da nikada u težoj i goroj situaciji nije bila, a da pritom niko ne nudi nikakvo rešenje, niti želi da razgovara sa njima.

 

Oni su, kako bi prekinuli tišinu i neizvesnost a boreći se za svoja prava i opstanak ustanove, početkom prošle nedelje uputili zahtev predsedniku Skupštine grada, gradonačelniku, Gradskom veću i Upravnom odboru Zdravstvene ustanove Apoteka "Valjevo".

 

Zaposleni su u zahtevu podsetili na zakonsku obavezu Grada, kao osnivača, pre svega da "obezbedi sredstva za izvršenje obaveze prema poveriocima, a koje Ustanova nije u mogućnosti da ispuni u celini iz sopstvenih sredstava".

 

Pored ostalog su naveli da su državne apoteke u nepovoljnijem položaju u odnosu na privatne zbog toga što im je "nametnuta centralizovana nabavka lekova, a uz to ide i nelojalna konkurencija, kao i nejedinstvena cena leka". Naglašavaju da uprkos svemu "građani i dalje imaju poverenja u gradske apoteke i stalno dolaze kako bi nabavili lek".

 

Zaposleni apeluju na lokalno rukovodstvo da što pre preduzmu hitne mere kojima bi se sprečilo dalje propadanje Ustanove, i dodaju da im je "potrebno rešenje i odgovor sa konkretnim rokovima za rešavanje situacije".

 

Naglašavaju da je naročito važno da dobiju odgovor na pitanje "šta grad Valjevo namerava da učini sa svojom Apotekom, ne samo zbog zaposlenih nego i zbog građana jer će gašenjem državnih apoteka biti ugroženo njihovo zdravlje".

 

Zaposleni su zamolili da se njihov zahtev uvrsti u dnevni red prve sednice Skupštine grada i da se o njemu "donese odgovarajuća odluka".

 

Prema nezvaničnim informacijama, a i s obzirom na to da u budžetu za 2020. godinu nisu planirana sredstva, gradsko rukovodstvo ne namerava da izmiri milionska dugovanja valjevske Apoteke, i pored toga što ih na to obavezuje zakon. 

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave potvrđuje da Zdravstvena ustanova Apoteka "Valjevo" duguje milionske iznose dobavljačima, ali, naglašava, istovremeno Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) duguje Apoteci. On nije precizirao o kolikom dugu se radi, jer se, prema rečima direktora, "menja iz časa u čas", tako da nije poznat "stvarni dug" valjevske apoteke.

 

Prema rečima našeg sagovornika, Apoteka najviše duguje dvema farmaceutskim kućama – nemačkoj kompaniji "Benu" i valjevskoj "Vegi", i sa predstavnicima tih kompanija u Gradskoj upravi su održana dva sastanka, ali bez konkretnog rezultata i dogovora.

 

Zdravstvena ustanova Apoteka "Valjevo" svoje apoteke, pored centra grada, ima u opštinama Kolubraskog okruga, kao i u desetak sela i mesnih zajednica na teritoriji Valjeva.

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 2 sati 37 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 2 sati 38 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan 2 sati

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara