UNS (foto: UNS)
UNS (foto: UNS)
10.02.2020, 13:33

Prošle godine 90 napada na novinare i medijske radnike

č: | fb:

Udruženje novinara Srbije (UNS) u bazi za 2019. godinu zabeležilo je 90 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili Udruženju na napade, pritiske i pretnje ili su ti incidenti objavljeni u medijima. Broj napada i pritisaka na kolege u 2019. godini u porastu je u odnosu na prethodne dve godine.

 

UNS je 2018. evidentirao 54 slučaja napada, pritisaka i pretnji novinarima, a 2017. godine 63 takva slučaja.

 

UNS je utvrdio da su 2019. godine bila četiri fizička napada, dva slučaja ugrožavanja sigurnosti, devet pretnji, pet vređanja, 16 slučajeva onemogućavanja rada, dva hapšenja, 21 pretnju ili vređanje na društvenim mrežama, četiri sajber napada i jedan administrativni pritisak. Osim ovih, UNS je zabeležio još 26 pritisaka i incidenata: obijanje kuće, dva paljenja automobila, pritisak tužbom, uvredljive plakate…

 

UNS je reagovao u oko 70 slučajeva

 

Najveće uvećanje u odnosu na prošlu godinu su slučajevi pretnji, jezika govora mržnje i vređanje kolega na društvenim mrežama, a u čemu prednjače političari. UNS je 2018. registrovao šest takvih slučajeva, a prošle godine, trostruko više, 21.

 

Inače, najteže ugrožavanje bezbednosti novinara u poslednjih 12 godina, paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića zabeleženo je u decembru 2018. godine. Ovaj slučaj, od aprila prošle godine pred sudom čeka svoj epilog.

 

Fizički napadi

 

Od četiri fizička napada na novinare i medijske radnike, u tri slučaja policija je uhapsila osumnjičene.

 

Fotoreporter Večernjih novosti Zoran Jovanović Mačak je u maju prošle godine na novinarskom zadatku u Beogradu u popodnevnim časovima, fizički napadnut. Policija je posle prijave uhapsila Željka Požarca, javile su Novosti.

 

"Odjednom je vikao, unosio mi se u lice i nije dozvoljavao da fotografišem, iako sam mu objasnio da je to javni prostor na kome je dozvoljeno snimanje. Kada sam se odvojio od njega, šutnuo je moj fotoaparat i mene u zadnjicu, a zatim me je pljunuo", rekao je tada UNS-u Jovanović.

 

UNS-u je Jovanović rekao da je dobio poziv od tužilaštva i pridružio se gonjenju napadača.

 

Novinarka Kurira Ljiljana Stanišić u decembru je napadnuta u blizini restorana na Vračaru. Iako nije bila na radnom zadatku, napadači su je pitali da li je novinarka, što je ona potvrdila. Po izlasku iz restorana prišli su joj napadači, kako je tada rekla, i počeli da je vuku, udaraju i ozbiljno prete njenoj deci.

 

Stanišićeva je obavestila javnost da su joj utvrđene povrede vrata i glave, da su napadači privedeni, ali da im nije određen pritvor.

 

Na ekipu Večernjih novosti početkom decembra grupa mladića fizički je nasrnula u mestu Ratari kod Obrenovca. Mlađi muškarci su prvo fizički nasrnuli na fotoreportera koji je uspeo da se skloni u automobil, ispričali su UNS-u tada u Novostima.

 

Krenuli su da udaraju po šoferšajbni, guraju i udaraju automobil, prete, viču ’sada ćemo da vas bijemo’. Pokušali su da udare vozača koji je na trenutak otvorio prozor. Postojao je utisak da im je namera da prevrnu automobil", rečeno je UNS-u. 

 

Ekipa Novosti objasnila je da je dramatična situacija trajala oko sat vremena i da je na njihov poziv došla policija koja je privela nekoliko muškaraca.

 

Međutim, osnovni sud u Obrenovcu odbio je predlog Osnovnog javnog tužilaštva da odredi pritvor trojici uhapšenih koji se sumnjiče za ovaj napad. Osumnjičeni F.O, M.Š. i F.V. prema odluci suda ne smeju da komuniciraju niti priđu bliže od 100 metara oštećenima, rekli su UNS-u ranije u Sudu.

