Meštani Klanice (foto: Đorđe Đoković)
Meštani Klanice (foto: Đorđe Đoković)
09.03.2020, 08:13

Potpisali ugovor, platili pola miliona, ali ni nakon četiri godine vode nema!

č: | fb:

Meštani sela Klanica još uvek nemaju vodu i pored toga što su pre četiri godine potpisali ugovor o obezbeđivanju sredstava za izgradnju vodovodne mreže deonica Divci-Klanica u dužini od oko jedan kilometar i uplatili po 50.000 dinara.

 

Razočarano i ljutito kažu "niti vode, niti naših para, i što je najgore gradska vlast nas ignoriše ne želi da razgovara sa nama o ovom, za nas, velikom problemu".

 

Oni su bezuspešno pokušavali da od nadležnih dobiju odgovor na pitanje kada će i njihova domaćinstava biti priključena na vodovodnu mrežu. Navode da su pre godinu dana uputili dopis gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću i rukovodiocu Odeljenja za infrastruktiuru Zoranu Trifunoviću, koji je pre četiri godine kao v.d. direktora Gradske direkcije potpisao sa njima ugovor, ali odgovora do danas nema!

 

Otuda su se za pomoć obratili nezavisnom odborniku u Skupštini grada Ljubomiru Radoviću i medijima kako bi javnost bila upoznata sa njihovim problemom, ali i o tome kako se gradska vlkast odnosi prema njima!

 

Meštani Klanice

Meštani Klanice (Foto: Đorđe Đoković)

Ljubomir Radović kaže da iako udaljeni samo 400 metara od vodovodnih cevi i šahte oni i dalje nemaju vodu i pored toga što su sve voje obaveze ispunili.

 

"Očekujući da konačno dobiju vodosnabdevanje kakvo većina nas u gradu ima, oni su potpisali ugovor u kome su se obavezali da ulože po 50.000 dinara, a Grad se obavezao da obezbedi tehničke uslove, a da se kasnije Vodovod postara za konačne radove koji bi omogućili da se 11 domaćinstava priključi na vodovodnu mrežu. Nažalost od tada je prošlo četiri godine i ljudi ne samo da nisu dobili vodu, nego nisu dobili nikakvu informaciju o tome šta se dogodilo sa tim ugovorom i sa njihovim novcem", rekao je Radović.

 

On je podsetio da je na sednici Skupštine grada pokušao da dobije bilo kakav odgovor na pitanje kada Grad planira da završi radove na izgradnji vodovodne mreže, ali niko nije želeo o tome da govori.

Milomir Simić

Milomir Simić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Milomir Simić iz Klanice pokazujući novinarima fotokopije ugovora, koje su meštani potpisali pre četiri godine sa Zoranom Trifunovićem, pita zbog čega glavni cevovod nije produžen još 400 metara kako bi i njihovi domovi bili priključeni na gradsku vodovodnu mrežu?

 

"Ovde živimo više od pedeset godina. Voda koju koristimo nije za piće i koristimo je samo kao tehničku. U prethodnom periodu voda je stigla u Divce, i nalazimo se na mestu gde je završen taj krak, možete i sami da vidite da je od ove šahte prva kuća udaljena samo 30 metara. Mi smo potpisali tipske ugovore sa tadašnjom Direkcijom za urbanizam i izgradnju, koji su potpisali i drugi stanovnici Divaca, Lukavca, Popučaka, i nadali smo se da ćemo i mi rešiti naš problem. Obavezali smo se da uplatimo po 50.000 dinara za izgradnju vodovodne mreže, a kansije bi Vodovodu platili i priključak kuća na mrežu", rekao je Simić.

Šahta na 30 metara od kuća

Šahta na 30 metara od kuća (Foto: DjordjeDjokovic)

Simić navodi da su meštani svoj deo ugovra ispunili, za razliku od druge strane koja svoju obavezu do danas nije ispunila. "Zoran Trifunović nam se nikada nije obratio niti nam je rekao dokle su stigli radovi i kada ćemo i mi dobiti vodu. Prošle godine u martu otišli smo u Odeljenje za infrastrukturu, koje je preuzelo poslove Direkcije, i Trifunović nam je obećao da će nas obavestiti u naredna dva dana. Mi smo otišli ponovo posle dva dana, a on nas nije ni prepoznao. Bili smo zatečeni jer smo očekivali da ćemo posle prvog sastanka konačno dobiti informaciju šta se dešava", kaže Simić.

 

Dodaje da su nakon toga pokušali sa Trifunovićem da razgovaraju preko telefona, na nekoliko poziva se nije javio, a kada se konačno javio rekao je da je u toku proslava Dana grada i da ne može o tome da razgovara.

 

"Pre 15 dana na sednici Skupštine grada kada je nezavisni odbornik Ljubomir Radović tražio odgovor na pitanje o priključnju naših kuća na vodovodnu mrežu, Trifunović ponovo nije imao nikakav odgovor, on se nas čak nije ni setio, a krivicu prebacuju jedni sa drugih, Odlejenje za infrastrukturu na JP Stubo-Rovni", kaže Simić.

Milomir Simić

Milomir Simić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ponavlja da meštani Klanice traže od nadležnih da im daju bilo kakvo obaveštenje u vezi radova na izgradnji vodovodne mreže do njihovih kuća.

 

"Tražimo da nam kažu šta se desilo i sa našim parama. Tražimo i da ukoliko oni ne budu hteli da ispune ugovor da nam vrate novac sa pripadajućom kamatom. Takođe zahtevamo da oni koji su odgovorni za to što ugovor nije ispoštovan da odgovaraju za to jer mi njima novac nismo dali na čuvanje, a nismo ni zelenaši da tražimo kamatu. Nama treba, pre svega, voda. Možete li da zamislite da naša deca, koja studiraju u Beogradu i dođu kući za vikend, ne mogu da se okupaju, i ko više normalan može da poželi da se vrati i da živi ovde, u mestu koje u 21. veku nema vodu?", pita Simić.

 

Nekoliko porodica u Klanici, koje su pre četiri godine uplatile skoro pola miliona dinara kako bi dobile vodu, Nedeljkovići, Uroševići, Terzići, Stojanovići, Simići smatraju da gradsko rukovodstvo nije smelo da ih prevari i poručuju da će tužiti Grad, ali naglašavaju da je to poslednja mogućnost.

 

"Mi ne želimo da tužimo naš grad, niti bilo koga, ne želimo da se sudimo. Mi želimo vodu, jer nama voda treba!", poručuju meštani Klanice.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 22 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 19 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara