Registracija Prijava preko FB
Ranka Savić (foto: Đorđe Đoković)
Ranka Savić (foto: Đorđe Đoković)
23.01.2020, 12:28

Ranka Savić: U "Krušiku" nema viška zaposlenih

č: | fb:

U Holding kompaniji "Krušik" Valjevo predstoji određena vrsta racionalizacije, ali viška zaposlenih neće biti, izjavila je u Valjevu Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS).

 

Ona je rekla da supredstavnici ASNS imali "iscrpne i duge razgovore" sa rukovodstvom i članovima Nadzornog odbora valjevske vojne fabrike.  

 

Prema njenim rečima racionalizacija će ići u pravcu formiranja edukativnih centara u kojima će se niskokvalifikovana radna snaga prekvalifikovati i angažovati na onim poslovima koji su "Krušiku" trenutno potrebni.

 

- Sada postoji velika disproporcija između kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage, te je rečeno da će do kraja godine biti zaposleno 15 novih inženjera, jer se u valjevskoj fabrici spremaju određeni novi proizvodi. Dobili smo čvrsta uveravanja, a to se već i radi, da će svakog drugog meseca po 15 radnika sa ugovorima na određeno vreme dobiti ugovore o radu na neodređeno vreme - rekla je predsednica ASNS.

 

Ona je dodala da će "u periodu od godinu dana svi ključni zaposleni koji su potrebni Krušiku imati radni status koji je u skladu sa Zakonom o radu".

 

Savić je novinarima prenela da je rukovodstvo "Krušika", odgovarajući na njeno pitanje o finansijskoj situaciji u fabrici, reklo da "situacija nije sjajna, ali da imaju veliku podršku Ministarstva odbrane i Vlade Srbije, i da se ne dovodi u pitanje mesečna isplata od 2,8 miliona evra koliki je bruto iznos zarada zaposlenih, odnosno da će radnici uredno primati plate".

 

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić je potvrdila da je na sastanku bilo reči i o kupcima Krušikovih proizvoda, i, prema tvrdnji rukovodstva, "svi posrednici u prodaji oružja, među kojima je i firma GIM, sve svoje obaveze izmirili su do poslednjeg evra".

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li je sa rukovodstvom valjevske fabrike razgovarala i o statusu Aleksandra Obradovića, Ranka Savić kaže da joj je odgovoreno da je u "Krušiku" formirana interna komisija koja ovaj slučaj razmatra i da će za dvadesetak dana zauzeti konačni stav.

 

- Ja mislim da Aleksandar Obradović mora biti vraćen u radni odnos, jer je postupak koji se protiv njega vodi još uvek u toku, i dok se ne završi on ima sva prava da se vrati u "Krušik" i da radi poslove koje mu poslodavac odredi – rekla je Ranka Savić.   

 

U Valjevu osnovan odbor ASNS

 

Osnivačka skupština Gradskog odbora ASNS, sindikata koji ima oko dve hiljade članova u Valjevu, održana je juče. Za predsednika Gradskog odbora ASNS izabran je Nikola Tešić, građevinski tehničar iz "Krušika".

 

Osim u "Krušiku" reprezentativne organizacije ovog sindikata postoje u "Gorenju", "Kovačkom centru" i javnim komunalnim preduzećima "Vodovod" i "Vidrak". Uskoro se, kako je najavljeno, očekuje i formiranje sindikalnih organizacija u Gradskoj upravi i Valjevskoj pivari. 

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije Pre 1 dan 4 sati

Uhapšen diler

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je N. U. (25) iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 4 komentara

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 1 dan 4 sati

Parlamentarizam ili despotizam?

Da nije bilo troje odbornika opozicije, koji su diskutovali i postavili po neko pitanje na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, zasedanje lokalnog parlamenta bi trajalo poput sednica Gradskog veća...  · 3 komentara

Mihailo Milutinović i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada 21.02.2020

"Šta reći, a da nije dijagnoza?"

Skupština grada usvojila je rebalans budžeta i odluku o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Gradonačelnik ponovo vređao odbornike opozicije i pokušao zamenom teza da...  · 17 komentara