Da Valjevo prodiše (foto: Đorđe Đoković)
Da Valjevo prodiše (foto: Đorđe Đoković)
05.02.2020, 10:11

Protest u okviru akcije "Borba za čist vazduh"

č: | fb:

Građanski protest u okviru akcije "Borba za čist vazduh" biće održan danas od 18 časova na Gradskom trgu u Valjevu.

 

Protesti će biti održani širom naše zemlje u organizaciji "Građanskog fronta", asocijacije u čijem sastavu je i udruženje građana Lokalni front Va, kao i drugih udruženja građana koja se bave zaštitom životne sredine.   

 

Kako su saopštili organizatori protesta, koji će biti održan u više od 20 gradova u Srbiji, "građani i građanke zahtevaju konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja ovog problema!".

 

Ovom akcijom građani Srbije zahtevaju čist vazduh, zdravo i bezbedno okruženje.

 

Uoči održavanja protestnog skupa, aktivisti Lokalnog fronta Va održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o aerozagađenju u našem gradu, posledicama i nečinjenju gradske, ali i republičke vlasti.

 

Aktivistkinja Katarina Protić je podsetila da Lokalni front Va već treću godinu uzastopno, zahteva konkretne mere protiv aerozagađenja u Valjevu.

 

- Zdravlje naših sugrađana ugroženo je nebrigom i neprestanim ignorisanjem upozorenja, merenja i analiza koje jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se sam od sebe neće rešiti. Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji, tokom jedne godine, prerano umre više od 7000 ljudi usled izloženosti zagađenom vazduhu. Od tog broja, na naš grad se odnosi 250 takvih ishoda čime smo se našli među gradovima koji su u vrhu liste po broju prevremenih smrti zbog aerozagađenja.

 

Ona je najavila da će na današnjem skupu sugrađane podsetiti na to kako se prema aerozagađenju odnose gradska vlast, aktuelni gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, bivši pomoćnik gradonačelnika koji je sa te funkcije postao Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Dragan Jeremić, kao i dva narodna poslanika Mihailo Jokić i Đorđe Milićević, koji je ujedno i Potpredsednik Narodne Skupštine. 

 

- Njihovo neznanje, nečinjenje i izbegavanje odgovornosti predstavljaju prepreku na prvom koraku ove borbe. Zbog svega toga pozivamo građane našeg grada da nam se pridruže i da ovu važnu borbu nastavimo zajedno! – poručila je Protić.

Radović, Marković i Protić

Radović, Marković i Protić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktivistkinja Lokalnog fronta Va Vera Marković je podsetila da nam je gradonačelnik Skobodan Gvozdneović, inače lekar po profesiji, pričao da čestice PM10 potiču iz erupcija vulkana po Mediteranu. Potom je okrivio nečije automobile, nečije urbaniste i nečije građevinare.

 

- Aktuelna vlast je gluva i slepa kad im po ko zna koji put ponavljamo da su oni, baš oni, u novembru 2016. godine usvojili Plan kvaliteta vazduha. Zašto su morali da ga usvoje? Zato što je od samog početka merenja čestica PM u Valjevu, od 2012. godine, naš grad  u tri uzastopne godine udisao prekomerno zagađeni vazduh. Nisu to napisali neki elektronski polupismeni mrzitelji: to piše u zvaničnim izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine. Trebalo ih je samo pročitati. Plan kvaliteta vazduha kupio je prašinu u fiokama Karađorđeve 64. Pretprošla, 2018. godina, bila je sedma uzastopna godina u kojoj su Valjevci udisali  vazduh prekomerno zagađen česticama PM! Hiljade građana Valjeva te zime postavljalo  je pitanje šta  radi Gradska uprava. Umesto odgovora dobili su tzv. stručni tim za smanjenje aerozagađenja – podsetila je Marković.

 

Takođe je podsetila na još jednu "šarenu lažu", na to kako se direktor Agencije za zaštitu životne sredine, u junu prošle godine, slikao u Valjevu sa ambasadorom Velike Britanije i još nekim likovima, a iza njih je stajalo nekakvo vozilo, a iznad slike naslov: "Valjevo dobilo mobilnu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha".

 

- Gde je sada ta mobilna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha? U Valjevu je nema. I šta onda Valjevo da očekuje od Filipa Radovića, direktora  Agencije za zaštitu životne sredine? Kakvu pomoć? Kakvu podršku u borbi za zdravlje naših sugrađana? Šta Valjevo da očekuje od Gorana Trivana, koji tvrdi da je ministar za zaštitu životne sredine? U decembru 2017. godine, u sali Skupštine grada, prikazan mu je materijal gradskog saveta za zdravstvo i opisane posledice zagađenja po zdravlje, sa egzaktnim podacima o broju Valjevaca umrlih od raka pluća! Trivanov komentar bio "ako su ti podaci tačni, onda ćete se pogušiti". Tačni su, gospodine ministre! Ako ne verujete, pogledajte rezultate višegodišnjeg istraživanja Svetske zdravstvene organizacije. U tom dokumentu Valjevo zauzima upadljivo loše mesto, kao grad u kojem svake godine  prevremeno umre oko 250 ljudi. Šta Valjevo da očekuje od dr Dragana Jeremića, državnog sekretara u Ministarstvu zaštite životne sredine? Znamo da je delegacija pompezno nazvanog stručnog tima za smanjenje aerozagađenja posetila dotičnog na njegovom radnom mestu 2. jula prošle godine. Znamo i o čemu su razgovarali. Jedino ne znamo kakve koristi je imao naš grad od tog razgovora – rekla je Marković.