 

Novinara lista Rasina pres Gvozdena Zdravića je u junu radnik opštinskog obezbeđenja, pri pokušaju da uđe na sednicu Skupštine opštine Aleksandrovac kako bi izveštavao, fizički napao.

 

UNS-u je tada Zdravić rekao da ga je radnik obezbeđenja odgurnuo, da je pao i zadobio povrede ruke, zbog čega je otišao u hitnu pomoć. „U bolnici su mi konstatovane lakše telesne povrede. Policija je došla po službenoj dužnosti, uzela moju izjavu i napravila zapisnik“, rekao je Zdravić.

 

Uvrede

 

Osim uvreda koje su novinarima upućivane preko društvenih mreža, UNS je u bazi beležio i pet drugih slučajeva vređanja.

 

U prilozima Televizije Pančevo novinaru sajta Pančevo Si Ti Nenadu Živkoviću su u februaru upućene uvrede da je „klasična lažovčina“, "separatista", "danguba", "smrad"… Vređanje Živkovića na ovoj televiziji usledilo je posle njegovog govora na skupu "1 od 5 miliona" u Pančevu.

 

Kolega Živković podneo je tužbu za povredu časti i ugleda protiv odgovornog urednika televizije Pančevo Miroslava Milakova i Radio-televizije Pančevo. Suđenje je počelo u novembru prošle godine.

 

Valjevska novinarka i urednica internet novina Kolubarske.rs Darija Ranković u julu je na internet stranici valjevskapodvala.com u dva objavljena teksta vređana, uz pornografsku foto-montažu. Ova stranica, koja nije imala impresum, ubrzo je ugašena.

 

Paljenje automobila

 

Prošle godine bila su dva slučaja paljenja automobila novinara.

 

Ekipi nedeljnika Vreme početkom godine je izgoreo automobil pri povratku iz Kosovske Mitrovice, pred administrativnim prelazom Jarinje.

 

"Kola su buknula iznenada, a svo četvoro putnika je bezbedno napustilo vozilo. Automobil je potpuno uništen", saopštila je tada redakcija ovog lista.

 

Kolegijum Vremena je u otvorenom pismu direktoru kosovske policije tražio da se ispitaju sve okolnosti ovog slučaja, zato što je policija iz Leposavića uzela izjave od kolega, zaključila da je došlo do samozapaljenja vozila i saopštila da zbog toga neće pregledati snimke nadzornih kamera u Kosovskoj Mitrovici.

 

„Mada ne tvrdimo da nam je poznat uzrok požara automobila u kome se nalazila ekipa 'Vremena', smatramo da je ovaj postupak policije iz Leposavića nedopustiv i opasan, pogotovo kada su zaposleni u medijima izloženi teškim pritiscima, zastrašivanju i različitim oblicima nasilja", navodi se u pismu.

 

Aleksinačkom stomatologu i novinaru Dušanu Ostojiću krajem maja je zapaljen automobil, a osoba (M.M.) uhapšena je pod sumnjom da je posle ponoći razbila staklo na automobilu Ostojića, sipala benzin u unutrašnjost vozila i zapalila ga. UNS-u je Ostojić tada rekao da ne poznaje tu osobu, ali da ipak neće više pisati o „teškim temama“.

 

Hapšenje

 

Ekipa Prvog programa Radio Beograda početkom oktobra je javila da je bila privedena u KPS Južna Mitrovica. Javili su da ih je policija zaustavila, pretresla službeno vozilo RTS-a, da su muški deo ekipe pretresli kao kriminalce sa rukama na automobilu i raširenim nogama i da je cela ekipa odvedena na saslušanje u policiju u Južnu Mitrovici gde su im oduzeti telefoni.

 

Posle šest sati u pritvoru, bez objašnjenja, ekipa je puštena na slobodu uz napomenu da treba da se vrati u Severnu Kosovsku Mitrovicu jer nije bezbedno da ide dalje ka Gračanici, gde su prvobitno krenuli na novinarski zadatak.

 

Sajber napadi

 

UNS je u prošloj godini zabeležio hakerske napade na sajtove Slobodno srpski, Politika, Kossev i Slobodna Subotica.

 

Sajt emisije Slobodno srpski je posle niza sajber napada, koji su dovelo do "potpunog uništenja" ovog portala, od maja ponovo u funkciji. Ostali portali, koji su bili izloženi hakerskim napadima, saopštili su da su bili pod DDoS napadima, što je dovodilo do preopterećenja njihovih veb servera.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 22 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 32 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara