Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
17.02.2020, 08:08

Kredit za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića

č: | fb:

Grad Valjevo će se kreditno zadužiti za 150 miliona dinara kako bi u ovoj godini bila rekonstruisana Ulica Vuka Karadžića koju vlast obaćava već tri godine i tri godine planira sredstva u budžetu za te radove!

 

Odluka o kreditnom zaduživanju, i to na samom početku godine, koju je usvojilo Gradsko veće, je iznenađujuća s obzirom na to da su gradončelnik Slobodan Gvozdenović i njegovi saradnici krajem decembra, prilikom usvajanja budžeta za 2020. godinu, tvrdili da je "budžet najbolji u poslednjih 20 godina", kao i da Valjevo, za razliku od nekih gradova, nije kreditno zaduženo niti ima potrebe za kreditima jer je naša kasa iz godine u godinu sve punija".

 

U informaciji Kabineta gradonačelnika, koja je dostavljena medijima nakon sednice Gradskog veća, kao razlog za ovakvu odluku navodi se to da grad Valjevo u 2020. godini planira realizaciju značajnih investicionih projekata, ali da planirana sredstva neće biti dovoljna, tako da je "deo nedostajućih sredstava neophodno obezbediti putem kreditnog zaduženja". Pored toga piše i da je "Ministarstvo finansija Srbije dalo saglasnost za kreditno zaduživanje Valjeva za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda".

 

Međutim, u predlogu Odluke o javnom zaduživanju Valjeva, koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada, piše da se kredit od 150 miliona dinara uzima za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića, što je sasvim suprotno u odnosu na obrazloženje Kabineta i saglasnost Ministarstva.

 

Ulica Vuka Karadžića nije na spisku ovogodišnjih kapitalnih investicija, za koje je u budžetu Valjeva planirano oko 767 miliona dinara, ali je u planu javnih nabavki i trebalo je da bude finansirana iz sredstava namenjenih za tekuće održavanje, projektovanje, rekonstrukciju i izgradnju ulica i puteva, a za to je u budžetu opredeljeno 463 miliona dinara. Nejasno je zbog čega od tih sredstava neće biti 150 miliona dinara za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića i kako to da se već sada zna da "planirana sredstva neće biti dovoljna"?

 

Rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića bila je u planu i pre dve godine, i za te radove u budžetu je bilo namenjeno 41,6 miliona dinara; ponovo se našla na spisku prošle godine sa identičnim iznosom, dok u ovogodišnjem planu javnih nabsvki piše da je procenjena vrednost radova u Ulici Vuka Karadžića oko 29,1 milion dinara, što sabrano iznosi 112 miliona dinara.

 

Podsećanja radi, i pored obećanja gradskog rukovodstva da će Ulica Vuka Karadžića, za koju je projekat urađen 2018. godine, biti rekonstruisana 2019. godine od toga se odustalo jer u gradskoj kasi nije bilo dovoljno para. 

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je pokušao da za odustajanje od radova okrivi građane koji su se pobunili protiv seče platana u Ulici Vuka Karadžića. On je krajem juna prošle godine poručio "nezahvalnim građanima" da "gledaju u te platane", a da će Grad asfaltirati puteve u selima gde su "ljudi zahvalni". Koliko je puteva asfaltirano i koliko je novca  potrošeno, nikada precizno nije saopšteno.

 

Imajući u vidu izbore najvaljene za april, čini se da je gradonačelniku sada stalo i do "nezahvalnih građana". Ali, s obzirom na to da u "najboljem budžetu" neće biti dovoljno novca za sve građane, čija zahvalnost treba da se kupi asfaltiranjem ulica i puteva, gradonačelnik je odlučio da se i Valjevo kreditno zaduži.

 

Još  jedna rekordno kratka sednica sa koje materijala nema za Kolubarske.rs

 

Sednica Gradskog veća na kojoj je bilo 18 tačaka dnevnog reda, među kojima i odluka o kreditnom zaduživanju, trajala je dvadesetak minuta. I ovaj put gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je čitao jednu po jednu tačku dnevnog reda, a čalnovi Gradskog veća bez diskusije dizali ruke.

 

Prema rečima našeg sagovornika, najviše vremena "potrošio" je rukovodilac Odeljnja za finansije Željko Tabašević, koji je o prvom rebalansu budžeta govorio oko tri minuta, a o kreditu samo jednu rečenicu. Na sednici nije saopšteno više detalja jer "sve lepo piše u Odluci i materijalu".

 

Odluku o javnom zaduživanju Valjeva i materijal za sednicu Gradskog veća, na kojoj je razmatran i prvi rebalans budžeta, kao i izmene plana komunalne izgradnje, Kolubarske.rs nisu dobile. Na portirnici, gde se ostavlja materijal za medije, za našu redakciju su ostavljena dva "bajata" bela koverta, u jednom je poziv i CD za sednicu Skupštine grada 30.12.2019, a u drugom je materijal za Gradsko veće 27.12.2019. godine. Na portirnici je bilo i nekoliko "svežih" koverata sa materijalom sednice Gradskog veća, održane u petak 14. februara, namenjenih za druge medije, ali ne i za Kolubarske.rs.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 4 sati 40 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 1 komentar

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...