Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori (foto: Đorđe Đoković)
Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori (foto: Đorđe Đoković)
10.02.2020, 01:29

"Ne damo svetinje koje su gradili Nemanjići i Petrovići"

č: | fb:

Pod sloganom "Samo sloga svetinje spasava" i uz poruku "Ne damo svetinje", u organizaciji Eparhije valjevske, u Valjevu je održan saborni moleban i molitvena litija podrške srpskom narodu i svetinjama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori (Foto: Đorđe Đoković)

Ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog, gde je saborni moleban služio episkop valjevski Milutin sa sveštenstvom, okupilo se preko dve hiljade građana koji su poručili - "Ne damo svetinje".

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori (Foto: Đorđe Đoković)

U svojoj besedi povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti kojim država postaje vlasnik svih verskih objekata u Crnoj Gori koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, što znači oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinih crkava i hramova, episkop valjevski Milutin je rekao da zajedno vapijemo da Gosopod sačuva ono što je gradio Vasilije Ostroški, što je gradio cetinjski Petar, što je pisao Petar Petrović Njegoš.

 

"Sve su to veličine do neba podignute i u naša srca usađene, bez njih nema srpstva tamo u tom delu naše zemlje. Bez njih nema nikakve snage, bez njih oni koji ustaju će pasti jer su ustali protiv živoga boga, a ko je god vodio rat protiv boga, a bile su razne imperije u istoriji, je izgubio... Naše je braćo i sestre da kao pravoslavni hrišćani i ljudi, ako bude trebalo, ginemo za pravoslavnu veru.... Kada imate drvo pitomo pored puta i drvo divlje pored puta svaki će se bacati kamenjem da uzme plod sa pitomog drveta, a na divlje se niko neće okretati. Zato budimo uvek pitomo drveće, masline pitome u domu Gospodnjem ovde na zemlji i da kao takvi pređemo u večnost", poručio je episkop valjevski.

Episkop valjevski Milutin

Episkop valjevski Milutin (Foto: Đorđe Đoković)

"Šta ako Njegoš zagrmi sa Lovćenskih visina i u Gorski vijenac ubaci stihove čudom da čitamo i da se grozimo, i da plačemo i da se stidimo šta se i kako radi u našoj lepoj Crnoj Gori, našem bratskom narodu, jednom narodu koji je nažalost podeljen. Ne damo svetinje koje su gradili i podizali Nemanjići slavni i Petrovići slavni, koji su čuvali Crnu Goru od najezde tuđinaca. Šta bi im rekao da iz groba ustane Janko Vukotić, Marko Miljanov, vojvoda Peko i serdar Jole, vitezovi krsta i mača, čuvari slobodne Crne Gore, krv prolivali za slobodu protiv neprijatelja koji je ugrožavao Crnu Goru", upitao je episkop Milutin.

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori (Foto: Đorđe Đoković)

"Večeras su ovde sa nama čestice moštiju Svetog oca Justina, Svetog Nektarija, Svetog Nikolaja i Jovana Krstitelja, i zato naša litija mora biti dostojanstvena, litija koja u tišini i miru pokazuje naš otpor protiv bezakonog zakona otimanja svetinja srpskih u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji", rekao je episkop valjevski.  

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori (Foto: Đorđe Đoković)

Usledila je litija gradskim ulicma do crkve Pokrova presvete Bogorodice gde je održana molitva, da bi se nakon toga vratili na plato Hrama Vaskrsenja Hristovog gde su se putem video bima prisutnima obratili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, episkop australijsko-novozelandski Siluan i Metodije iguman manastira Hilandar.

 

"Mnogo nam je značajna vaša bratska pomoć i vaša molitva u Valjevu. Narod u Crnoj Gori je vaskrsao i ovo je čudo da je narod u Crnoj Gori, koji je bio najobezboženiji deo našega srpskog naroda, danas narod koji je krenuo za gospodom, od deteta do starca. Mi hodimo da pobedimo, mi hodimo da bude velika pobeda, ovaj hod i pobeda su pobeda Hristova u Crnoj Gori. Jedina crkva koja je sačuvala jevanđeljstvo je pravoslavna crkva", rekao je mitropolit Amfilohije

  

"Neizmerna mi je radost, a i čast da mogu danas zajedno sa vama, putem ovog video uključenja, biti u molitvenoj podršci našoj braći u Crnoj Gori, našoj crkvi koja ovih dana na tim prostorima strada. Ovo stradanje je pobudilo mnoge da razmisle o svojim svetinjama o tome šra su naše svetinje i kakvu su ulogu imale, i kakvu ulogu i dalje imaju u našem narodu i našem okruženju. Kao Cetinjski bogoslov emotivno nosim u sebi sve svetinje pored kojih sam stasavao i neizmerno osećam njihovu veličninu, lepotu i značaj za naš verni narod, ne samo u Crnoj Gori nego širom sveta", rekao je episkop Siluan.

  

"Svedocim smo da se ovih dana podrška pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori upućuje ne samo iz eparhija srpske crkve već iz cele pravoslavne vaseljene. Sigurni smo i da vaše današnje okupljaje jeste plod molitvi Svetog vladike Nikolaja i oca Justina. Kada govorim o borbi, iskustvo crkve nam govori da je borba potrebna zato nam je gopod i šalje. Ova broba ne treba da bude protiv nekoga već da bude za nekoga, dakle da se molitveno borimo za našu braću jer ako se što više ljudi bori onda će na kraju sve biti onako kako bog zapoveda. Ne treba se plašiti iskušenja jer ona brzo prođu, pa se nadamo da će i ovo iskušenje brzo proći, i da će Gospod učiniti da nam ono donese dobre stvari", rekao je arhimandrit Metodije.

  

Glumac Nenad Jezdić govorio je "Nebesku liturgiju" vladike Nikolaja, a nastupio je i hor Prizrenske bogoslovije.

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori

Moleban i litija u Valjevu podrška narodu u Crnoj Gori (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 5 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara