Aktivisti Lokalnog fronta Va (foto: Lokalni front)
Aktivisti Lokalnog fronta Va (foto: Lokalni front)
25.02.2020, 10:17

"Antikorupcijski plan izaziva jezu na većini spratova sive zgrade"

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada su na sednici održanoj prošlog petka usvojili Lokalni antikorupcijski plan (LAP). Uoči skupštinskog zasedanja konferenciju za novinare ispred gradske kuće održali su aktivisti Lokalnog fronta Va, koji smatraju da samo pominjanje antikorupcijskih planova izaziva jezu na većini spratova valjevske sive zgrade". 

 

Nezavisni odbornik u valjevskom parlamentu Ljubomir Radović, aktivista Lokalnog fronta kaže da je borba protiv korupcije poslednje što bi poželeli u blizini svojih fotelja. On pita čemu LAP kada imamo naše vredne institucije, policiju, tužilaštva, specijalna tužilaštva, sudove i specijalne sudove, Agenciju za borbu protiv korupcije, Savet za borbu protiv korupcije i ko zna šta još?

 

Radović je podsetio na to da su neke osobe zaposlene u Gradskoj upravi uhapšene 2017. godine i da još niko nije ni osuđen niti oslobođen.

 

On smatra da Lokalni antikorupcijski plan, Skupština Valjeva ne bi usvojila ni sada da lokalne samouprave na to ne obavezuje Poglavlje 23 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.

 

- Nabrojane institucije i dalje vredno rade svoj posao i zaposleni uredno primaju svoje plate iz budžeta koji građani disciplinovano pune. Moglo bi to tako da traje decenijama, da nema Poglavlja 23, koje je otvoreno i još uvek zjapi otvoreno. Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije u Srbiji je usvojena 1.  jula 2013. Na dan 27. aprila 2016. usvojen je Akcioni plan za sprovođenje mera iz Poglavlja 23 koje se bavi i korupcijom u državi Srbiji. Model LAP-a vrla Agencija za borbu protiv korupcije ponudila je u aprilu 2017, a rok za usvajanje u lokalnim zajednicama bio je drugi kvartal te godine. Neke lokalne samouprave jesu usvojile LAP. Nije slučajno to što Valjevo opet kasni. Objasnili smo: ovde taj posao ne shvataju, ovde ga smatraju nepotrebnim i opasnim. Najzad, oni  ne znaju da ga urade – rekao je Radović navodeći nekoliko primera.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Lokalni front)

- Lokalni front Va se uredno prijavio na javni poziv za učešće u izradi valjevskog LAP-a. Nekakva komisija odbila je našu prijavu pod providnim izgovorom da je Lokalni front politička organizacija. Nismo se uvredili, Valjevu su stvarni antikorupcijski plan  i stvarna borba protiv korupcije mnogo potrebniji od novih vozila, bajadera i viskija. Posle učešća u tragikomičnoj "javnoj raspravi" Lokalni front Va je u ostavljenom roku pismeno podneo svoje primedbe i predloge sabrane u 31 tački. Nimalo slučajno, primedbe  apočinju od poslednje, sedamnaeste oblasti LAP-a – objasnio je aktivista Lokalnog fronta. 

 

On navodi da se primedbe najviše odnose na formiranje i rad tela koje će pratiti primenu Lokalnog antikorupcijskog plana, a nisu slučajno iznete upravo na rad tela, imajući u vidu da su usvojeni mnogi divni planovi koje niko nije ni hteo ni umeo da sprovede, kao što su Plan kvaliteta vazduha, Plan zaštite životne sredine, Plan integriteta...

 

Radović objašnjava proceduru koja sledi.

- U narednih sedam dana gradonačelnik će imenovati komisiju za izbor članova tela za praćenje primene LAP-a. Ta komisija će usvojiti svoj poslovnik, definisati kriterijume za izbor budućih članova, objaviti javni poziv i sprovesti konkurs za izbor članova tela. Posle toga komisija će razmatrati pristigle prijave i testirati kandidate koji još moraju da daju izjave o nepostojanju privatnih interesa u vezi sa ovim poslovima. Kada to bude završeno, komisija će Skupštini grada dostaviti rang listu kandidata, sa obrazloženjem. Potom Skupština grada donosi odluku o izboru članova tela, što će, naravno, zahtevati novu sednicu Skupštine. Pre 28. februara. Bojimo se da ovakav tempo nije moguće ostvariti ni u Japanu - rekao je Radović proceduru koja sledi.

