Policija (foto: Đorđe Đoković)
Policija (foto: Đorđe Đoković)
18.03.2020, 15:05

Policija opominje starije sugrađane da ne izlaze iz svojih domova

č: | fb:

Od danas su na snazi nove mere kako bi se sprečilo dalje širenje korona virusa. Od deset časova u svim urbanim sredinama zabranjen je izlazak na ulicu osobama starijim od 65 godina, a na selu starijim od 70 godina.

 

Takođe, mera koja od danas stupa na snagu je zabrana kretanja svim građanima od 20 sati do 5 ujutru, ali ona neće važiti za ljude koji rade u trećoj smeni i nadležne na zadatku.

 

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, da li se ove zabrane kretanja poštuju, kontolisaće policija, a onima koji ih prekrše krivično će odgovarati. Napominje da će se tek definisati kako će oni koji rade u toku noći dobijati dozvole za kretanje.

 

Valjevska policaja od deset časova jutros pod intervencijom patrolira gradskim ulicama i preko razglasa opominje starije sugrađane da treba da ostanu u svojim domovima i poštuju zabranu kretanja. One koje uoče na ulici zamole da se vrate u svoje kuće ili stanove.

 

"Radi vaše bezbednosti i bezbednosti drugih, krenite svojim kućama i stanovima, i poštujte naložene mere Vlade Republike Srbije", opominje preko razglasa valjevska policija starije sugrađane.

 

"Zbog činjenice da nismo uspeli da obezbedimo punu disciplinu koja je neophodna da bismo smanjili stepen ugroženosti i stepen rizika za naše stanovništvo, Vlada je donela odluku koja je nepopularna, ali koja će značiti za zaštitu života ljudi“, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštavajući nove mere koje se odnose na zabranu kretanja starijim osobama i svim građanima Srbije od 20 sati do 5 ujutru

 

Sudeći prema slikama grada ovog prepodneva stariji Valjevci poštuju zabranu kretanja. Tek nekoliko starijih sugrađana policija je zamolila da se vrate u svoje domove. 

 

Kon: Ako ostanemo šest nedelja u izolaciji – pobedićemo!

 

Epidemija korona virusa trajaće sigurno šest nedelja, ali ako u tom periodu ostanemo u izolaciji, sprečićemo dalje širenje zaraze i nagli porast obolelih, i samim tim, pobedićemo, izjavio je u intervjuu za današnji Blic epidemiolog Predrag Kon.

 

On je istakao da je bitno smanjiti kontakte i sprečiti prenošenje virusa. Izolacija je bitna da bi se održao zdravstveni sistem, jer je ogroman broj umrlih u nekim zemljama, kao posledica obolevanja medicinskih radnika, zbog čega zdravstveni sistem nije mogao da opstane. 

 

"Najugroženiji su oni koje sada držimo u izolaciji, dakle stariji od 65 godina, jer su praktično oni ti koji mogu da tragično završe. Sada je bitka za očuvanje života najstarijih, a sama epidemija ne može da se završi. Ona može samo da se razvuče i da se ta kriva spljošti", rekao je Kon.

 

On je dodao da je dobra vest to da bi toplo vreme moglo da utiče na smanjenje potencijala korona virusa i njegov opstanak.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 16 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...