Mihailo Milutinović i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Mihailo Milutinović i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
21.02.2020, 16:55

"Šta reći, a da nije dijagnoza?"

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2020. godinu po kome će gradska kasa biti punija za skoro 228 miliona dinara. Odbornici su prihvatili i odluku gradskog rukovodstva da se Grad kreditno zaduži za 150 miliona dinara na period od tri godine kako bi bila reknstruisana Ulica Vuka Karadžića.

 

Opozicija smatra da je prvi rebalans budžeta Valjeva za 2020. godinu, i to manje od dva meseca nakon usvajanja, dokaz da gradska vlast loše planira i da ovo nije "najbolji" nego izborni budžet. 

 

Nezavisni odbornik Ljubomir Radovć predložio je da se odluka o prvom rebalansu budžeta Valjeva skine sa dnevnog reda jer nije ispoštovana procedura s obzirom na to da nije organizovana javna rasprava. On je upitao da li je, ako se 45 dana nakon usvajanja budžeta donosi rebalans, neko pogrešio i ko snosi odgovornost?

 

Odbornik Stranke moderne Srbije Rafailo Mitrović je primetio da i drugi gradovi, poput Valjeva, rade rebalans budžeta sada na početku godine što upućuje na zaključak da to ima veze sa predstojećim izborima kako bi se uradilo ono što nije do sada, poput "šoderisanja" puteva.

 

Snežana Spajić

Snežana Spajić (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik Stranke moderne Srbije Snežana Spajić smatra da je priča gradskog rukovodstva, poslednjeg decembarskog dana prošle godine prilikom usvajanja budžeta, da je ovo "najbolji budžet" i da Valjevo nije kreditno zadužen grad, zapravo bila uvertira u kreditno zaduživanje.

 

Ona je upitala zbog čega se Grad zadužuje 150 miliona dinara za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića, kada je u budžetu za ovu godinu za tu ulicu izdvojeno 42 miliona dinara? Prema njenom mišljenju to znači da je taj novac prebačen za neke druge namene, ali "ne znamo za koje".

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić kaže da je prvi rebalans budžeta "pozitivan, a ne negativan rebalans", a što se tiče kreditnog zaduživanja "bolje je da uzmemo namenski kredit, a da pare namenjene za Ulicu Vuka Karadžića preusmerimo na druge ulice". On nije naveo na koje "druge ulice" se novac "preusmerava".

 

- Kao što sam rekao kada je usvojen budžet, tako i sad kažem, ovo će biti jedan od najboljih budžeta grada. Dobili smo veća sredstva, a veće prihode očekujemo i od poreza na zarade. A što se tiče kreditnog zaduživanja, to je potpuno normalno. Grad koji odlično posluje, koji ima fenomenalan budžet, koji u ovom trenutku ima samo 14 miliona kredita, normalno je da uzme kredit. Pa vi ste nas kritikovali prethodnih godina zašto se ne zadužimo, zašto ne radimo više ulica, pa evo radimo. Ima li neko da je protiv rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića – upitao je Rstić.

 

Niko od opozicionih odbornika nije rekao da ima nešto protiv rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića. Čak su se prethodnih godina za skupštinskom govornicom i u svojim javnim nastupima zalagali za to. Nemaju ništa protiv ni kreditnog zaduživanja, ali, kako su rekli, protiv toga su da Grad uzima kredit od 150 miliona dinara zbog rekonstrukcije jedne ulice, a pritom je budžet težak preko 3,7 milijardi dinara.

Rafailo Mitrović

Rafailo Mitrović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Rafailo Mitrović kaže da je poražavajuće to da Grad nema novca za rekonstrukciju jedne ulice.

- Ja bih razumeo da smo uzeli mnogo veći od ovog kredita i da smo rešili neke infrastrukturne probleme koje Valjevo ima. Ali uzimati kredit za rekonstrukciju jedne ulice, to je...? Koliki ćemo onda kredit i na koji period uzimati za izgradnju novih ulica? Koliko para i odakle ćete obezbediti za rekonstrukciju, recimo, Suvoborske ulice – upitao je Mitrović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je upitao zbog čega Ulica Vuka Karadžića do sada nije rekonstruisana s obzirom na to da je svake godine u budžetu za te radove bio planiran novac, a gradska vlast obećavala rekonstrukciju i najavljivala početak radova.

 

On je podsetio na izjavu gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića u Kuriru u maju prošle godine. Tada je Gvozdenović najavio da će "za dve do tri nedelje raspisati tender za izvođenje radova u Ulici Vuka Karadžića". Takođe je rekao da je "za njenu rekonstrukciju izdvojeno 50 miliona dinara, i da će nam možda trebati još novca".  

 

Radović je upitao šta se dogodilo sa "izdvojenim" novcem i zbog čega nije raspisan tender koji je Gvozdenović najavio?

 

- Da li je rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića kapitalna investicija, da li će taj projekat doneti sve ono što nedostaje Valjevu: razvoj, nove usluge, nova radna mesta, inovacije...? Kako je moguće da Grad nema novca za obavljanje osnovnih nadležnosti izgradnju i održavanje ulica? Gde je nestao novac građana Valjeva? U predlogu Odluke o kreditnom zaduživanju ne piše koliko će ovaj kredit koštati javni budžet, a što je osnovno, koliki su troškovi kredita, kamate... Kao odbornik Skupštine grada tražim objašnjenje od gradonačelnika – rekao je Radović.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Umesto objašnjenja i odgovora na postavljena pitanja, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je, ponovo, vređao odbornike opozicije i pokušao da zamenom teza predstavi u javnosti da su odbornici opozicije protiv rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića. On je sugrađanima objansio gde vodi Ulica Vuka Karadžića i šta se u njoj nalazi.

 

- Ne znam šta da kažem na ove primedbe opozicije, one su u suštini tragikomične, kao što je i opozicija tragikomična. Teško je da čovek može da shvati da je neko odbornik četiri godine, a nije naučio, čini mi se, ni da hoda do ove govornice. Ja ne znam ko je taj ko želi da Valjevo bude Crna Trava sa 100 hiljada stanovnika jedna kasaba i ko može da bude protiv rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića? Mi smo dobili iz republike sredstva za druge namene, mi smo rasteretili mnoge infrastrukturne projekte upravo time što smo uzeli kredit za Ulicu Vuka Karadžića, koja je centralna, pored Karađorđeve, gradska ulica. Podsetiću vas da se Karađorđeva radila u vreme dve vlasti, po trećina, pa četvrtina, pa polovina..., i to je išlo kako je išlo. Ono što je pohvalno jeste to da imamo gotov projekat i da su urađeni oni radovi, pre svega oni koji se odnose na instalaciju vodovodnih i kanalizacionih postojbi, postrojenja. I to ohrabruje da će posao biti brzo urađen. Narvno opozicija ima pravo da kritikuje svako kreditno zaduživanje, ali to je autoportret jedne politike jedne fele nedovršenih ljudi. Ne znam šta drugo da vam kažem, poštovani sugrađani, osim da je Ulica Vuka Karadžića upravo ta u kojoj su najznačajnije institucije i da je jedna od najprometnijih trgovačkih ulica i daje to ulica koja vodi na drugu obalu Kolubare gde je i najveći most preko koga preleza hiljade i hiljade automobila dnevno. Ja zaista nema nameru da se obraćam opoziciji, jer šta bih mogao drugo da im kažem, a da to ne bude uvreda i dijagnoza. Prema tome, oni koji u životu ništa nisu uradili ozbiljno nemaju, čini mi se, pravo da drže predavanja kada je upitanju rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića. Odakle su se skotrljali i odakle su došli ja neću u to da ulazim, ali Ulica Vuka Karadžića je jedna od centralnih gradskih ulica i ona će ove godine biti završena - poručio je Gvozdenović.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović nije govorio o prvom rebalansu budžeta Valjeva za 2020. godinu. U "odbranu" prvog rebalansa, ali i kreditnog zaduživanja, nije govorio niko od odbornika vladajuće koalicije naprednjaka i socijalista, sem šefa odborničke grupe SNS. 

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornici Skupštine grada su na današnjoj sednici, na kojoj je bilo 53 tačke dnevnog reda a trajala je dva časa, usvojili rebalans budžeta Valjeva za 2020. godinu i odluku o kreditnom zaduživanju sa 36 glasova za i tri glasa protiv.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 14 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...