HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
21.02.2020, 12:40

Plata u Krušiku kasni, radnici nezadovoljni

č: | fb:

Prema pisanju lista "Danas" situacija u "Krušiku" postaje alarmantna tako da je uskoro moguća pobuna radnika uplašenih za svoju egzistenciju i budućnost fabrike.

 

Radnicima "Krušika", po prvi put u poslednjih 16 godina nisu na vreme isplaćene plate. Naime, akontacija za januar trebalo je da bude isplaćena 14. februara, ali se to nije desilo zbog besparice u fabričkoj kasi, piše "Danas".

 

Predsednik Samostalnog sindikta Srbije u "Krušiku" Branko Petrović nije potvrdio informaciju da se sprema pobuna radnika "Krušika", ali je potvrdio da kasni isplata zarada i da su "ljudi zbog toga nezadovoljni".

 

- Ne znam ko je dao tu informaciju da će biti pobuna radnika u "Krušiku". Ali ono što znam jeste da je trebalo da primimo platu u prošli petak, međutim još je nema. Videćemo šta će se dešavati, pa ćemo možda neku više informaciju moći da damo u ponedeljak. Direktor Vladan Lukić je rekao da će plata biti danas, ali, kako nam je rečeno, on je danas otišao u Beograd, a da li će plate biti ili ne, videćemo. U ponedeljak ćemo znati, ukoliko ne bude isplaćena, da li će sindikati doneti odluku da nešto preduzmu – rekao je Branko Petrović.

 

Na pitanje da li ima saznanja zbog čega kasni plata i da li im je neko od rukovodstva dao neko objašnjenje, Petrović kaže da zvanične informacije nema, ali je "razlog opšte poznat", a to je, kako je rekao "nestašica para i posla, nema ugovora, a ima dugovanja".

 

Prema pisanju Danasa, Valjevska vojna fabrika, koja je mesecima u centru pažnje zbog sumnjivih poslova s domaćim trgovcima oružja bliskim državnom vrhu i vrhu Srpske napredne stranke (SNS), dovedena je, tvrde predstavnici zaposlenih, u najnezavidniju poziciju u svojoj 81 godini postojanja.

 

Radnici podsećaju da je poslednji put isplata zarada u Krušiku kasnila 2004. nakon čega su radnici ušli u upravnu zgradu i tadašnjeg generalnog direktora fabrike Radivoja Milutinovića Beku, kako tvrde, izbacili iz kabineta.

 

Trenutna situacija je ističu mnogo gora nego 2004, jer je dug fabrike, prema saznanjima predstavnika zaposlenih, premašio 50 miliona dolara, usled čega su dobavljači prestali da isporučuju repromaterijal i opremu, piše "Danas".

 

Izostaje, dodaju, i bilo kakva pomoć države, koja, s obzirom na to da se bliže izbori možda i svesno izbegava da obezbedi novac za plate, i na taj način "pušta niz vodu" direktora Vladana Lukića, kako bi pred javnošću i radnicima odgovornost prebacila na fabričko poslovodstvo, piše Danas.

 

Kolubarskim.rs je iz kabineta direktora potvrđeno da je Vladan Lukić danas službeno u Beogradu, a na naš telefonski poziv i SMS o situaciji u valjevskoj vojnoj fabrici i mogućoj pobuni radnika, direktor "Krušika" nije odgovorio.

Konferencija za novinare sindikata Krušika

Konferencija za novinare sindikata Krušika (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prethodni štrajk upozorenja u "Krušiku" je organizovan krajem avgusta prošle godine. Reprezentativni sindikati su tada o situaciji u fabrici upoznali nadležne fabričke i državne organe, institucije i funkcionere, među kojima i predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

 

"Razloga za zabrinutost ima, ne samo na osnovu onoga što se priča u fabrici, nego i na osnovu zvaničnih podataka koje dobijamo od direktora fabrike i predsednika Nadzornog odbora. Uposlenost je trenutno minimalna i kreće se od 10 do 20 posto, plata je počela da kasni i radnici su zabrinuti za svoj status. Po fabrici se priča da nema novih poslova, da su potrošeni avansi koji su primljeni, zatim da se proizvodi koje je Krušik osvojio daju trećim licima – privatnicima, kao i da postoje velika dugovanja prema dobavljačima, koja su navodno desetine miliona evra. Ne želim da pričam o ciframa, jer nemamo zvaničan podatak iako smo to tražili, i to je bio jedan od naših zahteva", rekao je Branko Petrović u avgustu prošle godine.

 

Nikakav odgovor na ova upozorenja sindikata do danas nije stigao.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 37 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 47 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara