Protest u okviru akcije Borba za čist vazduh (foto: Đorđe Đoković)
Protest u okviru akcije Borba za čist vazduh (foto: Đorđe Đoković)
06.02.2020, 08:10

"Stavi detetu masku na lice ako ti smeta vazduh u Valjevu"

č: | fb:

Član Lokalnog fronta Ljubomir Radović, nezavisni odbornik u Skupštini grada, je prepričavajući jedan događaj pokazao kako u Valjevu stvari funkcionišu; krivcima se proglašavaju oni koji ukazuju na problem i koji traže rešenje. Dok je u jutarnjim satima šetao sa svojom ćerkom, koja ima 17 meseci, pored njih je prošao čovek na biciklu, okrenuo se i rekao: "Stavi tom detetu masku na lice ako ti već smeta vazduh u Valjevu".

Protest u okviru akcije Borba za čist vazduh

Protest u okviru akcije Borba za čist vazduh (Foto: Đorđe Đoković)

 

Valjevo je jedan od 20 gradova u kome je održan protest u okviru akcije "Borba za čist vazduh". Na Gradskom trgu sinoć se okupilo tek tridesetak građana, koji su došli uprkos hladnom vremenu, kiši i jakom vetru.

 

"Sudeći prema broju okupljenih građana, Valjevcima tema aerozagađenje nije toliko bitna i možda će većina reći – pa šta i pre je bilo zagađenja i smoga", rekla je član Lokalnog fronta Radica Munjić. Dodala je da nas je dovde dovelo upravo to – pa šta!

 

- Treba da budemo jedinstveni u svakom problemu koji dotiče svakog od nas i tako jedinstveni možemo ga brže rešiti. To jedinstvo treba da nas spaja, a ne da nas razdvaja. Treba da se skupimo u što većem broju i da se borimo za ono što nam pripada kao ljudskim bićima, a to je pravo na čist vazduh – poručila je uz konstataciju da je žalosno to što se u 21. veku borimo za nešto što je osnovno, a to je čist vazduh i zdrava životna sredina.

Radica Munjić

Radica Munjić (Foto: Đorđe Đoković)

  

Član Lokalnog fronta Va Stevan Rašković je rekao da su posledice zagađenja vazduha nad našim gradom tragične, ma koliko se odgovorni trudili da ovaj problem gurnu pod tepih. Prema njegovim rečima u galeriji gluposti izgovorenih u skupštinskoj sali počasno mesto ima izjava gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića da PM čestice potiču od "vulkanskih erupcija u Mediteranu".

 

Govorio je i o "prvoj turističkoj poseti Valjevu" Filipa Radovića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine, koji je izjavio da je "impresioniran naporima gradske vlasti za smanjenje aerozagađenja".

 

- U junu prošle godine direktor Radović se slikao u Valjevu pored nekog malo zarđalog voza i to u društvu tadašnjeg britanskog ambasadora, a naslov te fotografije, obajvljene na sajtu Agencije, glasio je: "Postavljena nova mobilna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha u Valjevu". Takve stanice u našem gradu nema, a čuli smo da je slična fotografija, samo bez ambasadora, napravljena i u Kosjeriću – rekao je Rašković.

Stevan Rašković

Stevan Rašković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Stevan Rašković je upitao gradsku vlast zbog čega je u tehničkoj specifikaciji za javnu nabavku usluge merenja zagađenja vazduha navedeno da će se koncentracija PM10 čestica meriti u periodu od 1. februara do 31. oktobra, zar to ne treba raditi u novembru, decembru i januaru kada je zagađenje najveće?

 

Nastavnik engleskog jezika Ivan Manić citirao je profesora Ranka Bugarskog koji je rekao "njihovo ćutanje ili tišina govorili su više od tomova knjiga".

 

- Ovaj grad je nekada bacao svetlo daleko. Međutim, naš problem danas jeste ćutanje. Naš problem je i konsenzus oko stvari oko kojih mora da se postigne. Ne pričamo ovde o političkim i međusobnim razlikama, pričamo o osnovnoj životnoj potrebi, i tu treba da budemo složni i jedinstveni. Ne bi smeli da ćutimo. To što nas je večeras ovde ovako malo verovatno je i zbog lošeg vremena, ali i zbog toga što smo postali apatični – rekao je Manić i dodao da je on došao na ovaj protest jer "ne želi više da ćuti, ćutao je predugo i svega mu je preko glave!".

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

Član Loklanog fronta Željko Trifunović je rekao da je akcija "Borba za čist vazduh“, u kojoj je juče učestvovalo više od 20 gradova širom Srbije početak jedne borbe za zdravu životnu sredinu. Rekao je da postoji ideja da se ova akcija proširi na ceo Balkan, na sve zemlje u ovom delu Evrope koje imaju problem sa aerozagađenjem.

  

Član Lokalnog fronta Ljubomir Radović, nezavisni odbornik u Skupštini gradaje rekao da problem zagađene životne sredine nije problem koji dotiče samo aktiviste Lokalnog fronta ili aktiviste različitih političkih partija. To je problem koji se tiče svakog građanina Valjeva. 

 

- To što gradska vlast ništa ne čini i to što ignoriše problem aerozagađenja mogu da objasnim jedino time da oni ne vide svoju budućnost u ovom gardu. Razlikuje se percepcija čoveka koji će ostati da živi u Valjevu, koji je odlučio da on i njegova deca u ovom gradu provedu budućnost od onih koji ne planiraju svoju budućnost u Valjevu, oni mogu da se igraju našim životima – smatra Radović.

  

Dodao je da niko ne očekuje da problem bude rešen preko noći, ali očekujemo da vlast bar započne da rešava problem aerozagađenja.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

Radović je podsetio na činjenicu da Valjevo u Skupštini Srbije ima dva svoja predstavnika-narodna poslanika, od kojih je jedan i potpredsednik parlamenta.

 

- Da li su jednim svojim delom i jednom svojom aktivnošću pomenuli da je Valjevo 170 dana 2017. godine imalo preterano zagađeni vazduh PM10 česticama. Imamo situaciju da je bivši zamenik gradonačelnika Valjeva avanzovao sa tog mesta direktno u Ministarstvo zaštite životne sredine na mesto državnog sekretara. Šta smo mi dobili tim njegovim avanzovanjem, ko je su to njegove aktivnosti na rešavanju problema aerozagađenja u Valjevu. A da ne pričam o nebulozama gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića koji nas svakodnevno zatrpava različitim tumačenjima, pokušajima da ovaj problem umanji i da sve one koji razmišljaju drugačije i koji su svesni problema nazove političkim diletantima, ljudima koji aerozagađenje zloupotrebljavaju – rekao je Radović.

 

- Ne ljutim se na sugrađane koji nemaju informaciju, ali se ljutim na one koji treba da nas obaveste, da nam daju informacije, da ne obmanjuju građane, nego da saopšte pravu istinu, a prava istina je da je vazduh u Valjevu izuzetno zagađen, toliko da mi kao građani zaslužujemo obaveštavanje o kvalitetu vazduha u realnom vremenu. Moramo imati tu informaciju kako bi zaštitili one koji su najugroženiji. Nije svaka aktivnost za zaštitu životne sredine skupa. Šta je problem da gradsko komunalno preduzeće ponekad opere ulice, koliko to često rade? Koliko novca se iz budžeta Valjeva izdvaja za rešavanje problema aerozagađenja – upitao je član Lokalnog fronta.

 

Ljubomir Radović je pozvao sugrađane da ne odustaju od "borbe za čist vazduh", kao i da se ovog problema ne setimo samo u vreme grejne sezone, da o tome stalno govorimo jer ovaj problem zahteva aktivizam svakog građanina. Naglasio je da to nije političko pitanje, nego je pitanje da li ćemo ili nećemo živeti zdravo!?

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 43 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 53 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara