Marko Dević (foto: Kolubarske.rs)
Marko Dević (foto: Kolubarske.rs)
08.02.2020, 08:01

Učenik Tehničke škole Marko Dević je jedan od "30 za ponos"

č: | fb:

Europrom je u februaru nastavio kampanju "30 za ponos", koja je počela u decembru prošle godine, a u okviru koje se promovišu postignuća i uspesi trideset mladih iz Valjeva i drugih opština u kojima Europrom ima svoje maloprodajne objekte.

 

Među "30 za ponos" je učenik valjevske Tehničke škole Marko Dević koga je uravo škola predložila za kampanju kao jednog od najuspešnijih učenika škole.

 

- S obzirom na to da sam ovde, znači da sam ostvario neke uspehe u životu, ali bih podvukao da sve to što sam do sada učinio nije samo moja zasluga jer na svet nisam došao sa tim želeći da to uradim, meni je dat talenat, a taj talenat mi je dao sam Bog. Moj uspeh u svemu tome je to što sam te talente uspeo da iskoristim na pravi način - rekao je Dević predstavljajući sebe i svoje uspehe.

 

Završio je osnovnu školu u Dračiću, gde je bio đak generacije, uporedo je učio Muzičku školu u Valjevu gde je svirao klarinet, i kao uspešan đak muzičke škole, ostvario je zavidne rezultate na nekoliko takmičenja, među kojima je Međunarodni festival muzike na kome je dva puta pobeđivao.

 

- Nakon toga upisao sam Tehničku školu sa željom da se bavim kompjuterima. Trenutno sam po uspehu najbolji učenik škole. Takmičio sam se iz mehanike, bio sam treći u Srbiji. Na međunarodnom takmičenju "Balkan junior", na kome su učestvovali takmičari iz sedam država Balkana, takmičenje je bilo timsko, drug iz odeljenja i ja osvojili smo prvo mesto. Takmičenje je bilo iz mehatronike što je spoj mašinstva, programiranja i robotike – naveo je samo neke od svojih uspeha učenik Tehničke škole.

 

Osim što je dobar đak i što je završio muzičku školu, on se bavi i sportom; trenirao je rvanje, a trenutno trenira džudo.

 

Odgovarajući na pitanje novinara o nastavku školovanja i gde sebe vidi u budućnosti, Marko Dević kaže da se sprema za fakultet Tehničkih nauka u Novom Sadu, gde želi da studira softersko inženjerstvo i informacione tehnologije. Plan mu je da ostane u Srbiji jer je to "njegova država", ali "stanje je takvo da nije lako ovde studirati, živeti i raditi".

 

"Nikada se ne zna gde će nas život odvesti", rekao je Marko koji, kako kaže, "sve što radi radi iz ljubavi, a ne iz koristi!".

Bojana Perić

Bojana Perić (Foto: Đorđe Đoković)

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Marko Dević, jedan od "30 za ponos", PR menadžer Bojana Perić je želela da otkloni neke nejasnoće u vezi ove kampanje i da odgovori na neka pitanja, poput da li kampanja "30 za ponos" podrazumeva da će Europrom izdvojiti novčana sredstva za trideset mladih.

 

- Ideja kampanje nije da Europrom izdvaja novčana sredstva i finansira njenih 30 učesnika. Na prvom mestu to ne bi bilo realno jer bi se radilo o velikim iznosima, niti je uloga Europroma da to radi, a naročito ne želimo da izdvojimo samo dvoje ili troje dece. Naša ideja je nešto sasvim drugo, a to je da preko svojih resursa i alata promovišemo mlade koji su uspešni i koji su za primer, da njihove priče budu nešto što ćemo slušati u ovoj godini i to mnogo češće nego što je to bilo do sada. Takođe, ideja nam je da njihova lica njihovi vršnjaci viđaju češće i da slušaju njihove priče koje će im biti uzor. Dakle, ideja nam je da pokrenemo jednu priču koja ima šire razmere i da pokažemo da u našem okruženju postoje pozitivni primeri koji treba da budu uzori i koje treba podržati - objasnila je Perić.

 

Ona je istkla da, najavljujući kampanju pre dva meseca, nije želela da govori o finansijama smatrajući da nema potrebe govoriti o tome. Ipak treba reći da je Europrom za kampanju "30 za ponos", za ovu godinu, izdvojio milion dinara.  

 

- Od sledećeg meseca na svim bilbordima Europroma biće upravo lica naših "30 za ponos" zajedno sa kratkim informacijama o njima i njihovim uspesima. S obzirom na to da njih ima 30, a mi nemamo toliko biloborda, mi ćemo tri do četiri puta do kraja godine obnavljati biloborde. Već naredne nedelje počije snimanje petominutnih video priča o svakom od njih, i ti filmovi će se emitovati, pored društvenih mreža, i na pojedinim televizijama, što su takođe troškovi koje će platiti naša kompanija. U planu je još nekoliko aktivnosti koje ćemo takođe u potpuosti mi finansirati - najavila je Bojana Perić.


Ona je naglasila da promocijom "30 za ponos" ne samo da žele da te mlade, talentovane i uspešne ljude prikažu kao pozitivne primere i uzore, nego žele i da im na taj način pruže podršku i da im kažu – bravo!

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 25 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 20 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...