Registracija Prijava preko FB
Gradska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Gradska uprava (foto: Đorđe Đoković)
15.02.2020, 08:58

Dan državnosti Srbije

č: | fb:

Danas je državni praznik Republike Srbije Dan državnosti koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

 

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

 

Za vreme praznika neki će objekti raditi skraćeno, a neki će biti zatvoreni, pošto su zvanično neradni dani subota, nedelja i ponedeljak.

 

Povodom obeležavanja Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, Gradska uprava Valjevo neće raditi u ponedeljak 17. februara. Prvi radni dan je utorak 18. februar 2020. godine, saopšteno je iz Gradske uprave.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 20 sati 19 minuta

Dobri primeri i kad su skromni, nisu za omalovažavanje

Stalna je jadikovka onih koji su za "promene", da se "ništa ne dešava". A kad se nešto i desi odmah je to "malo", ili se neko jeste borio i izborio, ali "za sebe". I propustio da to čini ranije i...