Cisterna natrijum-hipohlorita (foto: DjordjeDjokovic)
Cisterna natrijum-hipohlorita (foto: DjordjeDjokovic)
26.03.2020, 16:57

Gvozdenović naložio Vodovodu da prekine besplatnu podelu natrijum-hipohlorita

č: | fb:

Javno komunalno preduzeće Vodovod je, poput većine gradova u Srbiji, počelo danas sa besplatnom podelom dezinfekcionog sredstva građanima. Cisterna sa 2.500 litara natrijum-hipohlorita, koji se inače koristi za dezinfekciju vode, bila je postvaljena prepodne u Ulici Vuka Karadžića ispred zgarde Vodovoda, i odmah je izazvala veliko interesovanje, ali i odobravanje građana koji su se vrlo brzo pojavili sa svojom ambalažom u koju su natočili nekoliko litara.

 

Osim za dezinfekciju vode, ovo hemijsko jedinjenje je Svetska zdravstvena organizacija preporučila i za dezinfekciju ruku, radnih površina, podova, zaštitne opreme. A upravo to je potrebno građanima u ovo vreme pandemije i nestašice dezinfekcionih sredstava.

 

Međutim, nakon samo nekolio časova cisterna je uklonjena sa ulice po naređenju komandanta Štaba za vanredne situacije Slobodana Gvozdenovića, koji je kako nam je rečeno "naredio JKP Vodovod da odmah prekine raspodelu dezinfekcionih sredstava građanima jer prodaju i distribuciju vrše isključivo ovlašćene kuće".

 

Direktor Vodovoda Đorđe Milanović kaže da je namera bila da pomognu građanima, da sami dezinfikuju svoje radne površine, podove, ulaze… Objašnjava da to rade i u drugim gradovima Srbije, te su u Vodovodu smatrali da to treba omogućiti i Valjevcima.

 

Međutim takav stav nije imao gradonačelnik Valjeva, komandant Šaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović koji je naredio da Vodovod ukloni cisternu i da se prestane sa besplatnom podelom dezinfekcionih sredstava građanima Valjeva jer to, navodno, može da ugrozi njihovu bezbednost.

 

Kako nam je objašnjeno rastvor od 0,1 posto natrijum hipohlorita pripremljen je po svim standardima i propisima u laboratoriji Fabrike za proizvodnju vode na Pećini.

 

Pretragom interneta pronašli smo da se ovih dana u mnogim gradovima u Srbiji, najviše u Vojvodini, građanima besplatno deli dezinfekciono sredstvo upravo natrijum hipohlorit i to bez bojazni da će im biti ugrožena bezbednost. Među mnogim gradovima su Šabac, Ruma, Bečej, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Kruševac…

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 13 sati 33 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 58 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...