 

On zaključuje da "sve ovo otkriva providnu nameru gradske vrhuške da zbrzi postupak izbora tela za praćenje primene LAP-a u koje će, jednog dana, biti izabrani samo podobni i poslušni partijski kadrovi. Biće to nalik, recimo, čuvenoj komisiji koja je sprovodila izbore po mesnim zajednicama".

 

Aktivistkinja Lokalnog fronta Va Vera Marković kaže da je u finalni dokument Lokalnog antikorupcijskog plana unet dobar deo primedbi i predloga Lokalnog fronta, ali dosta doga se "gradskoj vlasti nije dopalo" te nije našlo mesto u finalnom dokumentu.

 

U oblasti 12 LAP-a predložili smo javnu raspravu pre utvrđivanja statusa objekata od posebnog značaja, valjda zato što bi i građani morali da se pitaju šta je to što je od posebnog značaja za razvoj grada. Odbijeno. O tome šta je važno za razvoj grada i ubuduće će se odlučivati u četiri oka po gradskim budžacima.

 

U oblasti 5 tretira se veoma zanimljiva tema, slična prethodnoj: javno-privatna partnerstva i koncesije. I ovde nije baš poželjno, sa naše strane  predloženo prisustvo javnosti. Dogovori ove vrste takođe se mnogo brže i lakše realizuju u malim grupama zainteresovanih. Takođe je odbijen je predlog da svaki posao ove vrste prati privremeno radno telo Skupštine i o tome obaveštava građane.

 

- Očigledno, gde god su neke pare građana u pitanju, javnost je suvišna. U oblasti 6 LAP-a odbijen je predlog Lokalnog fronta da se konačno uredi postupak pretvaranja potraživanja grada u kapital dužnika. Izgovor je bio da je to već regulisano drugim merama i propisima. Kako to u praksi izgleda pokazuje priloženi odgovor dobijen kao informacija od javnog značaja: Gradska uprava ne poseduje dokumente o tome kako Grad koristi svoja upravljačka prava u HK Krušik. Podsećamo, građani Valjeva vlasnici su akcija Krušika u vrednosti od oko 880 miliona dinara.  A za to vreme, u samo dve godine, firma koju zastupa otac ministra unutrašnjih poslova, protivpravno iz našeg Krušika je ispumpala preko 16 miliona dolara. Sitnice koje gradsku upravu i gradske funkcionere nimalo ne zanimaju – rekla je Marković.

 

Dodaje da nije usvojen ni predlog Lokalnog fronta Va da gradska služba interne revizije objavljuje svoje godišnje izveštaje. Dakle, i dalje će se novac iz budžeta isplaćivati, a da o tome u gradskoj upravi nema nikakvog traga. Marković je prenela odgovor Gradske uprave na pitanje Lokalnog fronta- kome je isplaćen iznos od 400 hiljada dinara.

 

"Gradska uprava grada Valjeva ne poseduje, odnosno, ne poseduje tačan podatak kojim komisijama i kojim članovima je navedeni iznos uplaćen", piše u odgovoru.

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Željko Trifunović sumnja da će ovaj saziv gradske Skupštine dovršiti posao oko Lokalnog antikorupcijskog plana i imenovati telo koje će pratiti njegovu primenu. Takođe sumnja da će se u ovom telu naći ličnosti koje bi bile spremne da hrabro ukazuju na gotovo svakodnevne primere korupcije i zloupotreba sredstava građana .

 

Trifunović kaže da će Lokalni front Va raditi sve ono što je radio i do sada, a to je otkrivaće konkretne primere zloupotreba i kršenja propisa, pisaće prijave na koje niko neće odgovarati i, dan po dan, pratiti sprovođenje LAP-a po datumima koji su u ovom aktu navedeni kao datumi izvršavanja mera iz pojedinih oblasti.

 

- Najzad, o svemu tome ćemo obaveštavati građane Valjeva. Mora neko i to  da radi, jer u ovom trenutku, prema istraživanju CESID-a, 76 posto građana Srbije ne zna šta su to lokalni antikorupcijski planovi. Skoro svaki peti, njih 19 posto, čulo je za LAP, ali ne znaju baš tačno o čemu se tu radi. Preostalih 5 posto zna šta je LAP i zašto je potreban. Naša želja je da se ovaj procenat u Valjevu poveća – rekao je Željko Trifunović.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 23 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 12 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.