Registracija Prijava preko FB
Cisterna natrijum-hipohlorita (foto: Đorđe Đoković)
Cisterna natrijum-hipohlorita (foto: Đorđe Đoković)
26.03.2020, 16:57

Gvozdenović naložio Vodovodu da prekine besplatnu podelu natrijum-hipohlorita

č: | fb:

Javno komunalno preduzeće Vodovod je, poput većine gradova u Srbiji, počelo danas sa besplatnom podelom dezinfekcionog sredstva građanima. Cisterna sa 2.500 litara natrijum-hipohlorita, koji se inače koristi za dezinfekciju vode, bila je postvaljena prepodne u Ulici Vuka Karadžića ispred zgarde Vodovoda, i odmah je izazvala veliko interesovanje, ali i odobravanje građana koji su se vrlo brzo pojavili sa svojom ambalažom u koju su natočili nekoliko litara.

 

Osim za dezinfekciju vode, ovo hemijsko jedinjenje je Svetska zdravstvena organizacija preporučila i za dezinfekciju ruku, radnih površina, podova, zaštitne opreme. A upravo to je potrebno građanima u ovo vreme pandemije i nestašice dezinfekcionih sredstava.

 

Međutim, nakon samo nekolio časova cisterna je uklonjena sa ulice po naređenju komandanta Štaba za vanredne situacije Slobodana Gvozdenovića, koji je kako nam je rečeno "naredio JKP Vodovod da odmah prekine raspodelu dezinfekcionih sredstava građanima jer prodaju i distribuciju vrše isključivo ovlašćene kuće".

 

Direktor Vodovoda Đorđe Milanović kaže da je namera bila da pomognu građanima, da sami dezinfikuju svoje radne površine, podove, ulaze… Objašnjava da to rade i u drugim gradovima Srbije, te su u Vodovodu smatrali da to treba omogućiti i Valjevcima.

 

Međutim takav stav nije imao gradonačelnik Valjeva, komandant Šaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović koji je naredio da Vodovod ukloni cisternu i da se prestane sa besplatnom podelom dezinfekcionih sredstava građanima Valjeva jer to, navodno, može da ugrozi njihovu bezbednost.

 

Kako nam je objašnjeno rastvor od 0,1 posto natrijum hipohlorita pripremljen je po svim standardima i propisima u laboratoriji Fabrike za proizvodnju vode na Pećini.

 

Pretragom interneta pronašli smo da se ovih dana u mnogim gradovima u Srbiji, najviše u Vojvodini, građanima besplatno deli dezinfekciono sredstvo upravo natrijum hipohlorit i to bez bojazni da će im biti ugrožena bezbednost. Među mnogim gradovima su Šabac, Ruma, Bečej, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Kruševac…

Aktuelno

Kovid ambilanta (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 3 sati 42 minuta

"TESTIRAJTE, TESTIRAJTE, TESTIRAJTE!"

Mnogo je, zaista, mnogo gluposti načinjeno po Valjevu. Ostaje nam samo da otkrijemo ko ih je, kada i kako počinio, zar ne?   Nije li, na primer, očevidno da je valjevskom zdravstvu stigao na...  · 7 komentara

Zavod za javno zdravlje (foto: Kolubarske.rs)
Očekuju se rezultati Pre 6 sati 3 minuta

Zavod za javno zdravlje još uvek ne radi

Valjevski Zavod za javno zdravlje još uvek nije počeo sa radom, ali se očekuje da će uskoro početi. Zbog nepreciznosti i pogrešno protumačenog saopštenja jutros smo objavili informaciju, koju smo...