Bronhoskopska dijagnostika (foto: Đorđe Đoković)
Bronhoskopska dijagnostika (foto: Đorđe Đoković)
14.02.2020, 08:38

Europrom donirao Opštoj bolnici bronhoskop

č: | fb:

Kompanija Europrom donirala je Opštoj bolnici Valjevo uređaj bronhoskop vredan 1,5 milion dinara koji je stavljen u funkciju i na njemu se već obavlja dijagnostika, saopšteno je na konferenciji za novinare.

 

Govoreći o značaju ove donacije načelnica Službe pneumoftiziologije dr Dragica Mirković je istakla da bronhoskopija ima ključno mesto u dijagnostici karcinoma pluća. Ona je navela da je broj obolelih od ove bolesti iz godine u godinu sve veći, utoliko je veći i značaj bronhoskopije.

 

- Poslednjih godina beleži se značajan porast obolelih od karcinoma pluća; pre dve godine bilo ih je 56, dok je u 2019. godini bilo 85 obolelih. Moramo uzeti u obzir da se deset posto dijagnoza uspostavlja u ustanovama tercijalnog nivoa u Beogradu biopsijom ili nekim hirurškim metodama, i svemu tome moramo dodati 20 posto pacijenata koji se jave lekaru kada je bolest toliko odmakla i kada već ima udaljene metastaze, i kada ni dijagnostika ni terapija nisu mogući – rekla je dr Mirković.

Dragica Mirković

Dragica Mirković (Foto: Đorđe Đoković)

Dodala je da pored toga što je bronhoskopija ključna metoda za dijagnostiku tumora pluća, primenjuje se i u drugim patološkim stanjima u pulmologiji za dijagnostiku nekih drugih bolesti. Takođe se koristi u terapijske svrhe u jedinicama intenzivne nege kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, a može se primeniti i za ekstrakciju stranih tela koje pacijenti aspiriraju u dušnik i bronhije.

 

- Bronhoskopija se radi uvek kada, na osnovu kliničke slike, rendgenskog snimka i nalaza skenera, iamamo sumnju da se radi o tumoru pluća. Zatim kod onih slučajeva kada pacijenti iskašljavaju sukrvicu, kod upalnih procesa koji dugo traju i pored primenjene antibiotske terapije, kod upala koje se ponavljaju uvek na istom mestu, kod produženog kašlja, gušenja, promuklosti i nekih drugih tegoba – navela je načelnice Službe pneumoftiziologije.

 

Ona je podsetila na to da se bronhoskopija nekada radila isključivo u ustanovama trecijalng nivoa, a već 16 godina se obavlja u Opštoj bolnici Valjevo, što je izuzetno značajno i za pohvalu. Četiri lekara su u potpunosti obučena za izvođenje te metode i poseduju sertifikate za rad. Do sada je urađeno preko 2700 bronhoskopija.

 

- Bronhoskop koji je donirao Europrom omogućiće našim pacijentima da i dalje u svom gradu brže i lakše dođu do dijagnoze i da što ranije započnu terapiju – rekla je načelnice Službe pneumoftiziologije dr Dragica Mirković uz zahvalnost valjevskoj komaniji na vrednoj donaciji.

Bojana Perić

Bojana Perić (Foto: Đorđe Đoković)

 

PR menadžer Europroma Bojana Perić je podsetila da je još pre nekoliko godina kompanija donela odluku da, kada su u pitanju donacije, prioritet bude zdravstvo.

 

- Oko 90 posto svih donacija usmereno je ka zdravstvu i ta odluka je sasvim logična s obzirom na to da je zdravlje prioritet svakog pojedinca bez obzira na to koliko godina ima, čime se bavi, odakle dolazi. Postoji jedna lepa izreka koja kaže da ono što je jedino bitno u životu i ono što je zaista vredno jeste to da li su zdravi ljudi oko vas, vaši najdraži i da li ste vi zdravi. Važnost svega drugog naspram zdravlja može se porediti sa kapi kiše usred pustinje. Nažalost na ovo često zaboravimo, ali ja verujem da smo svesni činjenice da, kako kaže još jedna izreka, iako zdravlje nije sve bez zdravlja sve je ništa – rekla je Perić.

 

Ona je naglasila da svim odlukama o tome šta donirati prethode razgovori sa upravom Opšte bolnice i da nijedan aparat nije doniran nasumice nego na osnovu toga šta je bolnici u određenom trenutku neophodno.

 

V. d. direktor Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić se zahvalio na donaciji i istakao da je valjevska kompanija postala tradicionalni donator Opšte bolnice. Pre tri godine Europrom je donirao inkubator, godinu dana kasnije kardiološku sondu i aparate za službu fizijatrije, i ove godine bronhoskop.

 

Bojana Perić je poručila da će Europrom, kao društveno odgovorna kompanija koja postoji 30 godina, nastaviti i u buduće sa donacijama za Opštu bolnicu Valjevo.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 7 sati 51 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 7 sati 51 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara