Dobitnici Svetosavske nagrade (foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja)
Dobitnici Svetosavske nagrade (foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja)
28.01.2020, 15:37

Svetosavska nagrada za Branka Goloskokovića i IS Petnica

č: | fb:

Među 28 dobitnika Svetosavske nagrade za 2019. godinu, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, su Branko Goloskoković, direktor valjevske Tehničke škole i Istraživačka stanica Petnica.

 

Kako je navedeno u obraženju Komisije za dodelu priznanja, Svetosavska nagrada se Branku Goloskoviću dodeljuje za ogroman doprinos razvoju stručnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.

 

"Svojom posvećenošću i angažovanjem stvorio je uslove za obrazovanje učenika u skladu sa najvišim standardima. Ostvaruje saradnju sa mnogim privrednim subjektima iz zemlje i inostranstva. Predsednik je Sektorskog veća za industrijski razvoj", piše u odluci o dodeli  nagrade.

 

Svetosavska nagrada Istraživačkoj stanici „Petnica“ dodeljena je za višedecenijske rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja iz različitih oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

 

"U prethodnih 35 godina u Istraživačkoj stanici Petnica realizovano je blizu 4.000 različitih radionica, kurseva, seminara i naučnih kampova, koji su obuhvatili preko 50.000 mladih. U toj istraživačkoj stanici primenjuje se veliki broj inovativnih i netipičnih tehnika nastave i angažovanja učenika koje podstiču sticanje i primenu znanja, originalnost i kreativnost, višedisciplinarni pristup naučnoj nastavi i podstiču vršnjačku edukaciju", navodi se u odluci o dodeli Svetosavske nagrade.

 

Svetosavske nagrade za 2019. godinu, koja se dodeljuje zaslužnim pojedincima, ustanovama i kompanijama za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, uručio je u Vladi Srbije ministar Mladen Šarčević, na svečanosti povodom obeležavanja Savindana, školske slave.

 

Čestitajući dobitnicima Šarčević je ocenio da je Svetosavska nagrada jedno od najlepših i najznačajnijih priznanja koje pojedinac ili institucija može da dobije. Prema njegovim rečima, "jedan od razloga što ova nagrada ima poseban značaj je što nosi ime po istorijskoj ličnosti sa kojom se narod u Srbiji najčešće identifikuje".

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 19 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 21 sati 14 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...