Ilić, Milutinović i Gvozdenović (foto: DjordjeDjokovic)
Ilić, Milutinović i Gvozdenović (foto: DjordjeDjokovic)
06.03.2020, 07:54

Imovina valjevskih funkcionera ista kao i pre četiri godine

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdnović, predsednik Skupštine grada Milorad Ilić i njegov zamenik Mihailo Milutinović u mandatu koji ističe nisu imali promene u imovini, bar u onome što je javno evidentirano.

 

Sudeći prema izveštaju koji je podneo Agenciji za borbu protiv korupcije gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je za proteklih šest godina, od kada obavlja javnu funkciju, posto bogatiji za jednu garažu od oko 17 kvadrata.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Gadonačelnik Slobodan Gvozdenović je 2014. godine bio zaposlen u Opštoj bolnici Valjevo, mesečno je zarađivao 70.000 dinara, bio je narodni poslanik sa primanjima od 30.000 dinara i član UO Ginekološko-akušerske klinike Narodni front, po sednici plaćen 10.000 dinara.

 

Od nepokretne imovine prijavio je da poseduje polovinu nasleđenog trosobnog stana od 67,2 kvadrata koj i automobil "dacia logan" 2006. godište, nema štednju.

 

Slobodan Gvozdenović je 2016. godine izabran za gradonačelnika Valjeva, prijavio je mesečnu zaradu od 97.100 dinara. Imovina u odnosu na 2014. nepromenjena – nasleđena polovina trosobnog stana i "dacia logan".

  

U januaru 2019. godine Gvozdenović, kao gradonačelnik, je prijavio identčnu zaradu kao i 2016. godine od 97.100 dinara, dok je imovinu uvećao za garažu od 16,98 kvadrata, koju je kupio. Štednju nema.

 

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić

 

Kada je prvi put podeno izveštaj o stanju svoje imovine, 2010. godine Milorad Ilić je bio pomoćnik ministra u Ministarstvu za infrastrukturu sa mesečnom zaradom od 127.000 dinara, kao odbornik u Skupštini Valjeva primao je po održanoj sednici 3.000 dinara i kao predsednik UO Stubo-Rovni po održanoj sednici 7.500 dinara.

  

Prijavio je 2010. godine da je vlasnik polovine trosobnog stana od 94,70 kvadrata, koji je otkupio, i polovine vikendice od 53 kvadrata koju je kupio. Poseduje automobil "kia rio" 2008. godšte.

 

Sve do 2014. godine imovinska karta Milorada Ilića je identična osim što je uvećana mesečna zarada, koja je iznosila 150.000 dinara.

 

Milorad Ilić je pomoćnik gradonačelnika bio 2014. godine tada je mesečno zarađivao 95.000 dinara i to su bili jedini njegovi prihodi te godine. Imovina bez promene - polovina stana, polovina vikendice i "kia rio".

 

Ni kada je izabran za predsednika Skuptine grada 2016,godine imovina Milorada Ilića nije uvećana - polovina stana, polovina vikendice i "kia rio", dok je mesečna zarada iznosila 85.000 dinara.

 

Funkcioneri su dužni da svake godine podnesu izveštaj o imovini ukoliko je došlo do bitnih promena u odnosu na podatke iz prethodno podnetog izveštaja. S obzirom na to da Ilić nije podneo imovinsku prijavu poslednje tri godine, može se zaključiti da nije došlo do bitnih promena u imovini u odnosu na 2016. godinu.

Mihailo Milutinović

Mihailo Milutinović (Foto: Đorđe Đoković)

  

Zamenik predsednika SG Mihailo Milutinović

  

Zamenik predsednika Skupštine grada i direktor filijale Valjevo Nacionalne službe za zapošljavanje Mihailo Milutinović imovinu je prijavio 2015, dok 2019. godine nije podneo prijavu, verovatno zbog toga što ni u njegovoj imovinskoj karti nije došlo do bitnih promena u odnosu na podatke iz prethodno podnetog izveštaja.

 

Milutinović je 2015. godine kao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala Valjevo prijavio mesečnu zaradu od 92.325,91 dinara i 10.000 dinara po sednici kao član Upravnog odbora u Zavodu za javno zdravlje. Nasledio je 3/4 kuće od 75 kvadrata, nema automobil, nema štednju.

 

Sledeće godine pored mesečne zarade od 93.514 dinara u Nacionalnoj službi za sapošljavanje – filijala Valjevo i 10.000 dinara po sednici u UO Zavoda za javno zdravlje, Milutinović je prijavio i zaradu od 32.000 dinara na mestu zamenika predsednika Skupštine grada. I 2016. je prijavio 3/4 nasleđene kuće ovaj put od 85 kvadrata. Nema automobil, nema štednju.

 

Imovinska karta 2017. godine je bila identična kao i prethodne.

 

Mihailo Milutinović je 2018. godine prijavio mesečnu zaradu od 93.514 dinara u Nacionalnoj služni za zapošljavanje, direktor filijale Valjevo i 78.712 dinara mesečna zarada na mestu zamenika predsednika Skupštine grada. Od imovine i dalje poseduje 3/4 nasleđene kuće od 85 kvadrata, nema automobil, nema štednju.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Zoran Živković

 

Zamenik gradonačelnika Valjeva Zoran Živković nije prijavio imovinu. Jedine prijave koje je dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije su članstvo u Nadzornom odbora Domu zdravlja i odbornik u Skupštini grada.

 

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o sprečavanju korupcije

 

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, svaki funkcioner je u obavezi da Agenciji za borbu protiv korupcije redovno šalje izveštaje o imovinskom stanju. Ukoliko sakrije ili da lažne podatke o imovini, može biti kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina. 

 

Funkcioneru koji je osuđen na kaznu zatvora prestaje vršenje javne funkcije, odnosno prestaje radni odnos, zabranjuje se sticanje javne funkcije u roku od deset godina od dana pravnosnažnosti presude.

 

Skupština Srbije je u maju 2019. godine usvojila Zakon o sprečavanju korupcije kojim se proširuju nadležnosti Agencija za borbu protiv korupcije i njena nezavisnost i finansijska samostalnost.

 

Nova zakonska rešenja daju prava Agenciji da u svakom trenutku može da ima uvid u račune funkcionera, koji, stupajući na dužnost, moraju da prijave svoje prihode i imovinu, kao i imovinu svojih supružnka, dece, roditelja, braća i sestara.

 

Agencija ima pravo na uvid u bankarske račune funkcionera, a za ostala lica i povezana lica, ako postoji sumnja, potrebna je njihova saglasnost.

 

Ako postoji sumnja da funkcioner nije prijavio svoju imovinu, odnosno da ono što je prijavio ne odgovara stvarnosti, mogu da se traže dodatne provere.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 31 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 20 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.