Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.)) (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.)) (foto: Đorđe Đoković)
10.03.2020, 07:48

Zašto je Vučiću trebalo toliko vremena "da iskoči iz kože"?

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, posle četiri godine, bio i "Krušiku". U pozivu za njegovu posetu, dostavljenom medijima, pisalo je da će "obići pogon za kovanje košuljica u Kovačkom centru i novi pogon za proizvodnju bokser kapisli za streljačku municiju…".

 

Međutim, bez objašnjenja, izostao je "obilazak" fabričkih novih pogona. Umesto "obilaska", predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa rukovodstvom valjevske vojne fabrike razgovarao skoro dva časa, a, kako je rekao, "na samom sastanku došlo mu je bilo da iskoči iz kože". Nije objasnio zbog čega, šta je to što je čuo na tom sastanku, a da pre toga nije znao? Nakon sastanka je "hrabro", ali skrušeno i pomalo ljutito, izašao pred radnike da im kaže istinu.

 

A istina je da je "teška situacija u Krušiku", otuda je zamolio radnike "za pomoć, podršku, ozbiljnost i odgovornost”, obećao im je da neće ostati bez posla i plata, da će država uložiti desetine miliona evra, da će reorganizovati namensku industriju i da država neće odustati od odbrambne industrije. Govorio je o objektivmim i subjektivnim razlozima zbog kojih je "Krušik" u teškoj sutuaciji, čak je pominjao i neke "neodgovorne ljude", koji su krivi za "tešku situaciju", ali nije rekao ko su ti "neodgovorni".

Aleksandar Vučić u Krušiku

Aleksandar Vučić u Krušiku (Foto: Đorđe Đoković)

 

O "Krušiku" ili o aferi "Krušik", koja je otvorena kada je Aleksandar Obradović medijima dostavio dokumentaciju koja ukazuje na to da su pojedine privatne firme po povlašćenim cenama kupovale oružje iz "Krušika", a među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, govori se već pola godine. 

 

Na tu aferu predsednik je reagovao najčešće sa "pa šta", poručivao je medijima da tuže ukoliko sumnjaju da je bilo nečega nezakonitog, a državni organi su reagovali tako što je u novembru prošle godine Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo od Vojno-bezbednosne agencije (VBA) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da ispita poslovanje "Krušika" s privatnim trgovcima oružjem.

 

U međuvremenu je objavljen izveštaj Državne revizorske institucije o poslovanju "Krušika" za 2018. godinu u kome, pored ostalog piše, da je "GIM doo uskratio Krušiku deo prihoda vezanih za troškove u izvršenju komisionih poslova u 2017. i 2018. godini, i to deo od 7,7 miliona dolara za avio prevoz, koji nije u potpunosti dokumentovan, i 8,6 miliona dolara za proviziju posrednika u inostranstvu na koje prema ugovoru o komisionoj prodaji GIM nije imao pravo".

 

Pre izveštaja Državnog revizora, u avgustu prošle godine, reprezentativni sindikati fabrike zajednički su se obratili kabinetima predsednika Vučića, premijerke Brnabić i fabričkom Nadzornom odboru sa upozorenjem da je situacija u preduzeću sve teža, da gubici i dugovi rastu, da poslovanje preduzeća opterećuju partijski zaposleni radnici, da je posla sve manje i da država, kao većinski vlasnik, mora nešto da preduzme.

 

Zašto tada Aleksandru Vučiću "nije došlo da iskoči iz kože", nego je tek juče bio ljut, skrušen, očajan…? Poručio je radnicima da država "nije ćup iz koga uvek može da se izvuče nešto", da taj ćup oni moraju da napune i tako obezbede desetine miliona evra, ali nije govorio o tome ko je "ćup" prethodne dve godine ispraznio, ko je doprineo da "Krušik" koji je, kako je i sam rekao, nekada odlično poslovao, danas dospeo u "tešku situaciju".

 

Jedino što je najavio jeste to da će u "Krušiku" biti urađena forenzička revizija poslovanja, ali radnike i građane Valjeva nije obavestio o tome šta je pokazala za prethodna četiri meseca BIA i VBA istraga o poslovanju "Krušika". Ni reč nije rekao o izveštaju Državne revizorske institucije, kao i zbog čega ne prihvata ili ne veruje u ono što je napisano u tom izveštaju.

Radnici Krušika

Radnici Krušika (Foto: Đorđe Đoković)

 

Radnici, koji su u radnim odelima po hladnom vremenu čekali dva časa predsednika Aleksandra Vučića da im se obarti, nisu bili previše oduševljni govorom, te su tek u dva maha blago aplaudirali predsedniku koji je govorio 12 minuta.

 

Da li je taj govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u fabričkom krugu pred nekoliko stotina smrznutih radnika i pred desetine smrznutih novinarskih ekipa bilo prećutno priznanje da je uzbunjivač iz "Krušika" Aleksandar Obradović u pravu ili je to bio samo izborni performans?

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 58 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 59 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...