Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
20.01.2020, 12:06

Gradonačelniče, imamo šest a ne tri merna mesta u gradu!

č: | fb:

"Aerozagađenje u Valjevu nije toliko kako pokazuju rezultati jer su merna mesta na mestima gde je najveće aerozagađenje, tako da ti rezultati nisu pravi", izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdneović.

 

Gostujući juče u jutarnjem programu RTS-a Gvozdenović je rekao da danas Valjevo, kada je u pitanju aerozagađenje, izgleda isto kao i pre 40 godina kada su zimski meseci u pitanju.

 

On je pobrojao sve opšte poznate probleme koji utiču na loš kvalitet vazduha, za većinu toga je optužio prethodne vlasti, ali nije rekao šta je za četiri godine na rešavanju problema aerozagađenja uradila aktuelna vlast, niti je najavio šta će učiniti u narednom periodu.

Slobodan Gvozdenović jutarnji program RTS

Slobodan Gvozdenović jutarnji program RTS (Foto: skrinšot)

 

Gradonačelnik Valjeva je naveo da su u Toplani preduzete neke mere, "što su veliki koraci", priključeno je novih 100 hiljada kvadrata, među kojima je i Opšta bolnica, koju "niko pre ove vlasti nije priključio". Dodao je da je napravljen registar zagađivača, među kojima je "Krušik" na čije grejanje "Grad ne može da utiče", ali nije objasnio kako će biti smanjeno aerozagađenje sada kada su popisani zagađivači.

 

"Mi smo prosekli jednu novu ulicu na levoj obali Kolubare, upravo da bismo smanjili zagađenje u centru grada", naveo je kao "preduzetu meru", međutim nova ulica još uvek nije "prosečena", radovi su tek počeli.  

 

Na pitanje šta će lokalna samouprava preduzeti narednih dana, kao hitnu meru, Gvozdenović je rekao da će "svakako razmišljati o redukciji saobraćaja u samom centru grada".

 

"Isto tako je bitna edukacija, znači obaveštavanje stanovništva o stvarnom stanju stvari, kao i našem ulasku u škole i sve javne ustanove gde ljude moramo uputiti na pravu istinu šta se zapravo desilo", naveo je Gvozdenović kao hitne mere.

 

I to je sve od hitnih mera koje će preduzeti gradsko rukovodstvo kako bi se smanjilo aerozagađenje u Valjevu, a o kojima je govorio gradonačelnik gostujući u programu nacionalne televizije.

Slobodan Gvozdenović jutarnji program RTS

Slobodan Gvozdenović jutarnji program RTS

 

Ne želeći da, kako reče, "ulazi u problematiku merenja same koncentracije zagađenja", Gvozdenović je naveo da "imamo tri merna mesta u gradu" i nabrojao:

 

"Jedno je na duplim trakama gde imate frekvenciju od 16.000 do 18.000 vozila u toku dana, što je više nego na Batrovcima; drugo merno mesto je u dvorištu Zavoda za javno zdravlje, koje se greje na najgori ugalj i sa najvećom koncentracijom sumpora; i treće merno mesto je u naselju Peti puk".

 

"Kada saberete sve te parametre nisam siguran da je to onaj pravi rezultat!", rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović gostujući u jutarnjem programu RTS-a.

 

Sudeći prema toj izjavi, gradonačelnik Valjeva ne zna koliko mernih mesta ima u gradu, niti šta se meri na kom mernom mestu, tako da je vreme za njegovu edukaciju.

 

U Valjevu postoji šest mernih mesta: u centru grada, u vrtićima na Petom puku i u Novom Valjevu, a od ove godine i u Petoj školi, vrtićima u Gradcu i Brđanima.

 

Na svih šest mernih mesta meri se koncentacija sumpor- dioksida, azot-dioksida i čađi, i to su zvanični podaci koje Zavod za javno zdravlje dostavlja gradskim vlastima. Što se tiče "mernog mesta" u Zavodu za javno zdravlje, tu se nalazi uređaj za merenje koncentracije PM10 čestica, o čemu se takođe lokalna vlast i javnost blagovremeno obaveštava.

 

Uređaj za merenje kvaliteta vazduha u Valjevu koji se nalazi na "duplim trakama", tamo gde je, kako reče gradonačelnik Valjeva, "frekvencija vozila veće nago na Batrovcima", je postavila Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije, a kako je ranije objašnjeno, to mesto nije slučajno izabrano.

Smog u Valjevu

Smog u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje sa šest mernih mesta u gradu, prethodne nedelje vazduh u Valjevu je bio zagađen.

 

Koncentracija PM10 čestica, merena referentnom metodom, bila je nekoliko puta iznad granične vrednosti tokom cele prethodne nedelje, i kretala se od 130 do 258 mikrograma po metru kubnom vazduha, koliko je izmereno 13. januara ove godine što je pet puta više od granične vrednosti. Skoro isti podaci prošle nedelje su objavljni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

 

Porast čađi prethodne nedelje zabeležena je na tri merna mesta – vrtićima na Petom puku i Novom Valjevu, i u Petoj školi. Prekoračenje čađi bilo je šest dana za redom i to na mernim mestima vrtići na Petom puku i u Novom Valjevu, a najviše čađi u vazduhu je bilo 14. januara.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, prethodne nedelje koncentracija sumpor-dioksida je bila u granicama, dok je koncentracija azot-dioksida bila oko 60 mikrograma po metru kubnom, što je nešto malo iznad granične vrednosti.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 6 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 55 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.