 

Dodala je "istine radi" da je stručni tim za smanjenje aerozagađenja napravio  jedan krupan korak- otkrio nam je gde se nalazi pojedinačno najveći zagađivač vazduha koji udišemo.

Dim iz Krušika

Dim iz Krušika (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović, nezavisni odbornik u Skupštini grada preneo je deo pisma koje je direktor HK Krušik, Vladan Lukić, krajem juna proše godine uputio na adresu Karađorđeva 64, gradskom rukovodstvu.

 

- Pismo nam najpre odaje da su u korporaciji informisani da se u gradu sprovodi "akcija smanjenja aerozagađenja". Divno bi bilo kad bi aerozagađenje moglo da se smanji jednom akcijom. Na našu nesreću, posao popravljanja kvaliteta vazduha je dugotrajan, složen i veoma skup. Svaka godina minimiziranja problema učiniće da cena postane još viša. U dinarima i u evrima. I u ljudskim životima. Dakle, direktor iskreno priznaje da prilično staro energetsko postrojenje „Krušika“ troši niskokalorični lignit sa površinskih kopova REIK-a "Kolubara". On ne pominje količine uglja, ali nam je stručni tim u nekoliko navrata otkrio da su u pitanju količine od 50 do 70 tona sirovog lignita dnevno – rekao je Radović.

 

On je preneo sadržaj još jednog pisma od 10. jula prošle godine koje je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović poslao ministru Goranu Trivanu.

 

- I gle čuda, u tom pismu priznaje da Valjevo duži vremenski period ima probleme sa aerozagađenjem. Štaviše, priznaje da se, i pored svih preduzetih mera (baš bismo voleli da čujemo koje je to mere g. Gvozdenović preduzeo!), zagađenje ne smanjuje, moglo bi se reći (moglo bi se reći?) da se čak povećava. Moramo ovde da upotrebimo još jedan izraz koji smo nedavno čuli baš od gradonačelnika Gvozdenovića. U svom predizbornom nastupu na Studiju B upotrebio je pre neki dan, 15. januara, termin "ćudovi politike". Dakle, baš su neobični ti ćudovi politike što gradonačelnika  Gvozdenovića nateraše da prizna da je Valjevo Hirošima, a pomalo i Nagasaki. Još detaljnije, on izveštava minstra Trivana da su veoma ugrožena (veoma ugrožena!) stambena naselja u neposrednoj blizini fabrike, kao i čitav deo grada koji se nalazi istočno, jugoistočno i severoistočno od nje. Nigde pomena o 16 hiljada vozila dnevno, nigde pomena o vetrovima zaustavljenim izgradnjom sada već veoma ugroženog stambenog naselja. Ne pominje ovde ni polupismene, a začudo ni neodgovorne opozicione grupice koje temu zagađenja vazduha, eto, koriste u čisto političke svrhe! – rekao je Radović.

 

Radović je dodao da Loklani front Va „zaista nije znao da je korišćenje aerozagađenja u političkoj propagandi, po Ustavu, dopušteno  samo pripadnicima Srpske napredne stranke. On je podsetio da je upravo to demonstrirano u kampanji još u aprilu 2012. godine, kada je dr Aleksandra Milutinović izjavila kako SNS, za razliku od vladajućih partija zna kako treba rešiti problem zagađenja.

 

Aktivista Lokalnog fronta je podsetio i na to da je u februaru 2018. godine Gvozdenović za Glas Zapadne Srbije izjavio: "Najkasnije do kraja ove godine Valjevo će kao jedan od retkih gradova u našoj zemlji usvojiti projekat Valjevo-zdrav grad. Izradom projekta rukovodiće poznati profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Paja Momčilov uz učešće pre svega građana Valjeva ali i zdravstvenih i naučnih organizacija, škola, fakulteta, nevladinih organizacija, crkve, predstavnika političkih organizacija i drugih".

 

- Kao što vidimo, Gvozdenović se posle dve godine još jednom setio čuvenog veštaka, doktora Momčilova. Jer projekat "Zdrav grad", reče on, biće u funkciji smanjenja zagađenja vazduha. Naš gradonačelnik takođe ne sme ni da pomene da opelješeni Krušik nema 2,5 miliona evra koliko bi trebalo da se sirovi lignit zameni gasom. Ne sme, jer bi se neko mogao zapitati gde je nestao profit Krušik otkako su firmu kao što je Jugoimport SDPR u izvozu zamenili kojekakvi GIM-ovi. Ima još neprijatnih tema u odnosima grada i Krušika. Pre ili kasnije, neko u Gradskoj upravi moraće da odgovori na pitanje na koje, uprkos zakonu, ne odgovora : kako grad štiti svoj udeo u kapitalu Krušika? – rekao je Ljubomir Radović.

 

On je naglasio da ne treba zaboraviti da su akcije Krušika dobijene u zamenu za poreske dugove od 880 miliona dinara koje je Valjevo pretvorilo u svoje akcije u Holdingu.

 

- I još nešto: iz Krušika tvrde kako uredno isplaćuju sve doprinose svojim radnicima. Nisu odgovorili na pitanje čije je neuplaćene doprinose od ukupno milijardu i 200 miliona dinara Fond PIO nedavno pretvorio u svoj udeo u akcijama Krušika? – ponovo je upitao Ljubomir Radović.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 13 sati 23 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 13 sati 23 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 8 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara