Zgrada socijalnog stanovanja (foto: Kolubarske.rs)
Zgrada socijalnog stanovanja (foto: Kolubarske.rs)
07.02.2020, 07:47

Jelena Kalat vraća socijalni stan Gradu

č: | fb:

VD direktor JKP Vidrak Jelena Kalat (SNS), vratiće socijalni stan iz "Programa stanovanja i trajne integracije izbeglica u Srbiji-SIRP", koji je u vlasništvu Grada. Ona je socijalni stan godinama koristila i pored toga što nije ispunjavala uslove, a jedno vreme nije plaćala zakupninu, na šta je i javno ukazivano pre godinu i po dana. 

 

Da će Kalat "konačno vratiti socijalni stan i da sada mogu da konkurišu ljudi koji imaju potrebu i koji ispunjavaju uslove", saopštila je na konferenciji za novinare odbornik Stranke moderne Srbije u Skuštini grada Snežana Đekić Spajić. Kalat je stan vratila tek nakon što je Đekić Spajić uputila odborničko pitanje u vezi tog stana iz SIRP programa.

 

Navodi da je odborničko pitanje podnela 21. januara ove godine, a u odgovoru, koji je od rukovodioca Odeljenja za imovinske poslove i opštu upravu Jelice Stojnović dobila 28. januara, piše da je Jelena Kalat 23. januara podnela zahtev za vraćanje stana iz programa SIRP-a i to, kako je napisano "iz razloga što je prestala potreba za njegovim korišćenjem". Takođe piše da će se "primopredaja navedenog stana između grada Valjeva i Jelene Kalat izvršiti nakon formiranja Komisije koja će zapisnički konstatovati da je stan ispražnjen od lica i stvari".

Snežana Đekić Spajić

Snežana Đekić Spajić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Snežana Đekić Spajić je još pre godinu dana ukazala na to da u Gradskoj upravi vlada opšti nerad, javašluk, pa i zloupotreba, kada su u pitanju socijalni stanovi iz "Programa stanovanja i trajne integracije izbeglica u Srbiji-SIRP", koji su u vlasništvu Grada. Navela je da nijedan zakupac tih stanova, koji su dati na korišćenje pre deset godina izbeglim licima, nema potpisan ugovor o produženju roka korišćenja, a među njima je i v.d. direktor JKP Vidrak Jelena Kalat, koja pritom ne ispunjava uslove za korišćenje tog stana.

 

VD direktor Vidraka Jelena Kalat ne samo da je godinama koristila socijani stan bez zakonskog osnova, ona godinama nije plaćala kiriju o čemu su Kolubarske.rs pisale u januaru prošle godine.

 

Mesečnu zakupninu stana Kalat nije plaćala čak ni nakon presude Osnovnog suda u Valjevu, koja je postala pravnosnažna 13. marta 2017. godine, po kojoj je bila dužna da izmiri dug od 147.000 dinara, za korišćenje stana, koliko je iznosio u trenutku donošenja sudske presude 20. septembra 2016. godine.

 

Ona je deo duga izmirila tek dan nakon što su Kolubarske.rs tražile, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ugovor o zakupu stana kao i dokaz o plaćanju zakupa. Zahtev je upućen 23. oktobra 2018, a Jelena Kalat je sutradan 24. oktobra uplatila 250.000 dinara. 

 

Podsetimo i da su krivičnu prijavu protiv v. d. direktora JKP "Vidrak" Jelene Kalat podneli Višem javnom tužilaštvu 25. oktobra 2018. godine predsednik Udruženje boraca rata od 1990 godine Ljubomir Bradić i članovi tog udružebnja Božidar Petrović i Gojko Arsenović.

 

Kako su saopštili, oni su u krivičnoj prijavi naveli da "postoji osnovana sumnja da su Jelena Želimira Kalat i više ili jedno NN lice počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, falsifikata, neosnovanog bogaćenja, prevare..."

 

"Jelena Želimira Kalat po svim pravilima i uslovima ne bi mogla da koristi stan socijalnog stanovanja, niti da ga dobije, jer je zaposlena kao direktor JKP Vidrak, a suprug joj radi u Domu zdravlja Valjevo, koliko je nama poznato, a u trenutku dobijanja socijalnih stanova, koliko je nama poznato je bila zaposlena kao medicinska sestra u Domu zdravlja", navedeno je u krivičnoj prijavi koju su borci podneli u oktobru 2018. godine.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 9 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 19 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara