Registracija Prijava preko FB
Valjevo (mart 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (mart 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
21.03.2020, 12:15

"Virus se nalazi u našoj sredini", obavestio sugrađane gradonačelnik Valjeva

č: | fb:

Komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva obratio se sugrađanima Valjeva saopštenjem u kome ih obaveštava da se "virus nalazi u našoj sredini", ali nije saopštio koliko u Valjevu ima obolelih, koliko u kućnoj izolaciji, niti je rekao kakva je epidemiološka situacija, naročito u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

 

"Oboleli koji su na lečenju, kao i njihovi kontakti koji su u kućnoj izolaciji, ukazuje da se virus nalazi u našoj sredini i to zahteva da se građani ponašaju odgovorno kao da su svi oboleli ili sumnjivo oboleli i dosledno sprovode mere kućne izolacije i lične zaštite. Prisustvo virusa u našoj sredini posebno ugrožava starije osobe i hronične bolesnike", saopštio je Slobodan Gvozdenović.

 

Ovo je prvo obraćanje građanima Valjeva, i to preko saopštenja, prvog čoveka Valjeva od kada je potvrđen prvi slučaj obolelog Valjevca od korona virusa, a to je bilo 15. marta, i prvo obraćanje od uvođenja vanrednog stanja.

 

U tom saopštenju, koje je juče prosleđeno medijima, navodi se da će se, "na osnovu preporuka Stručno-operativnog tima za epidemije grada Valjeva, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećanje broja obolelih, sprovoditi protivepidemijske mere":

 

  • Nalaže se da se u dozvoljeno vreme za izlazak nose zaštitne maske i rukavice. Ako  imate simptome respiratorne infekcije (kašljete i kijate i/ili imate povišenu telesnu temperaturu ) izolujte se u kući dok ne dobijete bliže informacije od epidemiologa ili izabranog lekara. Ukoliko vam predlože da ostanete u kući neka vas neguje samo jedna osoba
  • U kućnoj izolaciji češće provetravajte prostorije, brišite i dezinfikujte nameštaj, predmete, radne površine i podove, perite ruke i pojačano održavajte ličnu higijenu.
  • Nalaže se da, svi oni koji traže lekarsku pomoć u zdravstvenim ustanovama, nose zaštitne maske i rukavice.

 

Sprovođenje naloženih mera se odnosi i na poslodavce koji su za svoje zaposlene bliže odredili mere zaštite.

 

"Grad je blagovremeno pojačao čišćenje, pranje i dezinfekciju javnih površina, a posebno neposrednog okruženja zdravstevnih ustanova i najprometnijih objekata i iste će i dalje  sporovoditi, a po potrebi i pojačavati", navodi se u saopštenju.

Pranje ulica

Pranje ulica (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Epidemiološka situacija se prati, a mere će se prilagođavati aktuelnom trenutku, poručio je u saopštenju za javnost komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati 30 minuta

U Valjevu preminula još jedna osoba, 30 novozaraženih

Od posledica koronavirusa u Valjevu je preminula još jedna osoba, pozitivno još 30, dok je u odnosu na prethodni izveštaj u Kolubarskom okrugu novoobolelih 37. Hospitalizovano je 84 pacijenta,...

Vakcina (foto: Đorđe Đoković)
Saopšteno iz Doma zdravlja Pre 21 sati 32 minuta

Vakcinisanje za pojedine kategorije u kućnim uslovima

Pacijenti koji su registrovani u Službi kućne nege i lečenja mogu se vakcinisati u kućnim uslovima, saopšteno je iz valjevskog Doma zdravlja. Oni će vakcinisanje moći da zakažu radnim danima na...

Valjevo (foto: Đorđe Šoković)
Saopštenje Lokalnog fronta Va 23.01.2021

Grad, nakon šest godina, knjižio akcije Krušika

Lokalni front Va je uporno ponavljao da je "Krušik" akcionarsko društvo u kojem građani Valjeva imaju akcije vredne preko 825 miliona dinara. Te akcije valjevske fabrike Grad je konačno uknjižio,...  · 13 komentara